Akıllı telefonlar gibi akıllı mutfaklar geliyor

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA, geçtiğimiz hafta Berlin’de kapılarını açtı ve 6 günde 100’ün üzerinde ülkeden 240 bin kişiyi ağırladı. Ev aletlerinde son teknolojiyi ziyaretçilerin beğenisine sunan IFA’daki ürünlerde öne çıkan özellikler ise sade tasarımları, dijitalleşme ve maksimum enerji tasarrufuydu.

Bosch, Canon, Epson, Beko, Vestel, Siemens, Hitachi, Olympus, Panasonic, Philips, Samburg, Sony, Toshiba gibi dünya devlerinin yarıştığı IFA’ya Avrupa’nın bir numaralı beyaz eşya şirketi olan BSH’nin (Bosch Siemens Hausgerate) davetlisi olarak katıldım.

Kuruluşundan bu yana ülkemize yaptığı 1 milyar euro’luk yatırımla Türkiye’nin yabancı yatırımlı en büyük beyaz eşya şirketi konumunda olan BSH Türkiye, Çerkezköy’deki tesislerinde 6 bin 500 çalışanı ve 250 Türk mühendisi tamamen Türk yapımı buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinaları üretiyor. Ve bunları yurtiçinde sayıları 3 bini aşan güçlü bayii kanalıyla dağıtıyor. BSH Türkiye’nin sorumluluğunda sadece burası değil, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Beyaz Rusya, Rusya ve Ukrayna’yı da içine alan tam 87 ülke bulunuyor. Kısacası Çengelköy, yılda 4.6 milyon birimlik üretimiyle Bosch-Siemens Grubu’nun dünya çapındaki en büyük beyaz eşya üretim merkezi konumunda..

Akıllı telefonlar gibi akıllı mutfaklar geliyor

Gelelim mutfak ev aletleri konusunda Bosch Grubu’nun hayatımıza neler katacağına... Söylediğim gibi IFA’da görücüye çıkan ürünlerin odak noktası hayatı eğlenceli hale getirmeleri, hobilere, life-style trendlere hitap ederek, friendly-user (kolay kullanım) olmaları. Bosch yeni ürünlerinde artık dönemde “akıllı mutfak” kavramını hayal olmaktan çıkarıyor ve geleceğin bu yönde şekillenmesi için uygulamada kararlı adımlar atıyor. BSH’nin Türkiye CEO’su Norbert Klein (kendisi bir Türk ile evli ve çok iyi Türkçe biliyor) gelecekte, tüm ev aletlerinin tam anlamıyla tek bir tuşla kontrol edilebilmesine olanak sağlayan Home Connect’i basın mensuplarına tanıttı. Sistem özetle akıllı telefon ya da tablet üzerinden ev aletlerinin kontrolüne olanak sağlıyor. Klein, bu yıl sonundan itibaren ilk “akıllı’’ çamaşır ve bulaşık makinelerinin piyasada olacağını hemen ardından kurutucu ve derin dondurucuların bu şekilde üretileceğini belirtti. Gelecek yılsa tam otomatik kahve makinesi portföye ilave edilecek. 2015 yılı sonuna kadar “akıllı sisteme” Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Çin mutfakları geçmiş olacak. BSH 30 ülkede tüketici bu yeni akıllı sistem ürünlerle buluşturmayı hedefliyor. Sistemin biz, tüketicilere getireceği yeniliklere ise gelin Klein’in kendi ağzından dinleyelim:

Haberin Devamı

Akıllı telefonlar gibi akıllı mutfaklar geliyor

Haberin Devamı

BSH Ev aletleri İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, (solda) Müge Klein ile evli ve iki çocuk sahibi, Türkiye’de yaşıyor. BSH ev Aletleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu üyesi Ronald Grünberg ise, önce Robert Kolej, ardından Lozan Hukuk Fakültesi Mezunu. Babası Leon Grunberg’ten aldığı bayrağı yorulmadan taşıyor.

Tek bir apps ile tüm elektronik eşyalar kontrol edilecek

Beyaz eşya dijitalleşiyor. Dijitalleşmeden kaçmamız mümkün değil. Bu yılın konusu Home Connect. Bosch, rekabet ettiği diğer firmaların aksine “kapalı“ değil “açık” bir ağ sistemi geliştirdi. Cep’inize ya da tablet’inize bir apps (uygulama) yükleyip evdeki her şeye bağlanabiliyorsunuz. Bosch’un sistemi diğer firmalarınki gibi sadece kendi ürünlerine bağlanan bir yazılım değil, evdeki farklı markalı klima olsun, mutfak robotu olsun, her cihaza bağlanmayı mümkün kılan bir yazılım sistemi. Yeter ki diğer firmalar da cihazlarına bu apps üzerinden bağlanmaya izin versin. Böylece her marka için ayrı bir cihaz kullanmayı ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca üretici, bu şekilde tüketicinin her aktivitisini, kişisel tüketim verilerini (tabii ki tüketiciden izin alınarak, izin verdiklerini) izleyip paylaşabiliyor. AB nezdinde bu “açık ağ“ aplikasyonunu yerleştirmek için bürokratik girişimlerimiz başladı.

Haberin Devamı

Yeni nesil dolaplar kameralarla donatıldı

Artık markete girdiğinde “Dolapta süt var mıydı?” derdinden kurtulacaksın. Yeni nesil buzdolaplarına iki kamera yerleştirildi. Kameralar dolabın kapağı her açılıp kapandığında içerisinin fotoğrafını çekip, cep telefonuna yolluyor. Böylece dolapta ne var ne yok görebiliyorsun.

Akıllı telefonlar gibi akıllı mutfaklar geliyor

Buzdolabından eksildikçe market görüp yollayacak

Smart connect dönemi başladığında, satın aldığınız ürünleri yerleştirmeden barkodunu dolaba taratıyorsunuz (scan ediyorsunuz). Böylece buzdolabınız aldığınız gıdanın son kullanma tarihini size hatırlatıyor. Ayrıca dolabınızda ürünler tükendiğinde, bir alışveriş listesi oluşturabiliyor ya da sizin yerinize sanal marketten sipariş verebiliyor. Sürekli kullandığınız ürünler haftada bir evinize otomatik olarak gelebiliyor. Ayrıca tükettiğiniz her gıdanın kalorisini de yine akıllı buzdolabınızdan öğrenebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Çamaşır makinenizi internetten upgrade edin

Bosch çamaşır makinelerinde de bir devrime imza atıyor. Makinenizi sabah doldurup, işe gittikten sonra cep’ten yönetebileceksiniz. Yıkama sırasında bu apps yardımı ile makinenizin yıkama programını değiştirebilecek, renkli beyaz ayrımı yapabileceksiniz. Makineniz lekeleri inceleyerek en iyi yıkama programını sunacak. Bosch’un apps’i ile makinenizi de güncelleyeceksiniz. Örneğin makinenizin devrini 1000’den 1200 devire çıkarabileceksiniz. Bunun için Bosch’un mağazısından software satın alıp indirmeniz yeterli. Ya da kan lekesi temizleme programımı mı geldi. Yine online store’dan satın alıp güncelleyebileceksiniz.

Tamir gereken parçayı cihaz servise bildirecek

Klein: “Biz BSH olarak sistemin ve servisin iyi olmasını hedefliyoruz. Sistemden tüm farklı marka ev aletleri tek bir software (yazılım) üzerinden çalışabilmeli, ki biz bunun altyapısını hazırladık. İkincisi servis ağı. Cihazlar bozuldu mu, tüketiciye sorunu bildirmeli. Bizim cihazlarımız önce bu sorunu kendi gidermeye çalışıyor, sonra tüketiciyi bilgilendirerek, online olarak servisi arayıp rapor ediyor. Servis evinize geldiğinde direkt hangi parçayı yenileyeceğini biliyor. Rekabette fark yaratacaksak bunların üzerine gitmemiz gerekiyor.”

Akıllı telefonlar gibi akıllı mutfaklar geliyor

Fırınlar ve ocaklar sizin tariflerinizi ezbere yapacak

Fırın ve ocaklarlarda da birçok yeniliğe imza atılıyor. Isıyı sabit tutan aparatlar, yemeklerin hangi sıcaklıkta iyi pişeceğini hesaplayarak o derecede sabitlenen ocaklar vs gibi. Ocaklar artık yemek tariflerini bilecek. Tabletinize yemek tarifleri gelecek, beğendiniz tarifin online alışverişini yapabilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR