Gazete Vatan Logo

Güney Çin Denizi'ndeki gerilim tırmanıyor!

Güney Çin Denizi'ndeki gerilim tırmanıyor!

Vietnam Dışişleri Bakanlığı, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği iki piste sivil uçak indirmesinin Vietnam'ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini bildirdi. Vietnam, Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki son faaliyetlerine tepki gösterdi.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Le Hai Binh, Çin'in Mischief ve Subi resiflerinde yaptırdığı iki piste sivil uçak indirdiğini anımsatarak, "Vietnam'ın muhalefetine ve uluslararası toplumun endişelerine rağmen Çin'in eylemleri Vietnam'ın egemenliğini ciddi şekilde ihlal etmiştir, kanunsuzdur ve bu Vietnam'ın Hoang sa ile Truong Sa takım adaları üzerindeki egemenlik hakkını değiştirmez." dedi.

Pekin'in bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getirecek eylemlerden kaçınmasını isteyen Le, Vietnam'ın takım adalar üzerindeki egemenliğini kanıtlamak için gerekli tüm yasal ve tarihi delillere sahip olduğunu belirtti.

Uluslarası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takım adalar, Vietnam tarafından Hoang sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Xisha ve Nansha Qundao olarak adlandırılıyor. Adalar üzerinde Çin, Tayvan ve Vietnam hak iddia ediyor.

Çin resmi basını, iki sivil uçağın Mischief ve Subi resiflerine inşa edilen pistlere başarıyla indirildiğini ve resiflerde 4 deniz fenerinin inşasının bittiğini, 5. fenerin inşasına da başlanacağını yazmıştı.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.? Filipinler, 2013'te Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesi'ne başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'de bulunan mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıtın bulunmadığı belirtilmişti.

Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Çin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Bölgedeki çıkarlarını korumakta kararlı olduğunu açıklayan Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Liu Zhenmin, buradaki adaların Çin'in doğal toprakları olduğunu savunarak, güvenliklerine tehdit algılamaları halinde bu sular üzerinde hava savunma hattı ilan edebileceklerini bildirmişti.

Haberin Devamı