Gençlerin oyu ve beyin göçü!

Biliyorsunuz Fransa merkezli IPSOS şirketinin CNNTürk için referandum sonrası yaptığı anketten önemli sonuçlar çıktı.

Bunlar arasında “Eğitim düzeyi arttıkça ‘Hayır’ oylarının arttığı, il ve ilçe merkezlerinde % 51 Hayır, % 48 Evet çıkarken belde ve köylerde % 62 Evet, % 38 Hayır çıktığı, ilk kez oy veren genç seçmenlerin %58’inin Hayır oyu verdiği…

CHP’de ‘Evet’ oyu veren seçmen oranı % 5 iken AKP’de ‘Hayır’oyu veren seçmen oranının %10, MHP’de % 73 olduğu… Ve daha birçok sonuç var.

Benim de, televizyonda izlediğim kadarıyla deneyimli siyaset bilimcilerin de en çok dikkatini çeken noktalardan biri şu;

Üniversite düzeyindeki seçmenin % 61’i Anayasa değişikliğine ‘Hayır’ demiş ama genç seçmenin % 35’i “başka ülkelere gitmenin yolunu arıyor”…

Siyaset bilimciler genç insanların, özellikle üniversitedekilerin gelecekle ilgili beklentilerinin umutsuzluğa dönüştüğünü, huzursuzluğun, işsizliğin ve her alanda şiddetin onları bezdirdiğini ve büyük ölçüde bir “beyin göçü” yaşanacağını söylüyorlar.

Hepimiz için son derece düşündürücü ve üzücü bir sonuç bu.

Haberin Devamı

En önemli değişiklik!

Cumhurbaşkanı Erdoğan referandumdan sonra bunun Türkiye için “tarihin en önemli Anayasa değişikliği” olduğunu söyledi.

YSK’nın “Referandumun iptali için yapılan başvuruları ret etmesine” rağmen…

Referandum sırasında aldığı “mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayma” kararı hala tartışılıyor ve “Hayır” oyu veren kesim ile Ana Muhalefet Partisi CHP bu sonucu geçerli saymayacaklarını söylüyorlar.

Hukukçular ve Eski YSK Başkanı Muammer Aydın da “Yasa hükmü açık. Mühürsüz oyların iptali yasa gereğidir” diyor.

Adalet Bakanı Bozdağ ise noktayı koydu ve “YSK kararının doğru olduğunu, AYM’ye gidilemeyeceğini, AİHM’den netice alınamayacağını” söyledi.

Saygısızlık değil

Televizyon tartışmalarında “Sonuç üzerine tartışma açmak milletin iradesine saygısızlıktır” diyenler var.

Oysa seçim ve referandumlarda sonuca itiraz eden kesimler de “milletin iradesini” temsil eder.

16 Nisan referandumunda ise milletin iradesinin yüzde 49’u “YSK’nın sandıklar açıldıktan sonra ve yurt dışındaki oylama için verdiği kararın tam tersine, Türkiye’de mühürsüz oyların kabulü kararına” itiraz ediyor.

Haberin Devamı

“Hayır” oyu kullanan seçmen arasında tek parti değil, yüzde 73 oranında MHP seçmeni, yüzde 10 oranında AKP seçmeni, Saadet Partisi ve diğer partilerden (ve partisiz) seçmenler de olduğunu hatırlayacak olursak…

Yapılacak değişikliğin önemini hatırlayacak olursak yapılan itirazlara hukuk yollarını kapatmanın yanlışlığını da görürüz.

AİHM Eski Yargıcı Rıza Türmen’in “AİHM referandumlara kapıyı tamamen kapatmadı” demesinden sonra “Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland da “YSK kararının AİHM’ye gidebileceğini” söyledi.

Aslında bu referandumdan çıkan sonucun şaibesiz, sorunsuz olması her parti ve her vatandaş için “daha huzurlu bir gelecek” demektir.

Her şey adil ve hukuka uygun yürümüşse bu sonunda mutlaka ortaya çıkacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR