Gazete Vatan Logo

‘İçindekiler’den ibaret tezle mi hoca oldu!

Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Yard. Doç. Dr. Meriç Aybar’ın 2015 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde yazdığı doktora tezi sosyal medyada paylaşıldı.

‘İçindekiler’den ibaret tezle mi hoca oldu!

Tezde bilimsel herhangi bir incelemeye yer verilmediği ‘İçindekiler’in sıralandığı bir metinden ibaret olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine sosyal medyada birçok kullanıcı YÖK’e tezi incelemesi için çağrıda bulundu. “19.yy’da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi” isimli doktora tezinde daha önce kullanılan kitaplardan bölümlerin direkt olarak kullanılması, tezin sadece içindekiler ve başlıklardan meydana gelmesi eleştirilerin artmasına yol açtı. YÖK’e sosyal medyadan yapılan eleştirilerin büyük kısmı, küçük hatalarla tezleri kabul edilmeyen akademisyenlerden geldi.

‘Orijinal hali bu değil’

Yard. Doç. Dr. olarak görev yapan Meriç Aybar, VATAN’a konuştu. Sosyal medyada kendisi ile ilgili yapılan açıklamalar ve eleştiriler hakkında hukuki süreç başlatacaklarını ifade eden Aybar, “YÖK Tez Merkezi’nde yüklenen doktora tezinin orijinal düzeltmeleri yapılmamış hali. Biz de bugün yapılan paylaşımlarla bunu gördük. Orijinal tez 200 sayfadan fazla. Sosyal medyada yüklenen söz konusu kaynak ise hazırlık aşamasındaki çalışma. Heyet tarafından onaylanan tezin yeniden yüklenmesi için YÖK’e de başvuracağım.” Tezin orijinalinin istenmesi üzerine ise Aybar, hukuki süreci başlatacakları için paylaşamayacağını söyledi. YÖK’ten yapılan açıklamada ise, tezlerin akademik incelemesini kurumun yapmadığı, üniversitelerin jürilerinca bunun yapıldığı belirtilerek, “Bilim dünyamızın tezlere erişimini kolaylaştırmak için tek bir merkezde toplayıp akademik camiamıza sunarken, her yönüyle üniversitelerimizin ilgili komisyon ve kurullarınca kabul edilmiş olan bu tezlerin içeriğine yönelik yeni bir inceleme yapılmamaktadır” denildi.

Haberin Devamı