Terör hücreleri ve referandum!

Yılbaşı gecesi Reina’da yaptığı silahlı saldırıyla 39 kişiyi katleden Uygur asıllı IŞİD’li terörist Abdulkadir Masharipov yakalandı.

Konuşan bütün terör uzmanları “Yakalanmasının, özellikle de canlı yakalanmasının güvenlik güçleri ve istihbaratın büyük başarısı” olduğunu söylediler.

Doğrudur, IŞİD’li olduğu bilinmesine rağmen “arkasında tam olarak hangi güçlerin bulunduğunun çözülmesi” için canlı yakalanması çok önemliydi.

Yalnız tabii bir ülkede istihbarat ve güvenlik güçlerinin asıl başarısı “bu terör saldırıları olmadan önce” teröristleri tespit edip yakalamak ve önlemektir.

AB ülkelerinde terör saldırıları alınan sıkı sınır ve güvenlik önlemleriyle büyük ölçüde azalmıştır.

Türkiye’ye nasıl yayıldılar?

Daha öncekiler, Reina teröristi ve ona yardım eden yine dış ülkelerden gelmiş kişiler mülteci veya turist gibi Türkiye sınırlarından rahatça giriyor, evler tutuyor, bomba hazırlıyor, kendi videolarını çekip eğleniyor.

Bağlantıları soruşturulurken diğer tarafta ülkenin teröristler için nasıl Yolgeçen Hanı’na döndüğü ve fark edilmedikleri, bulunan-bilinen hücrelerin bile nasıl temizlenemediği konusunda güvenlik ve istihbarat bilgi vermelidir.

Haberin Devamı

Ülke yönetimleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Haziran 2016’da Fransa’ya “Sizin istihbaratınız yok mu” diye sorarak belirttiği gibi “ülkede olan terör saldırılarının, can kayıplarının sorumluluğunu” taşırlar.

Mülteci meselesi

TV’de bir tartışma programında Mekke doğumlu hukukçu Selman Öğüt “Basın özgürlüğü konusunda Avrupa ülkelerinin örnek verilmesine” karşılık onları vicdansızlıkla suçluyor ve şu sözlerle kızıyordu:

“Mültecileri bile almayan bir Avrupa. ‘Ekonomimiz bozulur’ diyorlar, bizim ekonomimiz daha mı iyi?”

Mültecileri “kılı kırk yararak, az sayıda alan” ülkeler sadece AB’de değil. ABD de almıyor, Arap ülkelerinin çoğuna turist olarak girmeleri bile çok zor.

Bunun önemli bir nedeni bizim “milyonlarca mülteci için harcadığımız milyar dolarlar” gibi ekonomiyi ciddi şekilde etkileyecek bir maddi sorunun yanında “o mültecilerin arasına karışıp giren terör militanlarını kontrol edememek”tir.

Haberin Devamı

Nitekim Türkiye’nin ekonomisi zor durumda, bunda terör ve siyasi belirsizlikler nedeniyle ortaya çıkan istikrarsızlık, kesilen turizm ve yatırımların büyük rolü vardır.

Batı’nın mültecilere maddi yardım sözünü tutmamasına kızabiliriz ama kendi ülkelerinde önlem almalarına kızamayız.

Meclis’te 2’nci tur!

Bugün TBMM’de yeni anayasanın ikinci tur görüşmeleri başlayacak.

Diyarbakır Sur saldırısında şehitlerimiz, yaralı askerlerimiz var. Reina teröristi haklı olarak gündemin başında… Ancak bu karmaşa sırasında devam eden anayasa turları aceleye gelmemelidir.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop “Bahçeli-Kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra Kılıçdaroğlu’nun da ikna olacağına eminim. CHP muhteviyata bakmamış” dedi.

Dün de yazdığım gibi “Bir toplumsal mukavele” yapılmaktadır. Liderlerin ikna olması değil, tüm toplumun anlaması ve ikna olması gerekir.

Aceleye gelmemesi sağlanmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR