Trump ile “nokta” konabilecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek.

Görüşmenin ana konusu “ABD’nin Suriye’de PYD/PKK’ya verdiği destek, bu desteklerin gelecekteki sonuçları ve iki ülkenin bu sorunu nasıl çözeceği”…

Erdoğan’ın Çin’deyken PYD/PKK-YPG konusunda “Bu iş çok uzadı, stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almalıyız. İttifaka gölge düşecekse biz de başımızın çaresine bakarız” sözleri…

Seyahat öncesi “ABD ziyareti iki ülkenin ilişkilerinde bir milat olacak… Virgül değil, nokta ölçüsünde olacak” sözleri de ana konuyu açıkça gösteriyor.

Ancak…

Erdoğan’ın aynı konuşmada “Bu bölgede ne Amerika’ya, ne de Rusya’ya tehdit var. Tehdit bize… Adımları bizimle atacaklarına bir terör örgütünü tercih etmeleri kabul edilemez. Bunu Rusya’da da söyledim” ifadeleri olayın çelişkili ve çözülemez görünen yönünü vurguluyor.

Acaba böylesine çetrefilli ve çelişkili bir durumda “nokta” konabilecek mi?

Rusya, ABD, Esad desteği

Dün “Suriye ordusunun PYD-SDG (YPG) ile Rakka ve Halep’te birlikte hareket ettiklerinin gözlemlendiği, IŞİD’in ‘başkent olarak gördüğü Rakka’ operasyonunu PYD-YPG’nin sürdürdüğü, Rakka’ya yakın köyleri IŞİD’den kolayca alıverdiği” haberi verildi. Demek ki Suriye güçlerinin de PYD/PKK ile ortak çalıştığı artık açıkça ortaya konuyor. Batı’da Hatay sınırına bitişik Afrin’de Rusya birliklerinin konuşlandığı biliniyor.

Haberin Devamı

“Rus askerlerinin YPG’ye askeri eğitim vereceği” Rusya tarafından yalanlansa da, YPG Reuters haber ajansına bunun doğru olduğunu açıkladı.

Türkiye ise PKK/PYD kantonlarına operasyon yapılacağını, bunların Afrin’den başlayıp doğuya doğru ilerleyeceğini, Afrin’den sonra Menbiç’i hedeflediğini” bildiriyor.

Putin-Erdoğan görüşmesinde Rusya “kantonlara yapılacak operasyonlar” için ikna edilememişti, zaten edilseydi Afrin’de “PYD’nin yanına” geçmezlerdi.

IŞİD’le açıklanamaz

TSK’nın “Fırat Kalkanı” operasyonunda Menbiç’e ilerlemesi ABD’nin yolu PYD ile birlikte kesmesi sonucunda yapılamadı, şimdi nasıl olacak? ABD, Menbiç ve Rakka’da Türkiye’yi devre dışı bırakırken, doğuda Kobani, Cezire ve PYD’nin elindeki diğer noktaları da korumaya almış durumda.

Haberin Devamı

Tablo o kadar “Türkiye’ye karşı, PYD-PKK ile ortaklık” şeklinde ki bundan sonra Suriye’de “kendi başımızın çaresine bakmak” istersek ABD, Rusya ve Esad ile doğrudan karşı karşıya olacağız.

Bugüne kadar yapılanlara bakınca “IŞİD’e karşı PYD ile müttefikiz, ondan destek veriyoruz” veya “PYD ile PKK ayrışacak, onlar aynı örgüt değil” gibi açıklamaların hiçbir inandırıcılığı olmadığı ortadadır.

ABD Büyükelçisi…

Bu arada Türkiye için bir umut doğdu.

ABD eski Şam Büyükelçisi Robert Ford; Suriye’de olup bitenlerin iç yüzünü, ABD’nin PYD/PKK’ya destek vermekle büyük bir hata yaptığını…

Son olarak verilen ağır silah desteğinin de bölgedeki durumu daha da karıştıracağını Atlantic Dergisi’ne yazdığı makalede anlattı.

Bölgedeki deneyimiyle o kadar doğru anlatmış ki onun ifadelerini Trump’ın önüne sermek bile yetecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR