Fasulyeli demokrasi

Haberin Devamı

Başbakan önce VATAN’da çıkan sonra yaygın tartışma zemini bulan matematik değerlendirmelerden etkilendi galiba.

Meydanların gürültüsü içinde yüzde 40’ları telâffuz ediyor ama ağzından çıkanı kulağının duyduğu TV söyleşilerinde daha tedbirli konuşmaya başladı.

Pazar günü Kazlıçeşme mitinginde yüzde 40’ın üstünde bir oranı yakalayacaklarını, iki partinin barajı geçmesi halinde “367’yi filan tanımayacaklarını”nı bağıra çağıra anlattıktan sonra akşam Kanal 24’te üç partili bir mecliste 300-310 milletvekiline sahip olacaklarını söyledi.

Başbakan altı gün sonra belli olacak bir yarışın sonucu konusunda bir siyasi lidere yakışmayacak mahcubiyetle karşı karşıya kalmamak için frene basmış olabilir mi? Mümkündür...

Biri yanlış

Kamuoyu araştırmaları uzmanı CHP milletvekili Tanla dün “Başbakan gündüz yüzde 40’ın üstünde, 42-44 oy alacaklarını iddia ettikten sonra akşam TV’de 300-310 milletvekili çıkaracaklarını söyledi. İki tahmini de doğru olamaz. Biri yanlış” dedi.

Mahcup duruma düşmekten bu kadar sakınıyorsa pazara kadar Erdoğan’ın hem oy oranını, hem milletvekili sayısını biraz daha indirmesini bekleyebiliriz.

Çağlayan’daki Cumhuriyet mitingini Kazlıçeşme’de geride bırakan bir kalabalık toplamak AKP’nin açık, Başbakan’ın gizli hedefi idi.

Yeni Şafak Gazetesi, “Başbakan’ın Baykal’a, bir milyondan fazla İstanbullu’nun akın ettiği Kazlıçeşme’yi göstererek ‘Er meydanı burası’ dediğini” yazdı.

Bir milyon yok

Miting, konukları özel araçlarla taşınan, ikramı bol bir kokteyl parti gibi düzenlenmişti. 7 milyon 400 bin seçmeni olan İstanbul’da yüzde 40’tan üç milyon oya sahip olması gereken AKP’nin davetine 1 milyon kişinin gitmesi akla pek ters düşmezdi.

Ama tarafsız gözlemcilerin ölçümleri, meydandaki kalabalığın artı-eksi 20 bin hata payı ile 300 bin kişi olduğunu gösteriyor.

Yani burada da bir, hatta iki yanlıştan bahsetmek mümkündür. Bir milyon kişinin katıldığı bir mitingten asla söz edilemez. Bu bir...

Bu gerçekten yola çıkarak AKP’nin yüzde 40’ın üstünde oy alacağı tahmini de hemen düzeltilmeli. Bu da ikincisi.

Eğer AKP’nin her sandığın başına 9 görevli koyacağına dair yapılmış açıklama doğru ise, Kazlıçeşme’deki kalabalığı sadece sandık görevlileri bile oluşturabilirdi.

İstanbul’da 24 bin 307 sandık var. Her birine 9 görevli konulacağı gerçekse eder 218 bin 763 kişi.

Demek ki Kazlıçeşme, sade seçmenden yana bir cazibe yaratamamıştır.

Genel Başkan yüzde 40’ların hayalini kuracağına parti örgütüne “Daha iyi çalışın, bu kadarı yeterli değil” diye uyarı yapmalıdır.

Aslında bunlar Başbakan’ın Mersin’de “Ananı al da git” diye azarladığı narenciye üreticisinden daha ağır lâflar işitmeyi hak ediyor!

Erzak torbalarına daha fazla fasulye, nohut konulmalı ve daha fazla ev ziyaret edilmelidir. Unutmayalım:

Ne kadar çok dua alırsanız, o kadar çok oy alırsınız!

Burada demokrasi var!

DİĞER YENİ YAZILAR