ABD’nin müttefiki ve ‘ortağı’…

ABD Dışişleri, her zaman yaptıkları gibi “NATO müttefiki Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını dikkate aldıklarını ancak DEAŞ karşıtı kampanyaya ve ‘ortakları DSG’ye’ de bağlı olduklarını” açıkladı. Aynı sıralarda AB Bakanı Ömer Çelik “PYD-YPG’nin PKK olduğunu, onlara ‘Kürt savaşçılar’ diyenlerin terör örgütünü masumlaştırdığını” bildiren bir konuşma yapmaktaydı.

Burada Suriye’deki PKK’ya verilen “PYD-YPG-DSG” gibi farklı isimler altında terör örgütünün ABD ve diğer Batı ülkeleri tarafından korunduğu zaten görülüyor ve bu uzun süredir biliniyor.

Buna rağmen, Batı ülkeleriyle -hatta Rusya ve Esad ile- yıllardır iyi ilişkiler içinde olan, çoğunda büroları bulunan PKK terör örgütüne bu ülkelerin siyasetçileri ve medyaları “Kürt savaşçılar” demeyi sürdürmüştür.

Neden Afrin’de yoktu?

“DEAŞ’a karşı mücadele”den söz etmekten vazgeçmeyen Koalisyon ülkeleri, PKK’nın Türkiye içinde ve sınırlarında yaptığı katliamları bugüne kadar görmezden geldiler.

DEAŞ ile PKK’nın işbirliği yaptıkları, birçok kentin PYD-PKK’ya savaşmadan terkedildiği, Afrin’de bile IŞİD militanlarının PKK’ya yardım ettiği verilen haberlerden anlaşılsa da ABD ve diğer ülkeler bu konuyu geçiştiriyorlar.

Haberin Devamı

Burada ABD’nin bir başka çelişkisi de göze çarpıyor. Madem ki ortakları DSG’ye (PKK) bağlılar, neden önce “Biz Afrin’de yokuz, karışmıyoruz” dediler ve TSK’nın operasyonu sonrasında iki ülke ilişkilerini tekrar gererek “PKK ortaklığını” açıkladılar? Cumhurbaşkanı Erdoğan “Operasyonların Menbiç, Tel Abyad ve Kobani’de devam edeceğini, PKK koridoru temizlenene kadar bitmeyeceğini” söylüyor.

Irak Hükümeti’ni “Kuzey Irak’taki PKK kampları, özellikle Sincar konusunda” uyarıyor, onlar yapmazsa Türkiye’nin Afrin gibi Sincar’ı da temizleyeceğini bildiriyor.

(Keşke şimdi gösterdiğimiz kararlılığı, PKK “ABD desteğiyle” sınır boyumuzdaki kentleri alıp kanton ilan ederken gösterseydik, çok daha kolay halledilebilirdi.)

Menbiç’te kalacak

Kısa süre önce Irak yönetimi “Teröre karşı Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını” açıklamıştı. Bunu yapacaklarsa neden şimdiye kadar Kandil’e ve sonra Sincar’a izin verdiler, Türk Hükümeti’nin iyi ilişkiler içinde olduğu IKBY neden izin verdi, bunlar merak konusudur.

Haberin Devamı

Ortada “ABD’nin içinde olduğu, bilinen bir Ortadoğu planı” var.

Pentagon Sözcüsü Albay Manning hala “ABD’nin kendi güçlerini Menbiç’ten çekmeyeceğini” söylüyor. Bu durumda, ABD ile nasıl bir anlaşma yapılacak ki Menbiç’ten Irak’a kadar (Cezire kantonu ve kuzey Irak dahil) PKK temizlenebilsin?

Diğer tarafta Güneydoğu’da PKK saldırılarıyla şehitler vermeye devam ediyoruz. Güneydoğu’da PKK varlığı da Suriye-Irak sınırındaki kadar önemlidir.

Güneydoğu’daki PKK, Kandil ve Sincar’la ilişkisi kadar, o bölgemizdeki genellikle işsiz, yoksul, güçsüz ailelerin çocuklarını zorla örgüte katarak büyüyor ve bölge halkı yıllardır bu şikayeti dile getiriyor.

Türkiye, terör örgütünden kurtulmak için tüm detayları birlikte gözetmesi gereken bir sürecin içindedir.

DİĞER YENİ YAZILAR