Trump, Türkiye’ye yardım eder mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere New York’a giderken yaptığı basın toplantısında “Bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, ABD Başkanı Trump ile yapacağımız görüşmeye özel önem atfediyorum” dedi.

“Arakan’da yaşanan insanlık dramının uluslararası toplumun gündemine taşınması” açısından da bu toplantının önemli olduğundan söz etti.

“Bölgesel anlamda kritik gelişmeler” ile kast ettiği Barzani’nin yapacağı “Kürdistan bağımsızlık referandumu” meselesidir.

Bilindiği gibi IKBY Başkanı Mesut Barzani aylardır “savaşmaları gerekse bile kimsenin referandumu durduramayacağını” ilan ediyor.

Geç tepkiler

Bu süreçte ABD zaman zaman fısıltıyla yaptığı “Biz referanduma karşıyız” çıkışları dışında sert bir tepki göstermedi.

Irak Başbakanı İbadi “Biz sonucu kabul etmeyiz” dedi ama “Referandumun Irak’ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini ve askeri müdahale yapacaklarını” henüz yeni söyledi.

Türkiye de son günlere kadar kesin ve sert bir dille karşı çıkılacağını bildirmemişti, son birkaç gündür “Gerekirse her adımı atacağımız” söyleniyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’la görüştüğünde “Türkiye’nin güney sınırlarında bir Kürt kuşağı kurulmasına izin vermeyeceğini ve ABD’nin Suriye’de PYD/PKK/YPG ile birlikte hareket etmesinden duyulan rahatsızlığı” iletmişti.

Akar’ın söyledikleri zaten ABD’ye son yıllarda yüzlerce kez tekrarlandı. ABD ve İsrail, hatta Afrin’i korurken Rusya “Suriye ile Irak’ta Kürdistan projesini” desteklediklerini yeterince gösterdiler.

İsrail bu konuda resmi açıklama da yaptı.

Mahkeme kararı

Irak Federal Mahkemesi “IKBY Yönetiminin 25 Eylül’de düzenleyeceği referandumu askıya alma kararı” verse de ABD ve İsrail’in desteğindeki Barzani, Irak ve Suriye’de bu konudaki gayretlere ara vermeyecek, belki iş yeni ve bizim için çok riskli bir savaşa varacaktır.

Şimdi merak edilen şudur; Son yıllarda Türkiye’nin Suriye’de ABD’nin PYD/PKK’ya verdiği destekle, kentleri göstermelik şekilde IŞİD’den ABD ve PYD’nin birlikte almalarıyla ilgili tepkilerini gayet iyi bilen Trump acaba bu görüşmede farklı ne söyleyecek?

Haberin Devamı

Bir yandan “PKK terör örgütüdür” derken diğer yanda onlarla birlikte (İsrail’in çıkarını ve petrol kaynaklarını düşünerek) Kürt kuşağını oluşturma gayreti içinde olmasını nasıl açıklayacak?

Deneyimli Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni Cumartesi günü Milliyet’teki röportajında “ABD’nin Ortadoğu’da Müslümanları birbirine kırdırttığını, Arakanlı Müslümanları Myanmar güçlerine saldırmaya ABD’nin kışkırttığını, buralardaki çatışmaların en çok ABD’nin işine yarayacağını” çok güzel açıklamıştı.

ABD, Afganistan’da yaptıklarının ve Körfez Savaşı’nın verdiği büyük zararlardan ders çıkarmamış şekilde diğer ülkelere müdahaleye devam ediyor.

Bakalım Türkiye, kendisini de bu Ortadoğu bataklığına iyice kaptırmadan çözüm bulabilecek mi?

DİĞER YENİ YAZILAR