Türkiye’nin yeni dönemi!

Aylardır beklenen seçim bitti ve Cumhur İttifakı genel seçimi, Erdoğan ise cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Genel seçimde Ak Parti yüzde 42.4, MHP yüzde 11.1, CHP yüzde 22.7, HDP yüzde 11.6, İYİ Parti yüzde 10 oy oranı aldı. Böylece Cumhur İttifakı 342 milletvekili ile Meclis’te çoğunluğu sağlamış oldu. Muhalefet partileri “cumhurbaşkanlığı seçiminin 2’inci tura kalacağına” kesin gözüyle bakıyordu, anketlerin çoğu da böyle gösteriyordu ancak seçim 1’inci turda Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle sonuçlandı.

Erdoğan oyların yüzde 52.6’sını, Muharrem İnce 30.6’sını, Demirtaş 8.4’ünü, Akşener ise 7.4’ünü aldı.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP ise Kasım seçiminde yüzde 11.9 oy almıştı, oylarının çoğunu muhafaza etti ve 24 Haziran’da 11.1 oy oranı aldı.

Yanlış hesap

Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüzde 30.67 oy oranı ile milletvekili seçiminde yüzde 22.7 almış olan CHP’nin oy oranının çok üstüne çıktı.

Meral Akşener, baştan beri hesaplarını çoğu MHP ve Ak Parti’den gelecek oylar üzerine kurmuştu.

Haberin Devamı

Teşkilatları ve milletvekili listelerini de MHP ağırlıklı olarak yaptı, ancak bunun doğru bir karar olmadığı görüldü.

İYİ Parti barajı sınırda aşarken Ak Parti seçmeninin bir kısmından oy almış olabilir ama oylarını koruyan MHP yerine daha çok CHP’den oy koparmış gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde beklenenin çok altında aldığı oylar ise “2’inci turda benden fazla oy alırsa onu desteklerim” dediği Muharrem İnce’nin oylarının bölünmesine neden olduğu gibi, seçimin birinci turda bitmesine katkı sağladı. Nitekim Muharrem İnce dün yaptığı basın açıklamasında “Diğer muhalefet partileri de biraz yüksek oy alsa ikinci tur olurdu” sözleriyle (belki Demirtaş’ın da daha fazla oy alacağını umduğunu ama) en çok bunu kast etmiştir.

‘Yürü’ derlerse…

Muharrem İnce, aldığı yüzde 30.8 oy oranı sonrasında, basın toplantısında “41 yıl sonra yüzde 30 barajını yıktık, 50 barajını da yıkarız. Bana ‘yürü’ derlerse yürümeye hazırım” sözleriyle partisine mesaj verdi.

İnce 17 Mayıs 2018’de “Cumhurbaşkanı seçilemezsem bir daha asla Kılıçdaroğlu’nun karşısında aday olmam” demişti. Bununla birlikte CHP 24 Haziran seçiminde yüzde 22.7 oy oranı ile, 7 Haziran’da aldığı yüzde 24.95 ve 1 Kasım seçiminde aldığı 25.4 oy oranlarının da gerisine düşmüştür.

Haberin Devamı

CHP’de yeniden “yönetim değişikliği” talebi başlaması muhtemeldir ve böyle bir durumda İnce ortaya çıkmak durumunda kalacaktır.

Şiddet ve kutuplaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında “Seçim döneminde yaşanan kırgınlıkları, gerginlikleri geride bırakalım ve ülkemizin geleceğine yoğunlaşalım” dedi. İnce “Sayın Erdoğan, artık hepimizin cumhurbaşkanı olun, herkesi kucaklayın” çağrısı yaptı.

Umuyoruz ki, artık kutuplaşmaların, kırgınlıkların, şiddetin her türlüsünün bitirildiği bir döneme gireriz.

Sistemden de önemlisi niyettir, bunu gerçekleştirmek zorundayız.

DİĞER YENİ YAZILAR