ABD’nin “işbirliği” komedisi!

Öncelikle artık bu “PYD-PKK”yı birleştiren kısaltmaya son vermek gerekiyor. Suriye-Türkiye sınır boyunda illeri alarak koridor oluşturan örgüt “PYD, YPG veya SDG” hangi ad altında olursa olsun PKK’nın kendisidir.

Biz PYD-PKK dedikçe ABD de “Biz PKK’ya yardım etmiyoruz ama PYD (veya SDG) bizim DEAŞ’a karşı müttefikimizdir” diyerek PKK’nın başka isimler altında gizlenmesini sürdürmektedir.

Türkiye bundan sonra “sınırımızda terör koridoru kuran PKK” söylemini kullanmalıdır. ABD, açıkça PKK’yı Türkiye’ye karşı binlerce TIR ağır silahla donatmış, “DEAŞ’tan alıyoruz” bahanesiyle Suriye’nin kuzeyini PKK bölgesi haline getirmiştir.

Desteğe devam

Bu duruma gelinmesinde Türkiye’nin Suriye politikasında yaptığı hataların rolü az değildir ama Suriye iç savaşının başından bu yana ABD’nin “Koalisyon güçleriyle birlikte yapıyoruz” diyerek PKK’nın alan kazanmasında büyük desteği olduğunu da dünya bilmelidir.

ABD ile defalarca resmi görüşmeler yapıldı. Her seferinde “Terör örgütlerine karşı birlikte mücadele” kararları çıktı.

Haberin Devamı

PKK Cezire’den-Kobani’den Afrin’e kadar sınır boyuna yerleşmişken hala ABD Dışişleri Bakanı Tillerson “İdlib’de ve Türkiye’nin PKK’lı teröristlerle ilgili kaygılarının olduğu yerlerde birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diyebiliyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Savunma Bakanı Mattis’le konuştuğunda Mattis “Kuzey ordusu haberlerine inanmayın” diyor. Oysa ABD’nin DEAŞ karşıtı koalisyon Sözcüsü Albay Dillon 14 Ocak’ta “30 bin kişilik YPG ‘sınır güvenlik gücü’ ordusunun kurulduğunu” kendisi açıklamıştı.

Savaşa doğru

Fırat Kalkanı operasyonu bitmeden önce TSK Menbiç’e girmek üzere harekete geçmiş ve (PKK’nın da açık talebi üzerine) ABD güçleri tarafından engellenmişti.

Şimdi ABD’nin eğitip donattığı PKK’lı teröristler Menbiç’te konvoy halinde konuşlandı. Amaçları hem TSK’nın Menbiç’e bir operasyon yapması halinde savaşmak, hem de Afrin’e yapılacak TSK müdahalesinde yardıma gitmek.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da “ABD’nin ‘sınır ordusu kurmuyoruz’ açıklamasından tatmin olmadıklarını” söyledi ki zaten şu anda ABD’nin Türkiye’ye karşı takındığı tutum, bugüne kadarki ikiyüzlü politikasının son noktasıdır.

Haberin Devamı

Afrin veya Menbiç’e Türkiye’nin yapacağı müdahalelerde, ABD’yi de karşısında bulacağına şüphe yok. Kaldı ki Rusya’nın nasıl bir politika izleyeceği de belirsizdir.

Hatay’ı karıştırmayın

“Obüslerin Hatay sınırından Afrin’deki PYD-YPG hedeflerini vurduğu” haberleri veriliyor. Bu durumda Hatay da Afrin’deki PKK için hedef alınabilir ki çatışmaların Hatay çevresinde yoğunlaşması siyaseten sakıncalıdır.

Türkiye, Afrin konusundaki endişesinde haklı ama Türkiye’nin Güney ve Güneydoğu’sunu içine alacak veya ülkeyi ciddi bir savaşa sürükleyecek adımlar bizi daha da istenmeyen noktalara taşıyabilir.

Acele kararlardan kaçınmalı, savaşsız çözüm için gerekiyorsa Esad’la görüşme yolu bile denenmelidir.

DİĞER YENİ YAZILAR