Gazete Vatan Logo

Güneş topla benim için!

Türkiye, yatırımlar için düğmeye basıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güneşten elektrik üretimi için talepleri 10-14 Haziran arasında toplayacak. Bu yıl için 1.2 milyar liralık başvuru bekleniyor.

Yenilenebilir kaynaklar açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden olan Türkiye, dev güneş enerjisi yatırımları için düğmeye basıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güneşten elektrik üretimi için özel sektörün başvurularını kabul etmeye başlıyor. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Trabzon’da gazetecilerle yaptığı sohbette yeni hedeflerini anlattı.

10-14 Haziran arasında güneşten elektrik üretimi için özel sektörün başvurularını kabul edeceklerini kaydeden Köktaş, “Bu konuda çok heyecanlıyız. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Sektörü bilgilendirdik” dedi.

Hedef 600 megavat

2013 yılı için 600 MW’lık ve yaklaşık yatırım tutarı 1.2 milyar lira olan başvuru alacaklarını belirten Köktaş, “Ancak özellikle lisanssız elektrik üretimi sayesinde bu kapasitenin birkaç kat daha artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Köktaş, Türkiye’de herkesin kendi elektriğini üreterek ihtiyaç fazlasını sisteme satmak üzerine proje geliştirdiğini hatırlattı. Köktaş, şunları söyledi: “Bu güne kadar sayısı 1000’e yaklaşan başvuru var. Bunların kurulu gücü 230 megavata ulaştı ve başvurulardan 630 kadarına olumlu görüş verildi.”

Güneş enerjisinde rüzgar enerjisi gibi dev bir talep bekleniyor. 2008’de rüzgar enerjisi için 750 başvuru gelmişti. Toplam 156 milyar YTL’lik başvuru, mevcut kurulu gücün iki katına ulaşıyordu.

Güneşin gücü 2023’te 3000 MW’a çıkacak

- 2012 sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam kurulu gücü 58.322 megavata (MW) ulaştı.

- Enerji Bakanlığı’nın hedefi 2023’te elektrik üretiminin en az yüzde 30’unun yenilenebilir enerjiden sağlanması.

- 2023 yılı sonuna kadar güneş enerjisi kurulu gücünün 3000 MW olması planlanıyor.

- Türkiye güneş enerjisinden yılda 380 milyar kWh elektrik üretebilecek potansiyele sahip.

- Sadece Tuz Gölü’nün üzeri tamamen güneş panelleriyle kaplansa, Türkiye’nin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.

- Kamunun güneş enerjisi alım fiyatı, 13 (dolar) sent. Ekipmanın yerli olması durumunda bu fiyat 19.5 sente yükseliyor.

- Devlet, 10 yıl süreyle alım garantisi veriyor. Bu fiyatlar Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında düşük bulunuyor. Ancak yüksek güneş alma seviyesi yatırımın geri dönüş süresini kısaltıyor.

Irak’a elektrik ihracatı için 2 şirkete vize

EPDK, Irak’ın Musul Bölgesi’ne elektrik ihracatı için başvuru yapan Kartet ve Aksa şirketlerine onay verdi. Kurul’un önceki gün yapılan toplantısında maksimum kapasitesi 150’er megavat olan kapasite için 2 şirkete de onay verince, Irak’a 2 milyar kilovatsaate yakın elektrik ihracatının önü açılmış oldu. Bu ihracatın parasal değeri yaklaşık 400 milyon lira olarak tahmin ediliyor.

Köktaş, İran’dan elektrik ithalatı için de başvuran şirketin durumunun önümüzdeki günlerde karara bağlanacağını belirtti.

Köktaş, bu yılın sonunda Gürcistan ile yaklaşık 700 MW’lık iletim kapasitesi yatırımının da tamamlanacağını anlattı.

Haberin Devamı