Kumpas mağdurlarına tazminat ve AB!

Askeri hakim Ali Rıza Bildik “askeri casusluk” kumpasında tutuksuz yargılanmış. Beraat ettiğinde, o süreçte “gözaltında tutulduğu 3 gün” için 1 milyon liralık tazminat davası açmış ve mahkeme onu haklı bulmuş.

Bir Batı ülkesinde olsa, 3 gün haksız gözaltı için bile 1 milyon tazminat alırdı, bizde ise birkaç gün önce çıkan habere göre “zedelenen onuru ve çektiği acının karşılığı olarak” 3.500 TL maddi, 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmiş.

Devlet haksız yere tutuklu olarak yıllarca cezaevinde yatan, sağlığını kaybedenlere hem bu nedenlerle hem de “çektikleri acı ve zedelenen onurları” nedeniyle dev tazminatlar ödeyecek. Nitekim Emekli Korgeneral Engin Alan’a 3.5 yıllık tutukluğu için “1 milyon 363 bin lira” tazminat ödendi.

Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, 3 yıllık haksız tutukluluk için “5 milyon TL”lik tazminat davası açtı.

Neden millet ödüyor?

Ergenekon-Balyoz gibi “FETÖ kumpası” davalarında özel yetkili denilen sözde mahkemelerin verdiği tutukluluklar için peş peşe ödenen tazminatların daha o tarihte 16 milyar TL’yi bulduğu 10 Ekim 2016’da açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Bu tazminatları devlet yani millet ödüyor. Bir işkence, taciz-tecavüz veya cinayet hatta hakaret davasında verilen her “hukuka aykırı” kararın tazminatını da devlet ödüyor.

Haksız, hukuksuz verilen cezalarda tazminatların “hakim hanesine” yazılması, hatalı kararlar veren hakimlere “görev yeri değiştirme, işten uzaklaştırma” gibi yaptırımlar yerine hayat boyu o tazminatları ödemesi sağlanmalıdır.

Zaten aslına bakarsanız FETÖ davalarında da, bu örgütle ilişkili bulunduğu için bazı kişilerin tutuklanıp binlerce kişinin sadece “görevden uzaklaştırılması” da hukuk açısından anlaşılır gibi değildir.

AB yardımı ve mülteciler

Türkiye ile müzakerelerde yeni başlık açmayarak “AB üyeliğinizi durduruyoruz” mesajı veren Avrupa Birliği son olarak Türkiye’ye aday ülke olarak verilen mali yardımları azaltma kararı aldı. AB Komisyon Başkanı Juncker “Fonların aşağı indirilmesi kararı konusunda anlaştıklarını, yapılacak daha az miktardaki yardımın ise 3’te 1’inin sivil toplum, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne yönelik projeler için verileceğini” açıkladı.

Haberin Devamı

Avusturya Başbakanı Kern ise “Bu yardımların Türkiye’ye hukuk devleti prensiplerini yerine getirmesi için verildiğini ama bunun gerçekleşmediğini” söylüyor.

2014-2020 yılları arasında verilecek tutar 4.5 milyar Euro idi, şu ana kadar sadece 360 milyon Euro ödendi.

AB’nin sempatik davrandığı tek konu “Türkiye’nin Suriyeli mültecileri kendi içinde barındırıp, AB ülkelerine geçişini önlemesi.” Sıra buna gelince Merkel yine

“3 milyar Euro verilecek” oyalamasına devam ediyor. Türkiye’nin dikkat etmesi gereken 2 önemli nokta var: 1- Batı’yla ilişkileri germek, “Bizim size ihtiyacımız yok” mesajı vermek ülkenin aleyhine işler.

2- Suriyeli mülteciler konusundaki ikiyüzlü tutumlarını onlara diplomasi ile anlatmak ve sığınmacıların bir kısmının AB ülkelerine dağıtılmasını sağlamak ülkenin geleceği adına şarttır.

DİĞER YENİ YAZILAR