Gazete Vatan Logo

Güney Kore'den Kore Yarımadasının nükleerden arındırılacağı sözü

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ülkesinin Kore Yarımadasını nükleer silahlardan tamamen arındıracağını ve kalıcı barış sağlayacağını belirtti.

Güney Kore'den Kore Yarımadasının nükleerden arındırılacağı sözü

Yonhap ajansının haberine göre, Moon, Güney Kore'nin Jeju adası sularında yapılan Uluslararası Donanma Denetlemesi'nin açılış konuşmasında, "Güney ve Kuzey Kore, askeri anlaşmazlıkları sona erdirme sözü verdi ve nükleer silahların tamamen yok edilmesi ve kalıcı barışın sağlanması yönünde bir yolculuğa başladı." dedi.

Barışa giden yolun belki kolay olmayacağını ancak Güney Kore'nin bu yolda sonuna kadar yürüyeceğini belirten Moon, barışın teşvikinde ve tesisinde güçlü bir ordunun önemine vurgu yaptı.

Güney Kore Donanmasını daha da güçlendireceğini belirten Moon, "Barış ve refah hedefine ulaşmak için sahip olmamız gereken şey güçlü bir savunma kabiliyetidir. Ve bu yetenekler arasında deniz gücü, açık, ticaret yapan bir ülkenin ulusal gücünü temsil eder." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey-Güney yakınlaşması

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 27 Nisan'da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadasının nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Haberin Devamı


Moon ve Kim, nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs'ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

Kuzey Kore ve Güney Kore, 8 Eylül'de, Panmunjom Ateşkes Köyü'nde düzenlenen tarihi zirvede kabul edilen deklarasyonun Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanması için başvuruda bulunmuştu.

Kuzey ve Güney Kore liderleri, 18-20 Eylül'de, bu yılki üçüncü yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirmiş ve iki ülke arasında barış için ortak çabalarını sürdürme sözü vererek ortak bir bildiri yayınlamıştı.

Bildiride, ABD'nin gerekli adımları atması halinde Kuzey Kore'nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağı vurgulanmıştı.

Ayrıca ortak bildiride, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin uluslararası spor organizasyonlarına birlikte katılmaya devam edecekleri ve 2032 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma konusunda birlikte çalışacakları ifade edilmiş, iki ülkenin Panmunjom sınır köyündeki ortak güvenlik bölgesinin mayınlardan temizlenmesi ve sınır muhafızlarının kaldırılması konusunda da mutabakata vardığı kaydedilmişti.

Haberin Devamı