Gazete Vatan Logo

Güneş çocukları

Bütün kış hayalini kurduğunuz deniz kenarındasınız. Çocuğunuz kova, küreğiyle kumsalda mutlu… Ancak güneşin dik ışınlarından sizin ve çocuğunuzun zarar görmemesi için birkaç önlem almak gerekebilir.

Yolculuk telaşı, bavul, rezervasyon derken tatiliniz başladı. Sonunda istediğiniz gibi bir yerdesiniz. Çocuğunuz denizi, güneşi ve kumsalı keşfediyor. Siz de onunla birliktesiniz. Her şey çok güzel, mutlusunuz. Ama… Güneşin altındayken fark etmediğiniz bir şey var. Çocuğunuzun cildinde oluşabilecek güneş yanıkları! Uzun süre güneşe maruz kalındığında oluşan bu yanıklar, çocukluktan başlayan cilt hastalıklarına sebep olabiliyor. Hiçbirimiz hastalık ile çocuk sözcüklerini yan yana görmek istemeyiz, ancak güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan hastalıklara önlem almak mümkün. Yazın, çocuğunuz için dikkat etmeniz gerekenler, güneş yanıkları ve güneş çarpmasına karşı alınacak önlemler, tatilde cilt sağlığı…

KORUNMASI

Yazın çocuklar, dışarıda çok zaman geçirdikleri için tehlikelere daha açık. Bu yüzden anneler her an dikkatli olmalı! Anadolu Sağlık Merkezi’nden Genel Pediatri Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, çocukları yaz mevsiminin tehlikelerinden korumayı anlattı.

6 ayın altındaki bebekler
Güneş ışığı çocuğunuza yararlıdır, ancak bebeğinizi direkt gelen güneş ışınlarından korumak için bacak ve kollarını kapatacak ince kıyafetler giydirin, başına şapka takın. Gölgelik ve koruyucu kıyafetler yoksa yüzüne ve ellerine de az miktarda güneş koruyucusu sürebilirsiniz.

6 ay ile 6 yaş arası çocuklar
Çocuğunuz dışarı çıkmadan 30 dakika önce açık yerlerine güneş koruyucu sürün, bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka kullanın. Krem olarak çocuklar için hazırlanan koruyucuları tercih edin.

7 yaşın üstündeki çocuklar için
Güneşten korunmanın en önemli ve güvenilir yöntemi güneşe açık bölgeleri kapatmak. 7 yaş ve üstü çocuklar dışarıda 6 yaş ve altı çocuklara oranla daha çok oynayıp vakit geçireceği için güneşten korunmaları çok önemli. Gölgeliği geniş olan bir şapka ve yüksek UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın. Güneşin en yoğun olduğu saatler olan sabah 11 ile akşamüstü 4 arasında, çocukları dışarı çıkarmayın ya da gölgede kalmalarını sağlayın. Güneş koruyucu kremi iki saat arayla ve bol miktarda sürün. Yüzdükten ya da terledikten sonra kremleri yineleyin.

Sıcak çarpmasına karşı
Tatile gidildiğinde çocuğunuzun sıcağa ve iklime alışması için ilk günlerde çok yorulmaması önemli. İklime alışana kadar daha hafif ve kısa süreli aktiviteler yaptırın. Uzun süre oyun oynadığında ve yüzdüğünde sıvı alımına özen gösterin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile su içmesini sağlayın ve yaklaşık yirmişer dakika aralıklarla su vermeye özen gösterin. Açık renkte pamuklu tek kat giysiler giymelerine dikkat edin ve terden ıslanmış olan giysilerini hemen değiştirin. Böylelikle çocuğunuz sıcaktan kötü etkilenmemiş, doya doya sıcağın ve denizin tadını çıkarmış olacaktır.

YANIKLARDA…

Pediatri Uzmanı Dr. Sinan Mahir Kayıran çocuklardaki güneş yanıklarının etkilerini, tedavi şekillerini ve yanıklardan korunma yollarını anlattı.

Güneş yanıkları
Uzun süre güneşe maruz kalındığında ultraviyole ışınları; güneş yanığı olarak da bilinen ciltte kızarıklık, daha fazla yanıldığında içi su dolu baloncuklara sebep olur. Kızarıklık, ağrı ve şişme güneşte kaldıktan 2-4 saat sonra başlar ve 24 saatte en yüksek seviyeye ulaşır. Bu birinci derece yanıktır. İçi su dolu kabarcıklar olduğunda yanık artık ikinci derece olmuş demektir. Üçüncü derece yanıklarda kabuklanmalar olur neyse ki güneş üçüncü derece yanığa sebep olmaz.

Güneş yanıkları oluştuğunda
Güneş yanığı olan çocuklarda ağrı ve sıcaklık hissi, yaklaşık iki gün sürer. Nemlendirici kremler günde üç kez uygulanırsa çocuk rahatlar. Bu kremlere iki gün devam edin. Çok kalın, yağlı merhemler kullanılmayın, bu tür kremler çocuğu daha sıcak tutarak terlemesini engeller. Çocuğunuza soğuk suyla banyo yaptırabilir ve günde birkaç kez yanığın üstüne soğuk su ile ıslatılmış giysiler koyabilirsiniz, ağrısını azaltır. Vücudunda su kaybı olacağı için çocuğunuza bol bol su içirin. Bir hafta içinde soyulmalar başlayacağından deriye nemlendirici kremler sürmeye devam edebilirsiniz. Deri su toplar ve patlarsa, üzerindeki ölü deriyi temiz, küçük bir makasla temizleyip antibiyotikli bir krem sürün. Bunu günde üç kez deri yıkandıktan sonra tekrarlayın. Güneş yanıklarında yapılan sık yanlışlardan biri de yanık yerine, diş macunu, yoğurt ya da yoğun merhemler sürmek! Bu tür yöntemlerin herhangi bir faydası olmadığı gibi ciltten temizlenmesi de zor. Başka bir hata da güneşe çıkmadan önce ya da yanığa bir güneşten koruyucu losyonlarla, bronzlaştırıcı losyon ya da yağları karıştırarak sürmek. Koruyucu yerine ikisini bir arada kullanmak! Karıştırıp kullanıldığında koruyucu kremin hiçbir faydası görülmez.

Riskli grup
Çocukların % 15'i asla bronzlaşmayan, fakat yanan ciltlere sahip. Özellikle açık tenli çocuklar, tüm hayatları boyunca güneşe karşı dikkatli olmak zorunda. Eğer çocuk açık tenli, sarışın ya da kızıl saçlı, çilli, mavi ya da yeşil gözlü ve çok benli ise güneş yanıklarına karşı daha hassas olur. Bu çocuklar yazın çok kısa bir süreliğine dahi güneşe çıksalar koruyucu losyon kullanmalılar.

Güneş koruyucu kremleri kemik gelişimini engellemiyor!
Anneler güneş koruyucular konusunda en çok 50 faktör ve üzeri ürünlerin kemik gelişimini engelleyip engellemediğini merak ediyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, “Yüksek faktörlü güneş koruyucuları, D vitamininin ciltten sentezlenmesine de, kemik gelişimine de engel olmuyor. Bu ürünleri sürseniz de bebeğin vücuduna alması gereken vitamin giriyor” diyerek konuya açıklık getiriyor. Bebeklerde alerji yapmayan, kaşıntıya yol açmayan ve kolay uygulanabilen ürünlerin seçilmesini öneren Dr. Okan, “Ürünü her dört saatte bir yenilemek gerekir. Güneş koruyucuların kullanılmasına ne kadar erken başlanırsa, güneşin gelecek yıllarda oluşabilecek zararlı etkileri de o kadar azaltılmış olur” diye de ekliyor.

Haberin Devamı