Q serisinin asi çocuğu geliyor

Audi yeni mini SUV modeli ile, Q ailesini genişletiyor. Kasım'da Türkiye'de satışa sunulacak Q2'ler, kompakt ve alışılmışın dışına çıkan dizaynı ile bu kez gençlerin de dikkatini çekecek.

Crossover arabalara olan talebin artmasıyla dev SUV'lar, küçülerek şehir şartlarına daha iyi adapte olan ama kaslı görünümünü yine de koruyan country araçlara dönüşüverdi. Audi'nin hafızalarımıza kazınan diğer üç Q modelinden farklı olarak yeni ürettiği Q2'ler, Alman firmasının o alışılmış muhafazakar çizgisinden hayli uzak. Yenilikçi hatta devrimci diyebileceğimiz dizayna sahipler.

Sanal kokpit ve ek bilgi paneli

Standart deri direksiyonla uyum içindeki ve tercihe göre satın alınabilen Audi sanal kokpit analog göstergelere bir alternatif olarak sunuluyor. 12.3 inç'lik ekranı, çok ayrıntılı ve parlak grafiklere sahip. Biri takometre ve hız göstergesine diğeri de bilgi eğlence veya navigasyon verilerine odaklanan iki farklı ekran modu bulunuyor. Ayrıca sürücünün görüş alanı içerisindeki cam panele yansıyan ek bilgilendirme alanı da Q2'yi farklı kılan başka bir teknolojik özellik. Aracın hızını, navigasyon verilerini, uyarı mesajlarını camın üzerinden okuyabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Araba kompakt, iç hacim büyük

Kabin alanı şaşırtıcı şekilde geniş, ferah. Aracın yerden yüksekliği 1.51 metre. genişliği ise 1.79 metre. Aynı şekilde dışarıdan kompakt görünen aracın bağaj hacmi de averajın üzerinde. 405 metreye kadar yük alabiliyor. Kapasite arka koltuklar kapatıldığında 1.050 litre oluyor.

Bang&Olufsen müzik sistemi

Audi, Q2 dış tasarımında radikal değişime giderken, iç tasarımında ise tipik Audi diyebileceğimiz özelliklerini korumuş. Minimalist tasarım ve yüksek teknolojiye sahip fonksiyonel bir kokpit. Ve birkaç dokunuşla kişiselleştirebileceğiniz dizayn seçenekleri. 8.3 inç'lik MMI ekranı standart olarak gösterge panelinin üzerinde. Boyutu, sipariş edilen bilgi-eğlence sistemine göre değişiyor. IOS ve Apple CAr Play için Audi akıllı telefon arayüzü, ayrıca kablosuz şarja sahip telefon kutusu mevcut. Audi Q2'nin müzik sistemi müzik tutkunlarına hitap edecek. Bang&Olufsen Sound System'e sahip otomobilde 14 hoparlör yer alıyor. LED ışıklı yol göstericiler, karanlıkta beyaz renkte parlıyor.

Haberin Devamı

Yuvarlak hatlar traşlanmış

Audi Q2'ye ilk bakışta, tipik oktagonal ızgaranın değiştiğini, yerini daha keskin jilet gibi hatlara, geniş hava girişleri olan büyük peteklere bıraktığını görüyorsunuz. Yüksek tavan arkaya doğru dikkat çekici şekilde alçalarak C sütunlarıyla birleşiyor. C sütunlarının yanlarındaki metal plakalar araca ağır çelik gibi bir hava katıyor. Otomobilin kapılarının yüzeyinin kesimi de sıra dışı. Sanki biri eline rendeyi alıp arabanın yanlarını traşlamış, düzleştirmiş gibi. Oktagonal keşimlerle dış bükey yuvarlak hatlar alınmış, çok genli, iç bükey köşelere dönüştürülmüş. Bu da otomobile son derece genç, dinamik, coupe benzeri bir hava kazandırmış. Özellikle canlı renklerin (kırmızı, sarı, yeşil vs.) araçta daha güzel durmasına yol açıyor.

Rugby oyuncusu gibi

Yanlardaki yüksek shoulder line, kapıları yukarı doğru yükseliyor gösterirken, bu görüntü otomobilin alçalan tavanı ve dar yan camları ile birleştiğinde Audi Q2, çömelmiş ileri fırlamaya hazırlanan bir Amerikan futbol oyuncusu gibi duruyor. Çıkıntıların kısa tutulmasıyla yeni Audi Q2'nin uzunluğu 4.19 metre. Bu da abisi Q3'ten 20 santim, akrabası olan A3'ten de 13 santim kısa olduğu anlamına geliyor. Yani park etmeyi daha da kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Motorda devrimci yenilik

- Motor Q2 serisinin en küçük benzinli motoru olan 1.0 TFSI, 3 silindirli. 999 cc'lik motor hacmiyle, 116 beygir gücünde, 200 Nm (147.5 lb-ft) tork üretiyor.

- Bunun bir üzerinde ise yavaş hızlarda ya da düşük torkta iki silindiri devreden çıkaran ve bu sayede yüzde 8'lik bir yakıt tasarrufu sağlayan COD sistemine sahip 1.4 TFSI motoru bulunuyor. 148 beygir gücüne sahip. S tronic ile bu motor yaklaşık 5.2 litre yakıt tüketiyor ve 100 kilometre de 119 gram CO2 emisyonu yapıyor.

- Dizel motorların giriş modeli olan 1.6 litre hacme sahip dört silindirli Q2 modelleri ise 116 beygir gücü üretiyor.

Haberin Devamı

- TDI motor seçeneklerinde ve 2.0 TFSI'da standart olarak quattro dört çeker sürüş sistemi yer alıyor. Ayrıca 150 beygir gücüne sahip 2.0 TDI motor ile de quattro sürüş sistemi alınabiliyor.

Sonuç

Audi'nin süper mini SUV segmentine girişi uzun yılları alan piyasa araştırmalarının ardından gerçekleşti. Q2 görsel olarak hepsinden daha cezbedici bir tasarım ortaya koyuyor. Daha pratik, konforlu, (ne çok yumuşak ne de çok sert sürüşüyle) tam da dengeli bir sürüş yaşatıyor. Motoru ileri düzeyde. Güvenlik standartları ise çok geniş etkileyici bir spektruma yayılmış. Rakipleriyle kıyaslandığında premium denilebilecek bir konuma sahip ve aralarından açık ara sıyrılıyor. Türkiye'de çok ilgi göreceğine eminim. Türkiye'deki satış fiyatı konusunda Audi firmasıyla görüşmeler devam ediyor o yüzden kensinleşmiş bir bilgi yok.

DİĞER YENİ YAZILAR