Dolar, açık oy ve kavga!

Çarşamba günü ABD Dolar’ı 3.94 seviyesine çıktı ve uzmanlar bunun “tüm zamanların en yüksek seviyesi” olduğunu söylediler.

Merkez Bankası’nın müdahalesinden sonra Dolar dün 3.78’e indi.

Ekonomistler bu hızlı yükselişlerin Türkiye’nin istikrarı ile, terör ve savaş ortamının devam etmesiyle, ülkenin “yatırım yapılabilir” durumunun değişmesiyle ilgili olduğunu bildiriyorlar.

Bunların yanında “TBMM’de devam etmekte olan Anayasa görüşmelerinin, ülkenin geleceğiyle ilgili belirtilen endişelerin” döviz kurlarını ve tüm ekonomiyi etkilediği de bildiriliyor.

Bunlarda vatandaşın bir dahli, sorumluluğu olamaz, tümüyle yönetimi ve uygulanan politikaları ilgilendiren sorunlardır.

Dolar teröristi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolar’ın 3.94’e yükselmesinden bir gün sonra “Elinde silahı olan teröristle, elinde doları, avrosu, faizi olan terörist arasında amaç bakımından fark yoktur” dedi.

Bu sözler “insanların istediği şekilde yatırım yapma özgürlüğü”nü, temel insan haklarını kısıtlamıyor mu?

Şu anda bankada dövizi bulunan, başta on binlerce iş adamı ve tabii yabancı yatırımcılar olmak üzere herkesin “terörist sayılma” korkusu içinde ne yapacağını şaşırdığı tahmin edilebilir.

Haberin Devamı

Maalesef Türk Lirası dünyada en çok değer kaybeden paralardan biri oldu ve değer düşüşü devam ediyor. Bu durumda parasının erimemesini isteyen vatandaşların döviz veya altına yönelmeleri doğal değil midir?

Vatandaşın tasarrufunun her çeşidi teşvik etmek, yabancı yatırımcıları ise panik içinde uzaklaşmaya sevk edecek söylemlerden uzak durmak çok daha akılcı ve sakin bir politika olacaktır.

Anayasa ve anketler

Yeni anayasa maddelerinin Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamaları, özellikle “açık oy kullanan” milletvekilleri nedeniyle büyük kavgalara neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda da şunları söyledi:

“Eğer milletin iradesine güveniyorsanız, eğer Gazi Mustafa Kemal’in ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesine inanıyorsanız bırakın bir an önce müzakereler bitsin, milletin önüne gitsin”.

Cumhurbaşkanı Meclis’teki kavgaları yatıştıracak sözler söylemekte haklıdır ancak milletin “önüne gelecek yeni bir anayasa”yı anlamadan oy vermesi doğru değildir.

Haberin Devamı

Anketler toplumun büyük kesimlerinin bu konuda hiç bilgisi olmadığını gösteriyor.

Egemenlik…

Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi ise Meclis’teki tartışmaların ana nedenlerinden biri.

Ana muhalefet partisi “yeni anayasadaki şartlarla gelecek Türk tipi bir başkanlık sistemi”nde egemenliğin “milleti temsil eden Meclis’ten alınarak bir kişiye verileceği” konusuna tepki gösteriyor.

Anayasa hukukçuları ve siyaset bilimcilerin de aynı konudaki uyarıları önemlidir.

Son olarak; Meclis’teki kavgalarda bir kadın milletvekiline fiziksel saldırıda bulunan, bir erkek milletvekilinin bacağını ısıran kişilerin iktidar partisinden oluşunu da unutmayalım.

Meclis çatısı altında bu şiddet olaylarının yaşanmamasına tüm partiler dikkat etmek zorundadır.

DİĞER YENİ YAZILAR