Türkiye’yi zorlayacak gelişmeler!

Londra’da Parlamento binası yakınlarında Çarşamba günü gerçekleşen terör saldırısında 1’i polis 3 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı ve saldırıyı DEAŞ üstlendi.

Dün son olarak Belçika’nın Antwerb kentinde bir terör saldırısı polisin erken müdahalesi sonunda önlendi.

Bu terör olaylarından hemen önce ABD ve İngiltere’nin; Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Ürdün gibi Arap ülkeleri yanında Türkiye (THY) için de “yolcuların uçağa cep telefonu dışında elektronik alet almasını” yasaklama kararı dikkat çekici bir tesadüftür.

Dikkat çekici olduğu kadar çok üzücü, Türkiye’yi de dünyaya karşı “terör yaratma tehlikesi olan ülkeler arasında” gösteren bir karardır.

Türkiye’nin kendisi DEAŞ ve PKK terör saldırıları yaşarken ne oldu da Türkiye “Batı’nın terörden korunma önlemleri” arasına girdi?

Diplomasi tercih edilmeli

Bazı ülkelerle diplomatik çekişmeler yaşadık, bazıları ile önce sert çekişmeler yaşayıp sonra ilişkileri tamire çalıştık. Ancak…

Hükümet üyelerinin AB ülkelerinde bizzat referandum kampanyası yapma isteğine karşı çıkan Almanya, Hollanda gibi ülkelerle yaşanan ve şiddet içeren olaylar daha büyük sorunlara neden olabilir.

Haberin Devamı

Ak Parti MYK toplantısında “son bir ayda 50’yi aşkın bakan ve milletvekilinin Avrupa ülkelerinde gurbetçilere yönelik 79 toplantıya katıldığı ve artık buna son verilebileceği” bilgisi paylaşılmıştı.

Eğer son bir ayda AB içinde 79 toplantıya izin verilmişse, ülkelerin “Artık bu kampanya toplantılarını istemiyoruz” demesi, diplomatik ilişkiler içinde değerlendirilebilir, toplantılar Türkiye tarafından iptal edilebilirdi.

Bu yöntem tercih edilseydi Hollanda’nın Türk bakanlara ve vatandaşlara gösterdiği saygısız, kabul edilemez tepkilere fırsat verilmemiş olacaktı.

Avrupa komisyonu soruyor

Londra’daki saldırıyı DEAŞ üstlendi ama dün Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin AB Temsilcisini çağırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çarşamba günü kullandığı bazı ifadelerle ilgili” bilgi istedi.

Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının söz konusu bölümü Hollanda’da Türk bakanlara ve vatandaşlara yapılan kötü muameleyle ilgiliydi ama “Londra’daki terör saldırısıyla aynı saatlere denk gelmesi” çok şanssız bir tesadüftü.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı “Siz böyle davranmaya devam ederseniz, yarın dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Avrupalı, Batılı güvenle, huzurla sokağa adım atamaz. Bu tehlikeli yolu açarsanız en büyük zararı siz görürsünüz” demişti.

Uluslararası konuşmalarda “deneyimli büyükelçilerin, siyaset bilimcilerin görüşlerinin alınması” son derece önemlidir.

Türkiye’yi ülke olarak zan altına sokacak, tam “uçaklarda elektronik eşya” kararına dahil edilmişken bunu haklı çıkaracak söylemlerin yapacağı imaj erozyonu tüm ticari ve diplomatik ilişkileri tamiri zor şekilde zedeleyebilir.

Batı ülkelerindeki Türk vatandaşlarının hayatını çok ciddi ölçüde zorlaştırabilir.

Halihazırda içerde ve dışarda büyük sorunlarla karşı karşıya olan bir ülke olarak daha da zora girmemek için gayret ve dikkat gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR