Gazete Vatan Logo

Güneş tutulması deprem habercisi mi?

'Güneş tutulmasının ardından deprem olur' dedikodusu yine alevlendi. 29 Mart'ta gerçekleşecek tutulma nedeniyle birçok kişi korku yaşarken, Prof Ercan dışındaki uzmanlar 'İddia asılsız' diyor

İzmit'i yıkan 17 Ağustos ve son olarak Pakistan'da 30 bin kişinin ölümüne neden olan 7.6'lık depremlerden önce gü neş tutulması meydana gelmesi "Güneş tu tulmaları-deprem" ilişkisi tartışmasını bir kez daha alevlendirdi. 29 Mart'taki güneş tutulmasının Türkiye'den de izlenecek olması bir çok kişiye "Deprem mi olacak" korkusu yaşatıyor. Deprem uzmanlarının çoğu ise güneş tutulmasının deprem haber cisi olmadığını söylüyor.

Prof. Dr. Ahmet Ercan ise aksini savunarak, "Böyle bir bağlantıdan söz edebiliriz" diyor. Hawaii Jeofizik Enstitüsü uzma nı Dr. Gerard Fryer'ın tezi de Ercan'ın iddialarını destekliyor. Fryer'e göre, güneş tutulmalarının yüzde 55'inden 6 gün önce veya sonra deprem oldu. İddiaya göre güneş tutulmaları anında atmosferde elektromanyetik enerji dalgalanmaları meydana geliyor. Bu enerji birikimine, Ay'ın çekim gücü nedeniyle tektonik tabakalar ve fay hatları üzerinde oluşan gerilim eklendiğinde deprem tetikleniyor.

Tutulma en iyi Türkiye'den izlenecek
29 Mart'te yaklaşık 4 dakika sürecek olan "tam güneş tutulması "gerçekleşecek. Tutulma, Brezilya'nın Doğu kıyısında güneşin doğuşu ile başlayacak ve Atlas Okyanusu boyunca ilerleyecek. Gana'dan Afrika kıtasına çıkan tutulma gölgesi Sahra Çölü'nü geçerek Akdeniz'e ulaşacak. Antalya'dan Türkiye'ye girecek olan tutulma gölgesi saatte yaklaşık 3 bin 250 kilometre hızla Ordu'ya kadar uzanan 165 kilometre genişlikteki hatta yoluna devam edecek. Buradan Karadeniz'e geçecek tutulma Moğolistan'da sona erecek.

Haberin Devamı