Gazete Vatan Logo

Güneş yanığına bunları sürmeyin

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Şule Gökşin, güneş yanıklarının, deri kanseri olma olasılığını artırdığını belirtti. Gökşin, güneş yanıkları sonrasında, sadece soğuk kompres uygulanması gerektiğini, bu bölgeye yoğurt, diş macunu ve salça gibi maddelerin sürülmesinin çok yanlış olduğunu belirtti.

Bütün türler içinde deri kanserinin en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Cildiye Uzmanı Dr. Şule Gökşin, bu hastalıktan korunmak için güneşte çok fazla kalınmaması konusunda vatandaşları uyardı. Gökşin, yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının, insan için pek çok faydasının yanı sıra göz ardı edilemeyecek kadar zararlarının da olduğunu belirtti. Güneşlenerek bronzlaşmanın deriye hasar verdiğini, ayrıca deri kanseri riskini de artırdığını kaydeden Gökşin, "Bu nedenle deri kanserinden korunmak için yapılması gereken zararlı güneş ışınlarından korunmaktır. Güneşe aşırı maruz kalma, bronzlaşma dahil olmak üzere özellikle su toplaması ile seyreden ikinci derece güneş yanığı deri kanserinin temel sebebidir. Açık tene sahip kişilerde güneş yanığı riski daha yüksektir. Güneş ışınları deri kanserinin en büyük nedeni olduğu için, güneşten kaçınmak büyük önem taşımaktadır" dedi.

Güneş yanığından korunmak için güneşe çıkmadan yarım saat kadar önce mutlaka koruyucu krem sürülmesinin önemine değinen Gökşin, "Açık tenli ve ince ciltliler, kolay kolay bronzlaşmadığı için yüksek koruma kullanmalı, esmer tenli kişiler ise kolay bronzlaştığı için düşük korumalı ürünler tercih etmelidirler. Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı ve 3-4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarına kesinlikle yoğurt, diş macunu ve salça gibi maddeler sürülmesi yanlıştır. Basit bir yanıkta ağrının giderilmesi için yanık bölgenin sadece soğuk su musluğunun altına tutulması veya yanık bölgeye soğuk kompres uygulaması daha faydalı olacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı