Gazete Vatan Logo

Gümrük Bakanı Tüfenkci'den 'Patlıcan' açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile yaşanan patlıcan kriziyle ilgili olarak, “Biz nasıl domatesle, nasıl biberle, nasıl salatalıkta üreticimize veya ihracatçımıza pazarlar bulmuşsak, patlıcanda da buluruz hiç kimse merak etmesin” dedi.

Gümrük Bakanı Tüfenkci'den 'Patlıcan' açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nı ziyaret etti. Kapıkule VİP salonunda yetkilerden brifingin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ile Türkiye arasında yaşanan patlıcan ambargosunu değerlendiren Bakan Tüfenkci, “Rusya’nın ambargoları yeni değil. 24 Kasım’dan itibaren Türkiye’ye çeşitli vesilelerle, çeşitli eşyalarda, meyve ve sebzelerde ambargo uyguluyor. Biz o zamanda ifade ettik. Ambargo uygulamaları doğru bir işlem değil. Burada en büyük zararı Rus vatandaşları yaşar diye düşündük. Bugün gelinen noktada başta Putin olmak üzere Rus yetkililerde ifade ediyor. Biz ülkeler arasındaki sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Biz ambargo başladığından yana gerilimi tırmandıran ülke olmadık. İstedik ki iki ülke arasında sorunlar diyalogla çözülsün. Rusya’nın içerisinde bulunduğu konum itibariyle 24 Kasımda uçak krizi başlamadan Rusya’yla ihracatımız her ay düzenli olarak düşmekteydi. Rusya’nın ambargo koymasıyla beraber bu düşüş daha da hızlandı. Biz nasıl domatesle, nasıl biberle, nasıl salatalıkta üreticimize veya ihracatçımıza pazarlar bulmuşsak, patlıcanda da buluruz hiç kimse merak etmesin" dedi.

Haberin Devamı

"Bu ambargoların bizi ve ülkemizi çok olumsuz etkileyeceğini ben o zaman da inanmamıştım. Şimdi de inanmıyorum" diyen Tüfenkci, "Türkiye büyük bir ülke. Türkiye eskisi gibi değil. Pazar çeşitliliği olan bir ülke. Türkiye eskisi gibi sadece bir ülkeye, iki ülkeye bağlı olarak ihracatını yapmıyor. Evet büyük bir bölümünü belli ülkelere yapıyoruz. Ama biz 37 üründe 1 Milyarın üzerinde ihracat yapan ülke konumundayız. 2002’de önce sadece 5 ilimiz 1 milyarın üzerinde ihracat yaparken bugün 16-17 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabilir duruma geldi. Biz bugün 200’ün üstünde ülkeye ihracat yapar durumdayız. Ürün çeşidi ve piyasa kazanımı noktasında ha bire piyasamızı genişletmeye çalışıyoruz. Gerek Cumhurbaşkanımız gerek başbakanımızın Güney Amerika ve Afrika ziyaretleriyle pazar arayışlarına destek veriyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı