Barzani’nin Kürdistan referandumu

Dört-beş gün önce Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk “FETÖ’nün yeni bir kalkışma yapabileceğini” söylediği bir açıklama yaptı.

“Henüz bu örgütün özel yetiştirilmiş, Karlov suikastındaki tetikçileri ortaya çıkmadı…Özellikle Hatay’a dikkat çekmek istiyorum.

Senaryonun en kirli tarafında bir Alevi-Sünni çatışması var. Beraberinde PKK tüm elemanlarını şehirlere indirerek ses getirecek eylemler üzerinden bir Türk-Kürt çatışması oluşturmak istiyor”.

Bu sözlerin üzerinde durulmadı ama Trabzon’un Maçka kırsalındaki PKK çatışması ve Adana’da PKK’nın 15 Ağustos’ta kanlı saldırı planının neyse ki erken ortaya çıkması (ve önlenmesi) bu konuşmadan kısa süre sonra oldu.

Türkiye’de siyaset aynı konulara kilitlenmiş gibi… Bu kadar üzücü terör saldırıları yaşanırken hala parti ve lider çekişmelerinden vazgeçemiyoruz.

Neden Hatay?

Hatay’a dikkat çekilmesi önemli.

IKBY Başkanı Barzani 25 Eylül’de yapacağı “Bağımsızlık, Kürdistan’ın ilanı” referandumundan vazgeçmeyeceğini önceki gün bir kez daha “bağımsızlık dışında bir alternatif yok” sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

AKP Ardahan Milletvekili Orhan Atalay 1 Temmuz 2017’de “Referandum orada yaşayan insanlar için temel bir haktır” demişti. Aynı şekilde Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu “Irak Anayasası’nın onlara verdiği bir haktır. Türkiye buna saygı göstermelidir” dedi.

Irak Anayasası’nın onlara verdiği bir hak ise, bu hakkı Irak Başbakanı Haydar el-İbadi bilmiyor mu ki “Bu referandumu ve sonuçlarını tanımayacağız” diyor?

Irak’ın bölünmesi bu kadar destek görecek idiyse neden bugüne kadar “Irak’ın (ve Suriye’nin) toprak bütünlüğünün Türkiye için önemli olduğunu” söyledik durduk? PKK’nın şehir eylemleriyle bir Türk-Kürt çatışması çıkarmak istemesi, özellikle “bitişiğinde PYD-PKK’nın Afrin kantonu bulunan Hatay” üzerine plan yapması, Barzani’nin Rudaw TV’sinde gösterilen haritalar hatırlandığında beklenmeyecek bir ihtimal değil.

Erdoğan’ın sözleri

2017 yılında da ekrana getirilen haritada küstahça “Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun yanında Hatay, Mersin gibi illerimiz de Kürdistan sınırları içinde” gösteriliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Şubat 2017’de Mesut Barzani ile Ankara’da yaptığı görüşmede ona “Bağımsız Kürdistan için acele etmeyin” demişti.

Daha sonra, 6 Temmuz 2017’de France 24’e şunları söyledi: “Barzani ve Irak yönetimi buna hazır olmadığı gibi Irak’ın bütünlüğüne aykırı bir adımdır… Böyle bir adım attığınız zaman ‘parçalamaya başladım’ demektir, bunu diğerleri takip edecektir”.

Irak’ta yapılacak Kürdistan referandumunun benzeri Türkiye’de yapılabilir mi sorusuna ise “Türkiye üniter bir yapıya sahiptir. Biraz sıkar” cevabını vermişti.

Irak referandumunu büyük ihtimalle Suriye’deki PYD kantonlarının izleyeceğini düşündüğümüzde, 2 milletvekilinin “temel bir haktır” sözleri daha da anlaşılmaz oluyor. Zaman kaybetmeden sınırlarımızda olanlara ve teröre yoğunlaşmalıyız.

DİĞER YENİ YAZILAR