Gazete Vatan Logo

Gümrükte takıp maliyeti azaltacak!

Bu yıl araç sayısını 60 bine çıkaracak

Navigasyonu çalışmayan ithal 30 bin araca geçen yıl Türkiye’ye uyumlu navigasyon çözümü sunan Başarsoft, bu yıl araç sayısını 60 bine çıkaracak. Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Sıfır araçların gemiden indirildiği noktada navigasyon montajı yapılacak. Bu sayede, 1.000 ile 2.500 lira civarında fiyat avantajı sağlanacak” dedi.

Google’a Türkiye haritası yapan, Türkiye’de 81 il ve 957 ilçenin tamamını okul, eczane, cami gibi 950 bin önemli noktayla haritalandıran Başarsoft, otomotiv sektöründe hedef büyüttü. Navigasyonu çalışmayan ithal 30 bin araca geçen yıl Türkiye’ye uyumlu navigasyon çözümü sunan Başarsoft, bu yıl araç sayısını 60 bine çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’ye gelen yüzbinlerce dolarlık araçlarda bile sabit navigasyonun çalışmadığını belirten Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, iş ortakları NNG ile birlikte ithal edilen araçlara gümrükte navigasyon montajı yapılması için çalışacaklarını söyledi.

Devlerle çalışıyoruz

Küçükpehlivan, “Renault, Hyundai, Toyota gibi firmaların bazı modelleriyle çalışmaya başladık. Araba teyplerini bizim ve NNG’nin yazılım şirketi iGo’nun çözümleriyle değiştirebiliyoruz. Şimdi bunu bir üst seviyeye taşıyacağız. Sıfır araçların gemiden indirildiği noktada navigasyon montajı yapılacak. Bu sayede alt segmentte 1.000 lira, üst segmentte ise 2 bin 500 lira civarında fiyat avantajı sağlanacak” dedi.

NNG’nin dünyadaki en büyük 10 otomotiv üreticisinin 7’siyle çalıştığını kaydeden Küçükpehlivan, şirketin önümüzdeki 3 yılda 30 milyon araçlık anlaşma imzaladığını hatırlattı. Küçükpehlivan, bu anlaşmadan kendi harita ve yazılım çözümlerini sunarak yararlanmayı düşündüklerini kaydetti.

NNG’nin kurucusu David Wiernik ise Toyota, Ferrari, Opel, Mercedes, Hyundai gibi bütün büyük markaların dahil olduğu anlaşma kapsamında radyo-teyp bölümünün yerine konulacak cihazlarda navigasyon ekranının yanı sıra USB girişi ile radyo ve teyp özelliklerinin bulunacağını anlattı.

Budapeşte’deki şirket merkezinde Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan Wiernik, 2007 yılından itibaren en güncel ve sağlıklı harita altyapısını sağladığı için Başarsoft ile çalıştıklarını belirtti. Wiernik’in verdiği bilgiye göre araç camına yapıştırılan navigasyon cihazı pazarında Almanya’nın ardından ikinci büyük ülke Türkiye. Türkiye’de satılan navigasyon cihazlarının yüzde 80’e yakınında iGo-Başarsoft yazılımını kullanıyor. Türkiye’nin kendileri için çok önemli olduğunu da dile getiren Wiernik, şöyle devam etti:

“Türkiye çok hızlı büyüyen, potansiyeli yüksek bir pazar. Yeni teknolojilere çok çabuk adapte olabiliyor. Türkiye’ye güveniyoruz ve bu pazar için özel çözümlerimiz olacak.”

450 bin cihazda var

ALİM Küçükpehlivan, Tuncay Küçükpehlivan ve Ahmet Dabanlı ile 1997 yılında bilgisayarda haritayı veri tabanına bağlayan yazılımı satmak için biraraya geldi. Ankara’da arkadaşlarının eşine ait olan Başar Emlak isimli şirketin bir odasında çalışmaya başladılar.

Kısa sürede işlerini yoluna koydular ve emlakçı arkadaşlarına vefa borçlarını şirketlerinin adını Başarsoft koyarak ödediler. Bugün Turkcell’den Vodafone’a, MİT’ten Emniyet Müdürlüğü’ne, Ulaştırma Bakanlığı’ndan TEDAŞ’a uzanan geniş bir kesime harita hazırlıyorlar.

Geçen yıl satılan 650 bin civarında navigasyon cihazının 450 bininde Başarsoft’un haritaları kullanıldı. Bu yıl hedef 25 milyon lira ciroya ulaşmak.

Türkiye’nin 911’ini hazırlıyor

Ellerindeki datayı IKEA, Koçtaş, Mc Donald’s gibi özel sektör kuruluşları ile paylaştıklarını söyleyen Alim Küçükpehlivan, “Emniyet bizim müşterimiz, çünkü elimizdeki bilgilerle suç haritası çıkartıyor. Bankalara yeni açacakları ATM ve şubeler için yer bilgisi veriyoruz. GSM sektörü, telefonunuz kesilip destek için aradığınızda sizin yerinizi tespit edip size en yakın baz istasyonunu bizim haritalar üzerinden bulup hatayı gideriyor” dedi. Küçükpehlivan, Türk Telekom ile yapılan bir çalışma kapsamında Türkiye’deki tüm telefonları bina bazında sisteme işlediklerini belirterek, “155, 112 gibi hizmet kurumları arandığında, arayan kişi adresini vermese de ilgili birim o noktaya hatasız ulaşabilecek. Proje ABD’nin 911’i gibi işleyecek.”

Haberin Devamı