Gazete Vatan Logo

Günde 10 porsiyon kalbi koruyor

Imperial College’in araştırmasına göre günde 10 porsiyon sebze ve meyve tüketmek yılda 7.8 milyon erken ölümü engelliyor

Günde 10 porsiyon kalbi koruyor

Uluslararası Epidemoloji Dergisi’nde yayımlanan İngiliz Imperail College araştırmasına göre, günde 10 adet, toplam 800 gram mevye ve sebze yemek, kalp hastalıkları ihtimalini yüzde 24, felç riskini yüzde 33, dolaşım sistemi hastalıkları ihtimalini yüzde 28, kanser riskini yüzde 13 ve erken ölüm riskini de yüzde 31 oranında azaltıyor.

800 gram yeterli

Bilim insanları 95 ayrı araştırmadan veri çekerek 2 milyon insanın yeme alışkanlıklarını inceledi. Yarım muz, bir armut veya üç-dört kaşık ıspanak (80 gram) kadar ufak bir porsiyonun bile kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtladı. Araştırma ekibinin başındaki Doktor Dagfinn Aune, “Sebze ve meyve yemenin kolesterol seviyesini ve tansiyonu düşürdüğü, ayrıca damarların ve bağışıklık sisteminin sağlığına yararlı olduğu kanıtlandı. Sebze ve meyvelerde antioksidan var, bu da DNA hasarını azaltarak, kanser riskini azaltıyor” dedi. İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nün araştırmasında da, her gün 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmenin sigaranın zararlı etkisini azalttığını ortaya koydu.

Haberin Devamı