Gazete Vatan Logo

Güncel kurdan kiralara 3 AVM’den uyarı eylemi

İstanbul’da yer alan 3 büyük AVM; City’s, Forum İstanbul ve Marmara Park’taki mağaza sahipleri kiraların güncel döviz kurundan düzenlenmeye devam etmesini protesto edip, mağazalarını dün 2 saat geç açtı. AYD, protestoyu “Zaman kaybı” olarak değerlendirdi

Güncel kurdan kiralara 3 AVM’den uyarı eylemi

Alışveriş merkezleri yatırımcıları ile perakendeciler arasındaki güncel döviz kuru üzerinden kira ödeme tartışması büyüyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel’in kısa süre önce, “AVM’ler günlük kurdan işlem yapmaya devam ederse protestolar başlayacaktır” sözleri dün 3 AVM’de karşılık buldu. Ağustos sonu faturalarının günlük kurdan düzenlendiğini gören İstanbul’da 3 büyük AVM; Nişantaşı’ndaki City’s, Bayrampaşa’daki Forum İstanbul ve Beylikdüzü’ndeki Marmara Park içerisinde yer alan mağazalar kapılarını açılış saatinden 2 saat sonra açtı. Faturaların ay sonuna kadar güncel kurdan kesilmeye devam etmesi halinde protestoların artarak devam edeceği öğrenildi.

1 yılda % 46 arttı

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın AVM’lerdeki dükkanlarda ve gayrimenkullerde döviz ile kiralama ve satışın önüne geçmek için en kısa sürede gerekli adımları atacaklarını açıklaması olumlu karşılanmıştı.

BMD yönetimi tarafından yayınlanan açıklamada, bu süreçte oluşan kamuoyu baskısıyla bazı AVM’lerin günlük kurdan ‘göstermelik’ olarak vazgeçtiği belirtildi. Yüksek kira maliyetlerinin varlıklarını tehdit etme noktasına gelmesinden yakınan markaların ‘onurlu’ ve ‘adil’ ticaret talep ettiği ifade edilen açıklamada, perakende sektörünün 2 yıldır türbülansla karşı karşıya olduğu, ancak son haftalarda türbülansın şiddetini daha da arttırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

Son 1 haftada köklü 3 markanın konkordato ilan etmek zorunda kaldığının altı çizilen açıklama şöyle devam etti: “Ağırlıklı olarak yabancılardan oluşan 3’te 1’lik AVM yatırımcısı ülke gerçeklerini ısrarla görmek istemiyor. Eylül’de AVM’lerin önemli bir kısmı günlük kurdan ‘göstermelik’ bir şekilde vazgeçti. Buna rağmen kira faturaları yılbaşına oranla yüzde 31, son bir yıla oranla da yüzde 46 daha yüksek olarak düzenlendi.”

Doları 5.95’e sabitledik

Protestonun yaşandığı AVM’lerden biri olan Marmara Park’ın yönetimi, bünyelerinde bulunan 250’yi aşkın mağaza için Eylül’den yıl sonuna kadar dolar kurunu 5.95 TL’ye sabitlediklerini belirterek, “Kuru sabitlememize rağmen gerçekleşen kepenk indirme eylemini şaşkınlıkla ve üzüntüyle karşılıyoruz. Zor koşulların yaşandığının bilincindeyiz, mağazalarımız oldukça başarılı cirolar elde etmektedirler. Biz de AVM olarak perakendecilerimizin bunu sürdürebilir kılması kaliteli alışveriş, yaşam ve eğlence deneyimi sunmayı sürdüreceğiz” dediler.

Haberin Devamı

Döviz borçları için Bakanlık çalışma başlatmalı

AVM yatırımcılarının önceden olduğu gibi yine ‘oyalama’ taktiğini sürdürdüğü belirtilen Birleşmiş Markalar Derneği açıklamasında, perakendecilerin talepleri şöyle sıralandı:

- En kısa sürede ‘onurlu’ ve ‘adil’ bir ticaret düzeni tesis edilmeli.

- Mücbir sebeplerle karşılaşan, zora düşen, işletmesini kurtarmaya çalışan girişimci, yüksek cezalarla tehdit edilmemeli. Bu gibi durumlarda 2 ay önceden bildirimde bulunulması kaydıyla verimsiz mağazanın cezasız kapatılmasına imkân verilmeli.

- ‘Fırsatçı piyasa yapıcı’lara karşı hammadde tedarikçileri, ülke ekonomimizin geleceği için markalarımızla iş birliğini arttırmalı.

Haberin Devamı

- Dayanışma gösteren AVM’lerin de döviz borcu bulunuyor. ‘Çarşılar ve mağazalar kapanmasın’ ilkesi ile her türlü fedakarlık gösteriliyor. Söz konusu döviz borçları Bakanlık tarafından resmi olarak tespit edilerek çözümü konusunda bir çalışma başlatılmalı.

AYD: ‘Sansasyon yaratmaktan öteye gİtmeyecek, zaman kaybı’

Mağazaların kapılarını açmaması üzerine açıklama yapan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), olayı üzülerek takip ettiklerini belirtti. “Bu hassas süreçte, herkes üzerine düşen görevi yaparken, kimi kurum ve markaların durumdan vaziyet çıkararak enflasyonist harekete ve sendikal tavırlara girişmelerini son derece yanlış bulduğumuzu ifade etmek isteriz” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yarım günlük protestoyu, sansasyon yaratmaktan öteye gitmeyecek bir zaman kaybı olarak değerlendiriyoruz. En doğru yol, ilgili Bakanlıklarımızın riyasetinde, diyalog kurarak meselelere ortak çözüm aramaktan geçmektedir. Türkiye’de bulunan tüm alışveriş merkezleri, sıkıntısı olan tüm perakendecilere ya indirim vererek ya da kuru sabitleyerek yaşanan sıkıntılı dönemde ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor ve bunu AYD olarak tüm paydaşlarımıza tavsiye ediyoruz. Yaşanan bu beklenmedik dönemde yükü sadece AVM’lerin üstüne yıkmayarak, zararı hakkaniyetli şekilde her kesimin paylaşacağı bir özveriye her zaman hazırız. Aksi bir durum

Haberin Devamı

15 milyar doların üstünde borcu olan bir sektörü zor duruma düşüreceği gibi bankalarımıza, ekonomimize, dolayısı ile ülkemize çok ağır ve büyük hasarlar vereceği kaçınılmazdır. 58 milyar dolarlık yatırımı ve 520 bin istihdamı temsil eden AYD üyeleri olarak, her zaman iş birliğinden yanayız.”