Ortadoğu’da bizi ilgilendiren oyun!

Dünkü yazım ABD’nin Suriye iç savaşından bu yana işlenen cinayetlere seyirci kaldıktan sonra İdlib’deki kimyasal gaz saldırısında birden atağa kalkmasının pek inandırıcı olmadığı vurgusuyla bitmişti.

Artık uluslararası siyasette de “algı operasyonları”, toplumları yanıltarak, hatta kitlesel ölümleri, çocuk katliamlarını bile göze alarak, vicdanı umursamayan yöntemler kullanıldığı için neyin gerçek, neyin yalan olduğunu anlamak zor.

Dünya adeta birkaç ülkenin başrolünde oynadığı bir tiyatro oyunu izler gibi… Rus siyaset bilimci İgor Eydman’ın sözleri tam da benim görüşümü destekler nitelikte.

Şöyle diyor: “Trump’ın ‘Russiagate’ skandalına son vermek için ‘Putin’in dostu olmadığını’ halkına göstermesi gerekiyordu. Trump’ın emriyle ateşlenen füzeler bu işi gördü.”

Danışıklı dövüş mü?

Diğer tarafta “Akdeniz’den Suriye’ye füzeler ateşlendiğinde Rusya’nın Suriye’de bulundurduğu hava savunma sistemlerinin neden karşılık vermediği” sorusunun İdlib’e atılan füzelerin “Putin’le Trump arasında danışıklı dövüş olduğu” şüphesi yarattığı gündeme geldi.

Haberin Devamı

Ayrıca “59 füzeyle vurulduğu” söylenen Şayrat Hava Üssü’nden ertesi gün Suriye uçaklarının havalanması da bu şüpheyi arttırdı.

Trump’ın partisinden olan Senatör Mc Cain’in, Trump’ın Suriye politikasını eleştirirken “Rusya ile ortak hareket eder hale geldik” dediğini hatırlıyoruz.

Gerçekten de ABD ile Rusya, Suriye’de “PYD’ye destek vermek için” birçok kez ortak çalışıyor tablosu çizdiler.

Örneğin Fırat Kalkanı operasyonu da bu ortaklık nedeniyle; Rusya’nın Afrin PYD kantonuna, ABD’nin Menbiç girişine konuşlanarak TSK’nın her iki yöne ilerlemesini engellemeleri nedeniyle sonuçlandı.

Trump’ın ortaya çıkan bu ABD-Rusya ortaklığı görüntüsünü bir şekilde kırması gerekiyordu. ABD’nin BM temsilcisi Nikki Haley’in “Rusya’nın umursaması için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor” diye sorduğu konuşması ABD’nin eyleminin aynı zamanda “Rusya’ya karşı” olduğunu yeterince anlatmıştı.

Suriye’yi önceden uyararak ve “saldırının bir seferlik olduğunu” vurgulayarak Esad ve Rusya’dan nasıl bir geri adım beklenebilir ki?

Haberin Devamı

Kontrolü ele geçirmek…

ABD ile Rusya Suriye ve Irak’taki gelişmelerin içinde yer alıyor. Ayrıca Rusya, ABD ve İran Irak’ta da etkili…

ABD’nin Ortadoğu’da kontrolü elinde tutmak, bölgeye İsrail’in güvende olacağı sınırlar çizmek, zengin petrol ve doğalgaz yataklarından pay almak, İslami terörü bitirmek gibi hedefleri yıllardır var.

Yalnız bu hedeflerin “Irak ve Suriye’de ilan edilmesi planlanan Kürdistan alanlarını genişletme” ile olan bağlantısı, örneğin Kerkük ve Musul’da, Rakka ve Menbiç, Afrin’deki PYD-PKK-IKBY varlığı Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

İşin içine “Rusların Kürtlerle dostluk ilişkilerinin” çok eskilere dayanması, Barzani’nin ABD ve Rusya’dan aldığı cesaretle “Diyarbakır’a müdahale”den söz edebilmesi girince…

Ortadoğu oyunlarını gözden kaçırmamak şart oluyor!

DİĞER YENİ YAZILAR