Peşmerge-PKK dayanışması

Görünüşe aldanmamak gerektiğini, “Barzani’nin PKK ile anlaşmış olduğunu” çok uzun bir süre önce yazdığımda birçok kişi buna hiç ihtimal vermiyordu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) topraklarını kat kat genişleterek Kerkük’e vardığını, Musul’dan da pay istemelerinin yakın olduğunu, Irak ve Suriye’de Kürtlerin paralel şekilde ilerlediğini defalarca belirttim.

IKBY Irak’ta, PYD-PKK Suriye’de “petrol zengini” ne kadar kent varsa hepsini ABD’nin desteğiyle ve “IŞİD’e karşı güç birliği yaptıkları” söylenerek aldılar.

Musul’da da; Türk askeri Başika’da hazır beklerken ABD “peşmerge ile ortaklığı” sürdürdü ve operasyonu Mesut Barzani’yle ve Irak ordusuyla yaptı, şu anda Musul’un büyük bölümü IŞİD’den alınmış durumda.

Bir referandumla bitiyor

IŞİD terör örgütü ortaya çıktıktan sonra IKBY “IŞİD’den kurtarılmış” görünen il ve ilçelerle topraklarını 30 bin kilometrekare daha genişletti.

Musul ve Kerkük’te onlarca uluslararası enerji şirketi çalışıyor. Musul ve Kerkük petrolü Türkiye üzerinden dünyaya açılıyor.

Haberin Devamı

IKBY yönetimi “IŞİD’den kurtardıkları bölgelerden kesinlikle çıkmayacaklarını, Musul’da da “IŞİD sonrası” referandum yapılması, bölge halkının Erbil veya Bağdat arasında yapacağı tercihe herkesin saygı göstermesi gerektiğini” çoktan açıkladı. Bu olaylarda fazlasıyla dikkat çeken 2 nokta var:

Birincisi, Suriye ve Irak’ta kentleri kolayca alan (ve nedense başka ülkelerde katliamlar yapan) IŞİD’in almış olduğu kentleri PYD veya IKBY’ye aynı kolaylıkla teslim etmesi.

Adeta göstermelik savaşlar yapılması.

Diğeri ise “IŞİD’den ABD desteğiyle alınan Musul ve Kerkük’te IKBY referandum yapacak ve sonucu başta Irak Hükümeti olmak üzere herkes kabul edecekse” Suriye veya bir başka ülkede de benzer baskılarla bağımsız devletlerin ortaya çıkabilecek olması…

PKK’yı çağırdı

Geçen Cumartesi günü Irak ordusunun Kerkük’ü işgal eden peşmergeye 48 saat süre tanıdığı sıralarda “700 PKK’lının da binlerce peşmergeye destek için şehre girdiği” haberi verildi.

“IKBY yönetiminin Kerkük’e terör örgütü PKK’lıları getirdiğini ve bunun savaş ilanı olduğunu” bildirdi. Barzani-PKK-PYD dayanışması ortada…

Haberin Devamı

PYD’nin içinde onlarla birlikte savaşan ABD askerleri “PYD ile PKK aynı örgüt” diyor. Türkiye sınırında iki örgüt birlikte ellerinde PKK bayraklarıyla tören yapıyor ve peşmergeye destek vermeye gidiyorlar.

ABD acaba hala bunların birbirleriyle ilişkisi olmadığını, kendilerinin de Irak’ta peşmerge, Suriye’de PYD ile “IŞİD’e karşı mücadele verdiklerini” söylemeye devam mı edecek?

Bütün bu planlar ve savaşlar içinde her iki ülkede şehirler harabeye döndü, başta Türkmenler olmak üzere yüzbinlerce insan zarar gördü. Kerkük ve Musul’u da aldıktan sonra Barzani’nin duracağını zannetmek bu tablo içinde saflık olur.

İdlib ve Afrin’le meşgulken Suriye’deki diğer gelişmeleri gözden kaçırmayalım.

Sahi, Rusya hiç duyulmuyor, Rus güçleri İdlib’in neresinde?

Son soru da şu; petrol vanasını kapatmak için başka nasıl bir gelişme bekliyoruz?

DİĞER YENİ YAZILAR