Gençler bunalıma sürüklenmesin!

Dün Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın 38 yaşındaki oğlu Yavuz Yılmaz’ın ölüm haberiyle sarsıldık.

Başta sayın Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz olmak üzere tüm ailesine sabır ve başsağlığı, evlatları Yavuz Yılmaz’a Allah’tan rahmet diliyoruz, nur içinde yatsın.

Çok iyi eğitilmiş genç bir iş adamı olan Yavuz Yılmaz’ın bir süredir ekonomik sıkıntı yaşadığı ve bir gün önce evdeki çalışanlara izin verdiği de haberlerde yer aldı.

Bu üzücü haber, Türkiye’de gençlerin ve her yaştan insanın moral bozukluğu ve ekonomik zorluklariçinde yaşadığınıbir kez daha düşündürüyor.

Türkiye’nin içte ekonomi, terör, siyasi tartışmalar, dışta diğer ülkelerleyaşanan gerginlikler ve devamlı olarak gündemde çözümü zor sorunların yer alması, bir stres ve gerginlik ortamının sürmesi toplumun psikolojisini uzun süredir olumsuz yönde etkilemektedir.

Şiddet ve ekonomi

Ne yazık ki şiddetin her türü, tüm canlılara karşı çağdışı, insanlık dışı,medeni bir ülkede asla yaşanmaması gereken şiddet eylemlerigünlük olağan haberler haline geldi.

Haberin Devamı

Televizyonları açtığınızda bu haberleri görüyorsunuz, gazeteler şiddetin ötesinde neredeyse en ilkeltopluluklarda bile olmayacak vahşet haberleriyledolu.

Bu haberlerin ve ilaveten bitmeyen siyasi çekişmelerin yarattığı gergin yaşam ortamının sağlıklı insanların psikolojisini de bozduğukonusunda sosyologlar, eğitmenler, psikologlar sık sık uyarılarda bulunuyor.

Toplum psikolojisindeki olumsuz değişimin ekonomik boyutuda son derece önemli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizlik ve maddi sorunların risk şeklinde arttığını gördüğü için “iş adamlarına artı 2istihdam çağrısında”bulundu.

Devletin iş alanları yaratarak sağlaması gereken istihdamı şirketlerin sağlamasıisteniyor.

Önce Türkiye

İstihdamın artmadığı, işsizliğin, yoksulluğun azalmadığı, “asgari ücretliden özveri beklenen”bir kalkınma veya büyüme ne anlam taşır?

Birçok yazımda belirttiğim gibi, hükümet diğer ülkelerinsiyasi sorunlarını, halklarının sıkıntılarını düşünür, başka ülkelere ciddi maddi yatırımlaryaparken veya mültecilere 30 milyar dolarharcarken, kendi vatandaşlarının güvenliğini ve refahını ön plana almakzorundadır.

Haberin Devamı

Yılın son çeyreğindeki büyüme 11.1olarak açıklandı, eğer durum böyleyse bunun vatandaşa da refaholarak yansıması, gençlerimizin ekonomik sıkıntılarla bunalımlar yaşamamasıgerekmez mi?

Örneğin, belediyeler son yıllarda trilyonlarca liralık megayatırımlar yaptılar ve bunlarla övündüler. Peki bu yatırımların ülkeye, millete neye mal olacağı, kar-zarar hesapları yapıldıysa vatandaşa olumlu yansımaları neden görülmüyor?

Acaba yıllardır belediyeler ve diğer kurumlardaki yolsuzluklar, rant kayıplarıciddiye alınıp önlenebilseydi bugün Türkiye farklı bir yerde olmaz mıydı?

Erken seçim söylentileri ve medyadaki “seçime dönük” konuşmalararttı.

2018’i de bunlarla geçirir ve toplumun öncelikli sorunlarına eğilmezsekseçime varmadan” çok daha sıkıntılı birsürecin içinegireriz, uyarmış olayım.

DİĞER YENİ YAZILAR