Paralar nereye?

Siirt'te sandıklar Tayyip Erdoğan için dolarken o da Başbakan olarak yapacağı ilk işin son görüşmelerini gerçekleştiriyordu. Parti merkezinde ABD Büyükelçisi Pearson ile tam 3,5 görüştü.

Haberin Devamı

Siirt'te sandıklar Tayyip Erdoğan için dolarken o da Başbakan olarak yapacağı ilk işin son görüşmelerini gerçekleştiriyordu.
Parti merkezinde ABD Büyükelçisi Pearson ile tam 3,5 görüştü.
Yanında ekonomik yardım pazarlıklarını yürüten Devlet Bakanı Babacan ile siyasi görüşmelere katılan Dışişleri Bakanı Yakış vardı.
Erdoğan, Başbakan Gül'den emaneti fiilen devralmış gibiydi..
AKP lideri, kuracağı yeni hükümet meclisten güven oyu almadan "tezkere" yi geçirmek mecburiyeti ile yüz yüze gelecek. Bu bir anlamda erken güven oyudur. Tezkere hesabına şans, fakat Erdoğan için ciddi bir risk..
Tayyip Erdoğan'ın Amerika'dan yeni güvenceler talep ettiği bildiriliyor.
Bu çok doğaldır. Çünkü birinci tezkerede büyük fire veren AKP grubunu ikna etmek için Erdoğan'ın buna ihtiyacı olacaktır.
Aslında savaşın, ardında yeni kanlı ihtilâflar bırakmasını istemeyen herkes için önemlidir.
Ama bir istek var ki o Türkiye'nin ekonomik geleceği için büyük tehlikedir:
AKP alınacak mali desteğin IMF denetimine tabi olmamasını istiyor.
Washington'un bu isteğe boyun eğmek zorunda kalmaması, Türkiye'nin mali disiplin konusunda dikiş tutmayan yapısını bilen herkesin dileğidir.
AKP'nin bu yardımı "havadan gelmiş para" gibi, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerin yatırımı olarak har vurup harman savuracağını tahmin etmeyen yoktur.
Enflasyonla mücadelede ve büyüme hedefinde kalıcı çareler için ilâç gibi kullanılacak olan bu kaynağı, hormonlu tohum niyetine oy tarlalarına dökmek ağır vebal olur.
AKP belki fazladan bir kaç yüz belediye daha kazanır ama kurtulmak istediği IMF'ye Türkiye'yi bu kafayla sonsuza kadar mahkum eder!

Eksikli seçim..
Türkiye, farklılığına saygı gösterilen bir kültürün, ayrılık değil birlik sebebi olacağını geç farketti.
AB hevesi olmasaydı Kürt kökenli vatandaşlarla ilgili hakların daha kaç yıl gecikeceğini Allah bilir.. Bir düşünürün dediği gibi "Toplum ve taşıdığı kültür çoğulcu ise bunları yansıtan siyaset neden çoğulcu olmasın?"
3 Kasım'da AKP'den neredeyse bir kat fazla oy alan HADEP dün Siirt seçimine katılamadı. Yasal kılıfı bulunsa da bu demokrasimiz için eksiklik olmuştur.
iktidarın teşvik edici tüm vaadlerine rağmen Siirt halkının büyük bir kesimi para cezasını göze alıp sandığa gitmemiştir.
Bu kompleksleri on yıl önce aşmayı ba-şarsaydık, Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulması ihtimali bizi acaba bugünkü kadar korkutur muydu?
Düşünmek ve değişmek lâzım..


DİĞER YENİ YAZILAR