Ömer Dinçer yine sahnede

Haberin Devamı

Ülkenin bir halı gibi altımızdan çekilmekte olduğu endişesinin açıkça seslendirilmeye başladığı bir dönemde akıllı bir iktidar ne yapar?

Lâfı dolaştırmaya gerek yok. En azından Başbakanlık Müsteşarı olarak geçen dönem adı “devletteki dinci kadrolaşmanın orkestra şefi”ne çıkan Ömer Dinçer’i MYK’ya getirmez!

Ömer Dinçer’in son seçimde milletvekili yapılması, ona bağlı olarak üretilen şüphelere karşı partiyi koruma tedbiri olarak değerlendirilmişti. Sanılıyordu ki Dinçer sade bir milletvekili olarak sütre gerisinde oturtulacak ve unutturulacak.

Ama Genel Başkan Tayyip Erdoğan, eski Meclis Başkanı Arınç’la beraber onu da MYK’ya dahil etti.

Ömer Dinçer -unutanlar için hatırlatma- cumhuriyetin temel ilkelerinin yerlerini daha İslâmi bir yapıya bırakmaları zamanının geldiği tezini savunan tebliği yazan kişidir.

Evet o tebliğ 12 yıl önce yazılmıştır ama kendisi parti büyükleri gibi “ben de değiştim, geliştim” filân dememiş, tebliğe yazdıklarına bugün de inandığını söylemiştir.

O inanç AKP’nin birinci iktidar döneminde devlet kadrolarının değişim ve dönüşümüne yeteri kadar hizmet etmiştir. Dinçer tebliğinde “bürokratik mekanizmada yer alacak memurları dindar insanlar arasından seçmenin, beşeri yanı ağır basan bir iktidarı öne çıkaracağı” için iyi olacağını yazmıştı.

Bu yolda çok mesafe alındığını biliyoruz.

Peki yeni dönemde ondan beklenen ne?

Aynı tebliğindeki şu cümle ona yeni bir misyon verilmesini sağlamış olabilir:

“İktidara gelmek yolun sonu değildir, yeni bir başlangıçtır. İktidara gelince yapılması gerekenler bitmiş gibi düşünülürse İslâm, iktidara geliş aracı gibi kullanılmış, istismar edilmiş gibi olur. İktidara gelince de Müslümanın kavgası devam eder.”

Bu sözlerin içerdiği niyetlerin inanca saygı ile veya dini korumakla ilgisi yoktur. Hedef laik cumhuriyetin yerine dine dayalı bir rejimi getirmektir.

Ömer Dinçer’i böyle bir niyeti deşifre eden kanıt olarak gösteriyor değiliz ama yeni görevi, laik cumhuriyeti korumaya çalışanlar için fazla mesai sebebidir.

İşlerini daha iyi yapmak için daha az uyuyacaklar!

*****

Demirel “yapmayın” diyor

AKP iktidarı “bakan yardımcılıkları” icat etmeye hazırlanıyormuş.

Koltuklar bitti; yeni postlar yaratma ihtiyacı ortaya çıktı anlamına mı geliyor şimdi bu durum?

Soruya hiçbir iktidar sorumlusu “evet, doğru” demez. O nedenle tecrübesine güvenerek eski Cumhurbaşkanı Demirel’e sordum.

Demirel hiç tavsiye etmedi.

İktidar bürokrasi üstünde siyasetin ağırlığını artırmak istese de eski Cumhurbaşkanı, bakan ile bakan yardımcısı koltuklarına gelecek iki siyasetçinin kısa zamanda güç çatışmasına gireceklerini, bakanlıkların da “fesat ocağı” haline dönüşeceğini söyledi.

Bakan sayısını azaltmakla övünen AKP bakan yardımcıları ile ikinci hükümet oluşturmayı mı düşünüyor?

İktidar insanları ne kadar hızlı bozuyor!






DİĞER YENİ YAZILAR