Seçim ve insan hakları!

Günlerdir seçimin “eşit şartlar altında, adil ve güvenli” yapılmasının önemini vurgulamaktayız.

Anayasa ve ceza hukukçularının, siyaset bilimcilerin ve bizlerin sürdürdüğü uyarılar dikkate alınmadı, seçim yasakları da başlamasına rağmen aynı tablo devam ediyor.

Dün Hürriyet gazetesinde Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi, Hukukçu Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın yaptığı açıklamalar da benzer vurgular içeriyor. Tarhanlı sadece Türkiye’de değil “uluslararası hukuk ve insan hakları” çalışmalarında öne çıkmış, başarılı bir bilim adamımızdır.

Açıklamaları tüm siyasi partilere uyarı olarak mutlaka dikkate alınmalıdır.

Siyasi bir durum…

Söylediklerinden bazı önemli bölümleri, satır başlarını alalım.

-Seçim öncesi “kutuplaşma”nın dozu çok arttı.

-Anayasal anlamda sorumsuz olan Cumhurbaşkanı’nın kendisiyle eşit fırsatlara sahip olmayan diğer liderlerle seçim propagandalarında yer alması “eşit fırsatlar ilkesi”ni zedelemiştir.

-Cumhurbaşkanı’nın “beni halk seçti, ben de konuşurum” diyerek propaganda yapması “hukuki” değil, “siyasi” bir tezdir. Oysa Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm vatandaşlar hukuk çerçevesi içinde hareket etmek zorundadır.

Haberin Devamı

-Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri Anayasa’da değişmediği halde “aktif bir siyasi figür” şeklinde hareket etmesi kabul edilemez.

-YSK medya kuruluşlarının ve sosyal medyanın hukuka uygun yayın yapması gereğini yerine getirebilirdi.

Avrupa formülü!

Uluslar arası hukuk ve insan hakları dersleri veren Prof. Tarhanlı seçimlerin standartlara uygun olmasının gerekli ama yeterli olmadığını, seçim sürecindeki eşitsizliklerin 7 Haziran seçimlerine “meşruiyet gölgesi” düşüreceğini söylüyor.

Türkiye’ye seçimlerin güvenliğini ve eşitliğini izlemek üzere gelen AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) heyetinin Avrupa standartları olan “fırsatlar eşitliği ve şeffaflık” konularını gözden kaçırmayacağına şüphe yoktur.

AGİT Türkiye’de YSK başta olmak üzere seçimlerin hazırlanması ve güvenliğinden sorumlu tüm kurumların “şeffaflık” ilkesine uygun davranmamasını zafiyet olarak görüyor.

Haberin Devamı

Suriyeli seçmenler

Bu arada Ana Muhalefet Partisinden Erdal Aksünger bazı muhtarların “ölen vatandaşların kimliğini” Suriyelilere vererek seçimde oy kullandıracağı duyumu aldıklarını açıkladı.

Bu ve benzeri siyasi etik dışı girişimlerin ortaya çıkması seçim sırasında ve sonrasında sadece ilgili parti için değil, ülke adına sorun yaratacaktır. 7 Haziran seçimleri yerel seçimde görülen ve tartışılan yanlışları da kaldırmayacak kadar önemli...

İktidar Partisi başta olmak üzere bütün partilerden “adil, dürüst ve şeffaf” olmaları yönündeki beklentilere uymalarını bekliyoruz!

DİĞER YENİ YAZILAR