Gazete Vatan Logo

Gündem erken seçim değil ekonomi olsun!

İş dünyası, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Ekonomik istikrarın devamlılığına vurgu yapan iş dünyasının beklentisi tüm partilerin ülkenin menfaati üzerine ortak noktada buluşması oldu.

Belirsizliğin ekonomiye zarar vereceği görüşünde birleşen iş dünyası, erken seçim yerine hükümeti kuracak partilere diyalog ve ortak akılla uzlaşmaları talebinde bulundu.

Diyalog ve ortak akıl çözüm olur

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Önümüzdeki bu süreçte herkesin, milletin verdiği mesajı doğru algılamasını ve ülke menfaatlerinin ön planda tutulmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunun son seçimlerle bir defa daha ortaya konulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de 14 ayda 3 farklı seçim süreci yaşadık. Şimdi yoğun seçim gündemini geride bırakarak, hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Hükümetin kurulması kritik öneme sahip

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, seçim sonuçlarına herkesin saygı duyarak yapıcı olması gerektiğini söyledi. Büyükekşi, şöyle devam etti: “Sandık önümüzden kalktı ve meydan yarışı bitti. Şimdi bir masa etrafında toplanma ve ortak akıl geliştirme zamanı. Artık seçim döneminin tartışma atmosferinden hemen çıkmak ve yüzümüzü Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına çevirmek zorundayız. Ülkenin güçlü bir hükümetle yola devam etmesi kritik önem taşıyor. Ortaya çıkacak mutabakat ortamı, siyasi ve ekonomik istikrarın tesisi açısından oldukça kritik ve belirleyici olacaktır.”

Ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenin

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), “İş dünyası olarak, yeni parlamentonun ülkemizin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyini yükseltmek amacıyla kararlılıkla çalışacağına inanıyoruz. Partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz” açıklamasını yaptı. Yeni parlamento ve hükümetten beklentilerin sıralandığı açıklamada şöyle devam edildi: “Ülkemizin potansiyeline ulaşabilmesi için küresel ölçekte rekabet gücüne sahip bir sanayi ve insan kaynağı başta olmak üzere, tüm kalkınma başlıklarında kazanımların güçlendirilerek ilerletilmesini ümit ediyoruz.”

Haberin Devamı

Geleceğimiz için uzlaşın

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye’nin önemli bir seçim sürecini geride bıraktığını belirterek, “Seçimler demokrasinin bayramlarıdır. Bayramlar uzlaşmanın, birlikte hareket etmenin, dargınlık ve kırgınlıkların son bulduğu zamanlardır. Dolayısıyla seçim sonuçlarına, halkın iradesine herkesin saygı gösterip, seçim öncesi bir kenara bırakmalıdır. Türkiye’nin geleceği için şimdi uzlaşma zamanı” diye konuştu.

Güçlü koalisyon için uzlaşma önemli

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, seçim sonuçlarının iş dünyası tarafından hoş karşılanmadığını söyledi. Özdebir, “Partilerin seçim öncesi ve seçim sırasında birbirlerine yönelttikleri ithamlar dikkate alındığında ülke yararına koalisyon çıkma ihtimalini zor görüyorum. Sadece devr-i sabık yaratmak için bir koalisyon kurulabilir. Bu da yabancı yatırımcının gözünde ülkenin istikrarını sıkıntıya sokar” diye konuştu. Güçlü bir koalisyon için uzlaşma kültürünün önemine işaret eden Özdebir, ülkenin hükümetsiz kalmayacağını ancak kurulacak hükümetin uyum içinde çalışması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Kalkınma ve gelişme hamleleri devam etsin

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, seçim sonuçlarına olgunlukla saygı göstermenin, her vatandaşın ve siyasi partinin en önemli görevi olduğunu belirtti. Olpak, şöyle konuştu: “Bu meclis aritmetiğinden çıkabilecek hükümetin bir an önce kurularak, programını açıklamasını bekliyoruz. İhtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin devam etmesi, en büyük arzumuzdur. Milletimizin tercihine saygı duyuyor, tüm partilerimizi tebrik ediyor, bu tablodan çıkan sonucu değerlendirerek, yeni hükümete giden yolda hassasiyet gösterilmesini temenni ediyoruz.”

Haberin Devamı

Beklentimiz istikrar

İSTANBUL Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 7 Haziran genel seçim sonuçlarına ilişkin, “İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir” değerlendirmesini yaptı.

Parlamento çözüm üretmek zorunda

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin, yeni seçilen parlamento içinde çözümler üretmek ve ekonomi gündemine odaklanmak zorunda olduğuna dikkati çekti. Sonuçların yeni hükümetin oluşumunda partilerin bir araya gelmesi gerekliliğine işaret ettiğini söyleyen Vardan, yeni dönem için Türkiye’nin bugüne kadar elde etmiş olduğu kazanımlarını devam ettirecek, başlanmış projeleri neticelendirecek, planlanan projelere başlayacak, uzun vadeli hedefleriyle uyumlu bir hükümetin oluşarak göreve başlamasını umut ettiklerini vurguladı.

Yeni riskler yaratılmasın

İSTANBUL Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Seçmen tercihinin ortaya koyduğu sonuç herkes tarafından takdir ve saygıyla karşılanmalıdır. Seçim sonuçları ve parlamento aritmetiği çerçevesinde, yeni siyasi risk ve beklentiler yaratmayacak şekilde, ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın, tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir yaklaşım, seçmen iradesine karşı gösterilecek en sorumlu davranış da olacaktır.”

Bir an önce kurulmalı

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekonomik istikrarın devamı için hükümetin bir an önce kurulmasının esnaf ve sanatkar camiasının öncelikli beklentisi olduğunu belirtti. Huzur ve güven içinde bir seçimin, tartışmasız şekilde tamamlandığını ifade eden Palandöken, “Şimdi uzlaşma zamanıdır. Geçmiş söylemlerin üzerine sünger çekerek, barış ve huzuru ön planda tutarak, ekonomik istikrarın devamı için hükümetin bir an önce kurulması esnaf ve sanatkar camiasının öncelikli beklentisidir” diye konuştu.

Sinerji yaratılmalı

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Yeni parlamentonun, gelişmiş demokrasilerin en önemli bileşeni olan uzlaşma kültürünü benimseyerek, ülkemizin çıkarlarına yönelik adımlar atacağını umuyoruz” diyerek, şöyle devam etti: “Belirsizlik ortamı ekonomik açıdan zorlu bir tablo oluştursa da, beraberlik ve uzlaşma kültürü içinde Türkiye’nin huzuru ve kalkınması için gereken sinerji yaratılmalıdır. Günümüzde global ölçekte siyaset ve ekonomi iç içe geçmiş durumdadır ve birbirini etkilemektedir. Biz de bu yolda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Türk inşaat sektörünün yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yıllık 100 milyar dolar hedefini gerçekleştirmek, uluslararası arenadaki etkinliğimizi daha da hızla artırmak için daha çok çalışacağız.”

Erken seçim kaosa sürükler

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, çok partili bir koalisyon olmayacağı öngörüsünde bulunarak, “Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiye’nin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Bir erken seçim kararı Türkiye’yi kaosa sürükleyecektir. Ekonomimiz güçlü. Ancak siyasi belirsizliğin uzamaması gerekiyor. Bu nedenle vakit geçirmeden ekonomiye odaklanmak zorundayız” diye konuştu.

Belirsizlik uzarsa ekonomi aksar

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, 13 yıldır devam eden tek parti iktidarı döneminin sona erdiğini anımsatarak, “Seçmen dört partili bir parlamentodan yana tercihini ortaya koydu. AK Parti ve MHP arasında bir koalisyon hükümeti öngörüyorum. Piyasalarda küçük hareketlenmeler olabilir ancak büyük bir kırılma beklenmiyor. İş dünyası olarak erken seçime sıcak bakmıyoruz. Belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir” değerlendirmesini yaptı.

Kadın vekiller katkı sağlayacak

TÜRKİYE İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, Türkiye’nin ekonomik istikrarının sürdürülebilir temeller üzerinde ilerlemesi için gereken uzlaşma kültürünü tüm partilerin bir yöntem olarak benimsemesi ve ülkenin yararı doğrultusunda ortak akılla hareket etmesinin önemli olduğunu belirtti. Bulut, şunları kaydetti: “TBMM’de bu dönem kadın milletvekili sayısındaki artış, bir anlamda bu uzlaşma ve diyalog ortamının oluşturulmasına da büyük katkı yapacaktır Bu vesileyle, kadın milletvekillerimizin sayısının artmasından duyduğumuz memnuniyeti özellikle vurgulamak isteriz. Giderek artan sayıda kadını Meclis’te ve etkin konumlarda göreceğimize inanıyor, seçilen bütün kadın vekillerimizi tebrik ediyoruz.”

Ekonomi birinci gündem olmalı

İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ekonomik büyümenin ve ihracat artışının sürdürülmesinde, istikrarın kilit öneme sahip olduğunu belirtti. Akyüz, şöyle konuştu: “Ekonomi ülke gündeminde birinci madde olmayı sürdürmelidir. Türkiye’nin ciddi bir büyüme, istihdam ve genç işsizlik sorunu var. Yüzde 4’lük büyüme q yetmiyor. Katma değere dayalı üretim modelini uygulamaya koymalıyız. Ülkemizin üretime döndürülebilir, kalıcı yatırımlara ihtiyacı bulunuyor. Yatırımcı güven duyduğu, önünü görebildiği bir ortamda yatırım yapabilir. Asıl tartışmamız gerekenler bunlar.”