Zehirlenen askerler ve mülteciler!

Manisa’da 4 olayda toplam 2 bin askerin zehirlendiği yemekleri dağıtan “Rota” isimli şirketin daha önce Maliye Bakanlığı personeline de yemek verdiği, zehirlenme olaylarından sonra anlaşmasının iptal edildiğini yazmıştım.

Verdiği adreslerde de bulunmayan, daha önce başka vakalarda da “güvenilir” olmadığı anlaşılan bu şirketten gözaltına alınanların sayısı 40’a ulaşmış.

Son 4 yılda 70 kat büyüdüğü ortaya çıkan bu şirket çalışanları şimdi sorgulanacak. Hak ettikleri cezai yaptırımlar uygulanacak mı yoksa birtakım mazeretlerle yeniden ihaleler almaya devam mı edecekler bilinmiyor.

Manisa’dan sonra Kuzey Kıbrıs’a giden askerler aynı şikayetlerle hastaneye kaldırıldılar.

Pazartesi gecesi Kastamonu’da da 35 asker ciddi şekilde rahatsızlandı ve mideleri yıkandı. Onlar da aynı şirketin yemeklerinden mi zehirlendiler, bu da bilinmiyor.

Gıda terörü

Görünen o ki “PKK terörü” ile her gün verdiğimiz şehitlerden sonra bir de “gıda terörü” ile askerlerimizin hayatı tehlikeye girecek. Bu ciddi olayın faturası sadece Rota denilen ve devamlı isim-adres değiştiren şirketle sınırlı kalamaz.

Haberin Devamı

Uzak ülkelere yardım yapan, 4 milyona yakın mülteciye (uzmanların deyişiyle) 25 milyar TL’den çok daha fazla harcayan Türkiye’de, kendi askerlerinin binlercesinin zehirlenmesine neden olan bir şirketin yemeklerinin verilmesi tüm sorumluların hesap vermesini gerektirir.

Bir maden faciasında, tren faciasında, depremde yıkılıveren binalarda “ilgili bakanlıklar” da sorumlu olduğu halde böyle bir sorumluluk alınmıyor, onlar hiçbir soruyu cevaplamıyor.

Askerlerin zehirlenmesi olaylarında Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay da birinci dereceden sorumludur, net açıklama ve soruşturma gerekir.

Mülteciler Türkiye’ye…

Dün “Dünya Mülteci Günü” nedeniyle açıklamalar yapıldı.

Türkiye’de 3.3 milyon Suriyeli, bunun yanında en az 300 bin Iraklı, Afgan ve diğer ülkelerden mülteci olduğu, Avrupa ülkeleri arasında ise bunun dörtte biri kadarını alan ülke bulunmadığı (ABD de aynı), Türkiye’nin şu anda “dünyanın en çok mülteci alan ülkesi” olduğu anlatıldı.

Haberin Devamı

Dışardan Türkiye’ye gelen yardım, Türkiye’nin harcadığının “yüzde 5”i bile değil. Konu sadece maddi kayıp da değil.

Travmalar yaşamış, eğitimsiz, çoğu işsiz ve ümitsiz (röportajlarda kendileri söylüyor), 6 yıldır nüfusu hızla artan milyonlardan söz ediyoruz.

Uzmanlar Türkiye’nin bu konuyla ilgili bir politika da geliştirmediğini anlatıyorlar.

Rusya “Artık Suriye’de iç savaş bitmiştir” açıklaması yaptı.

Türkiye’deki mültecilerin on binlercesi günlerdir yine Ramazan Bayramı için “yakınlarıyla bayramlaşmak” üzere sınır kapılarına birikiyor, gidip geri dönecekler.

Madem ki iç savaş bitmiştir veya tehlike riski azalmıştır, artık kendi ülkelerine “kalıcı olarak dönmeleri” için gereken politikalar üretilmeli, Türkiye yakın gelecekte karşılaşacağı büyük risklerden, kaynaklarını “kendi insanları yerine” yabancılara harcamaktan kurtarılmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR