Referandum tekrarlanacak mı?

Türkiye’de bu kez farklı bir durum ortaya çıktı.

Daha önce de bazı seçimlerde elektrik kesintileri, oy kaydırmalar, mükerrer oylar gibi şikayetler olmasına rağmen “oy sayımının bitmesine yakın” partiler ve vatandaşlar sonuçları kabul ederdi.

Bununla birlikte sonradan yapılan itirazların özellikle yerel seçimlerde sonuçları değiştirdiği de görülmüştür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da konuşmasında vurguladığı gibi “Tarihin en önemli Anayasa değişikliği” için yapılan halk oylamasında tek bir oy bile önemliydi.

Sonuç neredeyse toplumu tam ortada ikiye bölecek şekilde çıktı ve yüzde 51’in çok az üstünde bir oyla değişiklik kabul edildi.

Bundan önceki (ve çok sayıda maddesi değişmesine rağmen hala tartışmalı olan) Anayasa kabulünün yüzde 92 oy oranı ile yapıldığı düşünülürse, normal şartlarda bu kadar az bir farkla tarihin en önemli değişikliğini yapmak zaten oldukça zordur.

Bitmiş sayılır mı?

Referandum akşamında TV’lerde konuşan hukukçular ve diğerleri “Bir seçimin ancak 10 gün sonra, tüm oylar tartışmasız şekilde kabul edildikten, YSK sonucu resmen yazılı olarak açıkladıktan ve tüm itirazlar karara bağlandıktan sonra bitmiş sayılacağını” söylüyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de ise son yıllarda daha henüz sandıkların yüzde 3’ü, beşi sayılıp bitmeden balkon konuşması yapılarak seçim bitmiş sayılıyor.

Örneğin Sarıyer’de bir sandık görevlisinin “Henüz elimizde 300-500 torba varken, teslim edilmeden sonuç açıklandı” dediği bildirildi.

YSK ile Anadolu Ajansı’nın referandum süresince “açılmış sandık sayısı”nı farklı verdiği itirazları geliyor.

YSK Başkanı “6 dakikalık bir süre dışında veriler aktarıldı” derken, Ana Muhalefet Partisi “”45 dakika verilerin kesildiğini” söylüyor ki TV’lerde de bu süre izlendi.

Referandum sırasında, sandıklar açıldıktan sonra YSK Başkanı Sadi Güven’in “Sandık kurullarından gelen şikayet ve Ak Parti YSK temsilcisinin talebi üzerine mühürsüz oy pusulaları ve zarflarının geçerli sayılmasına karar verdik” açıklaması ise büyük seçmen kitlelerinin ve siyasi partilerin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Ysk önünde izdiham

Dün ilçe seçim kurulları ve YSK’nın önünde yüzlerce vatandaş ellerinde “mühürsüz oyların mühürlü sayılmasına itiraz” dilekçeleriyle uzun kuyruklar oluşturdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan “Bu seçim meşruiyeti olmayan, mühürsüz bir seçimdir. Halk oylamasının iptalini istiyoruz” açıklamasıyla Ana Muhalefet Partisi’nin YSK’ya resmen başvurduğunu açıkladı.

Kemal Kılıçdaroğlu “Tarihin ‘mühürsüz seçim’ olarak yazacağı bu seçimi tanımıyoruz. Halkın iradesine saygı duyulmalı ve referandum tekrarlanmalıdır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise “YSK’nın kararını bekleyeceğiz. Resmen belirtmesiyle birlikte hemen yürürlüğe girecek. 18 maddenin her birisi hemen yürürlüğe konacak” diyor.

Milli iradeyi temsil eden seçmenin yarısının itiraz ettiği “yasaya aykırı bir YSK kararı” ve diğer itirazlar dikkate alınmalı ve hepsi açıklığa kavuştuktan sonra referandum bitmiş sayılmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR