Bakan ‘hazırlıklı değiliz’ diyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki kısa süre önce “İstanbul’da deprem olursa felaket olur” demişti.

Pazar günü aynı sözü tekrarladı.

“Bilim adamları 2030’a kadar Marmara’da deprem olacağını ve en az 7.2 şiddetinde bir deprem beklendiğini söylüyor. Buna hazırlıklı mıyız? Değiliz… Kadere eyvallah diyorum ama bunun çaresi de hazırlıklı olmaktır.”

Bakan Özhaseki bu uyarıyı ilk kez yaptığında da bu konuya köşemde yer vermiştim.

Mehmet Özhaseki’nin “Depremin 7.2 şiddetinde beklendiğini ve buna hazır olmadığımızı” söylerken “Kadere eyvallah diyorum” demesi de dikkat çekiyor.

Çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği iş kazaları, maden faciaları ve önlem alınmayan birçok olay için “kader” deyip çıkıyoruz ama yüzbinlerce can kaybı olabilecek İstanbul depremi konusunda ve daha şimdiden söylemek daha da şaşırtıcı.

Özellikle de Çevre ve Şehircilik Bakanı söyleyince…

En riskli 10 şehir

Alman Alfred Wegener Enstitüsü Eylül 2015’te “dünyada deprem riski en yüksek 10 şehir”i belirledi ve İstanbul listenin 9’uncu sırasında.

Haberin Devamı

“2025’e kadar İstanbul’da deprem beklendiği, binaların depreme dayanıksız olmasının tehlikeyi arttırdığı” belirtilmiş.

Aynı listelerde ABD’nin Los Angeles, San Fransisco gibi şehirleri, Japonya’nın başkenti Tokyo da var.

Los Angeles çok önemli bir fay hattı üzerinde ve zaman zaman depremler olmasına rağmen binaların depreme göre yapılanması nedeniyle artık can kaybı olmuyor.

Tabii 8-9 şiddetinde bir depremde ne olur tahmin edilemez ancak her önlemi düşündüklerine şüphe yok.

Tokyo’da 1923’de “7.3” şiddetindeki depremde 100 bin kişi hayatını kaybetmiş. Tokyo yakınlarında 2011’de “9” şiddetindeki depremde 19 bin kişi hayatını kaybetmiş…

22 Kasım 2016’da “7.3” şiddetindeki depremde ise sadece 17 kişi hafif yaralanmış. Artık milyonlarca kişiyi önceden uyaracak şekilde uyarı sistemleri kullanılıyor ve binalar bu riske göre yapılıyor.

Japon uzman uyardı

Geçen Pazar, 19 Şubat 2017’de Yoshinori Moriwaki isminde, Türkiye’yi gezen bir Japon deprem uzmanı İstanbul’da bir konuşma yaptı ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Türkiye’de deprem büyüklüğü ve sayısı az ama ölü sayısı fazla… Binaların yüzde 68’i kaçak ve kontrolsüz proje, kontrolsüz inşaat. Doğru düzgün inşaat yapmak ve insanlara deprem eğitimi vermek lazım.”

Kısa süre önce Çanakkale Ayvacık ilçesinde 4.6, 5.3 şiddetindeki depremlerde evler taş ve çoğu tek katlı olduğu için çok şükür can kaybı olmadı.

İstanbul’da ise dev gökdelenler, yüksek apartmanlar var ve büyük depremin “2025’e kadar hangi tarihte” olacağı da bilinmiyor.

17 Ağustos 1999’da “7.5” şiddetindeki Gölcük depreminde 50 bine yakın can kaybı, 100 bine yakın yaralı olduğunu unutamayız.

Bu uyarıları Japon uzman yapabilir ama Bakanlık ve Belediye uyarı yerine “kaç bin binanın güçlendirildiğini, ne önlemler alındığını, uyarı sistemlerini” açıklamalıdır. Bir “deprem seferberliği” için geç kalınmasın!

DİĞER YENİ YAZILAR