Kenetlenirsek sorunlar çözülür mü?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin özel kalem müdürü Ömer Karakaş ve aralarında Niğde eski milletvekillerinin de bulunduğu 300 kişi Pazartesi günü MHP’den istifa ettiler.

İstifa nedenleri; Meral Akşener’in kuracağı partiye katılmak… Partisinden toplu kopmalar karşısında Bahçeli’nin sesi çıkmıyor ama bu gidişle 2019 genel seçimine fazla kalabalık bir partiyle girmesi zor görünüyor.

Aslına bakarsanız MHP’de bu zincirleme tepkiyi yaratan nedenler “parti içi demokrasi”nin olmayışı, üst üste seçimler kaybeden liderin istifaya yanaşmaması, lider değişimi isteyen partilileri ise ihraç ederek kurtulacağını sanmasıdır.

Ancak, görüldüğü gibi bunlar artık çare olmuyor. Siyaset; “demokrasi ve hakkıyla, dürüstçe elde edilen başarı” istiyor.

Toprak bütünlüğü

Devlet Bahçeli İsparta’da yaptığı konuşmada “dört parçalı Kürdistan”dan söz etti.

“Suriye’de yürütülen projenin, Barzani’nin ağır provokasyonunun ileriki safhasında Türkiye’nin toprak bütünlüğünün de bozulmak isteneceğini, Irak ve Suriye’yi dört parçalı Kürdistan için uygun kıvama getirenlerin Türkiye’yi aynı cendereye sokmak için pusuda beklediklerini” söyledi.

Haberin Devamı

“Bekamıza hep birlikte omuz vermeli, kenetlenmeliyiz” dedi.

Söylemediği tek şey; Türkiye’nin toprak bütünlüğünü korumak için ne yapılması gerektiği.

ABD ve Barzani

Suriye iç savaşı başladıktan sonra ABD “Türkiye’yi bu savaşın içine itmek için” çalıştı.

“Muhaliflere eğit-donat yapalım” önerileriyle bunu başardı ve geriye çekildi. Esad sınırımıza komşu illeri PKK/PYD’ye bırakarak güçlerini güneye kaydırdı.

Bugün Suriye’deki üs sayısını (özellikle petrol ve maden bölgelerinde) arttırmasının yanında PYD/PKK’nın silahlı kolu YPG’ye o üslerde eğitim veriyor, her tür silah ve araç yardımı yapıyor.

Suriye’deki gelişmeler de, Türkiye için oluşacak tehdit de Irak’la yakından ilgilidir.

Bu ilgiyi anlamak için, 25 Eylül’de, aslen bir Türkmen kenti ve yine petrol cenneti olan Kerkük’te Kürdistan Bağımsızlık Referandumu yapacak olan IKBY Başkanı Barzani’nin konuşmalarına bakmak yeterlidir.

Her ne kadar dün Irak Meclisinde “Bağımsızlık referandumu” için iptal kararı çıksa da bu karar Barzani ile ABD’ye ancak kısa süreli bir erteleme yaptırabilir.

Haberin Devamı

İsrail’in itirafı

Türk hükümetinin son yıllarda büyük yakınlık gösterdiği Barzani “Kerkük referandumunun engellenemeyeceğini, Türkiye ve İran’daki Kürtleri de ‘taleplerinin peşine düşmeye, haklarını almaya’ davet ettiğini” söylüyor.

Suriye Kürdistanı’nın ilanı da yakındır.

Durum böyleyken ve her gün Güneydoğu’dan şehit haberleri gelmeye devam ederken, Bahçeli’nin zayıf “bölünme-kenetlenme” çıkışı neye çözüm getirebilir?

Yıllardır Barzani peşmergelerini eğiten İsrail de “PKK’yı terör örgütü olarak görmediklerini, onların İsrail’e hizmet ettiğini” çekinmeden itiraf ettiğine göre Hükümet artık kesin kararlar almak ve işe “Türkiye’ye de bulaşacak olan Kürdistan sorunu aslında bir ‘Büyük İsrail projesi’ midir” noktasından başlamak zorundadır.

DİĞER YENİ YAZILAR