Kriz çıkarmadan seçim!

Erken seçim yaklaşıyor ve cumhurbaşkanı adaylarının seçim manifestoları arka arkaya açıklanıyor.

Vaatlerin hepsi kulağa hoş geliyor ama önemli olan bunların hangisinin, ne kadar uygulanabilir olduğu…

Örneğin, 4 muhalefet partisinden oluşan “Millet İttifakı” ekonomi ve seçim güvenliği üzerinde çok duruyor.

Fabrikaların, özellikle son olarak şeker fabrikalarının satışı hep gündemlerinde. İktidar değişirse bu fabrikaların satışlarını tekrar gözden geçirmek, yapılabiliyorsa “yeniden devlete almak” sıkça tekrarlanıyor.

Tarımın kötülemesi, kendi ürünlerimizi ve üreticimizi desteklemek yerine kolaya kaçarak bunları ithal etmemiz muhalefet adaylarının eleştirilerinin öncelikli hedefi.

Gerçekten de Hükümet bu konuda acil önlemler alabilir, almalıdır.

Sistem çekişmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Ak Parti’nin tercihi olan, hatta “ekonomiyi iyiye götüreceğini” iddia ettikleri “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” muhalefet partileri tarafından ret ediliyor. Muhalefet adayları, iktidar oldukları takdirde “Parlamenter sisteme geri dönüleceği” mesajı verirken “Olağanüstü Hal’ uygulamasının kalkacağını” da hatırlatıyorlar.

Haberin Devamı

İktidar değişirse 16 Nisan Referandumunda az bir farkla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geri dönüş nasıl olabilir, değişmezse başkan üzerinde “yasama ve yargı denetimi” nasıl mümkün olacaktır, bunlar yeterince tartışılmadı.

Muhalefet adayları, propaganda sürecinde medyada yer bulamadıklarını söylerken, maddi imkanlar, araç ve personel açısından da eşit olmadıklarını da dile getiriyorlar. Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in “Kaosa, krize meydan vermeden bu seçimi atlatacağız” sözü çok önemli. Bugüne kadar süreç sessiz ve olaysız geçti, bundan sonra da partilerin ve liderlerin “kaosa-krize meydan vermemeye dikkat etmesi” Türkiye için elzemdir. İstikrarsızlığı tetikleyecek her olay ekonomimizin dengesini bir anda daha da olumsuzluğa götürme potansiyeli taşıyor.

Ysk uyarısı

Yüksek Seçim Kurulu’nun geçen referandumda yasalara aykırı şekilde “mühürsüz oyları geçerli kabul etme” kararı, bu seçimde “acaba yeni bir sorun olur mu” endişesi yaratıyor. Siyasetçilerin bu konuda yaptıkları uyarılar umarız ki YSK’nın da dikkatini çekmektedir. YSK, halkın da aynı beklentide olduğunu unutmayarak, çok özenli ve adil bir seçimin gerçekleşmesini sağlamalıdır.

Haberin Devamı

Sonuçta, çıkabilecek herhangi bir sorun yine önce -çok kırılgan bir noktada olan- döviz kurunu etkileyecek, ekonomiye zarar verecektir.

Çelenk…

19 Mayıs’ta Gaziantep’te yapılan törene Gaziantep Ak Parti teşkilatı adına siyah çelenk gönderildiği haberi adeta şok yarattı.

Bugünkü bağımsız ülkemizi borçlu olduğumuz bir başlangıcın kutlama törenine “yas günü” gibi siyah çelenk gönderildiği daha önce görülmemişti.

Bunu düşünenlere herhalde ilk tepkiyi kendi yönetimleri gösterecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR