Ege de gerginlik, Yunanistan ve AB!

Yunanistan Ege ve Akdeniz’de Türkiye ile bir gerginlik çıkarmak için uzun süredir hazırlıktaydı.

Önce Ege’de Türkiye’ye ait 18 adayı işgal etti, üzerine Yunan bayrakları dikti. Yunanistan Başbakanı, Cumhurbaşkanı, komutanları bu adalarda askeri törenlere katıldı, Yunan bayrağını selamladı.

Tahrik bu kadarla kalmadı, Türkiye’ye “Bu adalara çıkamazsınız” tehditleri yapıldı.

Yunanistan, Lozan Anlaşması’yla silahtan ve askerden arındırılmış olması gereken adalara da silah ve asker yığdı.

Şu anda adalarda 10 üs kurmuş haldeler ve 4 bin askerleri bulunuyor.

Sahillerimizin çok yakınında bulunan bu adaların Yunanistan işgalinde olması aynı zamanda Türkiye’nin “kara ve hava sahanlığının ihlali”ne neden olabileceği için büyük önem taşıyor.

Önce Kıbrıs’ta…

Yunanistan önce Kıbrıs’ta sorun çıkardı. Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin “Doğu Akdeniz’de hidrokarbon faaliyeti sürdürmesine” tepki gösterdi.

“Adanın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeyerek ısrarla hidrokarbon faaliyetine devam eden Rum tarafının, ortaya çıkabilecek durumun sorumlusu olduğunu” açıkladı.

Haberin Devamı

Rumlar, Türkiye’ye karşı AB’yi devreye soktu ve AB Türkiye’ye “Herhangi bir AB ülkesine yönelik tehdit ve eylemlerden kaçınma, sorunların barışçıl çözümüne ve toprak bütünlüğüne saygı” çağrısı yaptı.

Görüldüğü gibi “AB’ye ihtiyacımız yok” çıkışları yapmamız doğru değildir, ülkeler arasındaki sorunlarda da AB topluca kendi üyesi olan ülkenin yanında yer almaktadır ki bunun aynısını “Ege’deki gerginlikte” de görüyoruz.

Dün Kardak kayalıkları yakınlarında Türk ve Yunan sahil güvenlik teknelerinin çarpıştığı haberi verildi. Bodrum açıklarındaki Kardak kayalıkları çevresine dün öğleden sonra Türkiye ve Yunanistan’dan çok sayıda sahil güvenlik botu gönderildi.

Botlardaki Yunan askerler silahlı olduğu ve iki ülkeye ait botların birbirlerine çok yakın olarak geçtiği verilen haberler arasında.

Yine AB uyarısı

Yunanistan’ın Türkiye’ye ait adaları işgal etmiş ve uluslararası anlaşmaya aykırı olarak “Türk karasularındaki adalara” silah ve asker göndermiş, üsler kurmuş olmasına ses çıkarmayan AB Komisyonu bu kez de Yunanistan yerine Türkiye’ye uyarı mesajı göndermekten geri kalmadı.

Haberin Devamı

Komisyon Başkanı Juncker’in sözcüsü “Türkiye’nin AB üyesi ülkelerin karasuları ve hava sahası üzerindeki egemenlik haklarına saygılı olması gerektiğini” söylerken Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da buna benzer bir açıklama yaptı.

AB şu anda Türkiye’nin Afrin’de PKK terör örgütüne karşı tehlikeli ve zor bir mücadelenin içinde olduğunu biliyor ve tam aynı sırada hem Kıbrıs’ta, hem de Ege’de Türkiye’ye yaratılan yeni bir uluslar arası sorunda Yunanistan’ın yanına geçiyor. Türkiye şimdilik diplomasi ile bu sorunu aşmalı ve Suriye’deki mücadelesi hafifler hafiflemez Ege meselesini çözmelidir.

Çünkü arkasına AB’yi alan Yunanistan Ege sorununu kesmek niyetinde değil.

DİĞER YENİ YAZILAR