Gazete Vatan Logo

Gülümseyin çekiyorum

Siz de fotojenik olabilirsiniz! Mükemmel profil fotoğrafını çektirmek hepimizin hayali. Hani böyle en çok 'like' alanından... Peki, bunun da sistematik bir yolu var desem?

Gülümseyin çekiyorum

Profil fotoğrafları sizinle ilgili çok şey söyler. Araştırmalara göre insanlar gerçekten de başkalarını profil fotoğraflarına göre yargılıyor. Üstelik bunun için sadece 40 milisaniye yeterli. Yani bir saniyenin onda birinden de az... Anlayacağınız rastgele bir fotoğraf yüklememek gerekiyor oraya. Hele de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını, hiç. Biri profilinizi açtığında önce o fotoğrafa bakıyor ve hızla bir önyargıya varıyor. Bu yüzden de o fotoğrafta sevimli, güvenilir ve işin ehli bir izlemin vermeniz gerekiyor. Tabii eğer sizi yok sayıp geçmelerini istemiyorsanız. Peki, bunu nasıl yapacağız? Sizler için en yetkili ağızlardan en 'havalı' taktikleri derledim.

Her şey yüzünüzle ilgili

Tüm fotoğrafçıların üzerinde anlaştığı şey şu: Profil fotoğrafında odak yüz olmalı. Karede yüzünüzün gerçek hayatta göründüğü gibi olduğundan emin olun. Peki, yüzünüzün ne kadarı, vücudunuzun ne kadarı görünecek? Araştırmalar en ideal fotoğrafın omuz hizasında bitenler olduğunu gösteriyor. Gövdeyi tamamen gösteren fotoğraflar da durumu kurtarır. Ancak sakın arada ya da daha fazlasını gösteren boyutlar kullanmayın.

Haberin Devamı

Havalı bakmak meselesi: Squinching

Gözler kalbin aynası demişler. Fotoğrafta da insanların sizinle ilgili bir kanıya varması için gözlerin görülmesi çok önemli. Güneş gözlüğü ya da şapka takıp bu algıyı bozmamak gerek. Ama fotoğraflarda daha havalı bakmak mümkün. Ünlü fotoğrafçı Peter Hurley'in kullandığı bir terim var bunu anlatmak için: Squinching. İngilizce gözleri kısmak anlamına gelen 'squinting' kelimesinden türemiş. Ancak onun daha hafifini yapın anlamında... Daha sempatik, kendine güvenen ve etkileyici olmanızı sağlayan bir hamle bu. Peki nasıl yapacağız? Gözünüzü kısın dendiğinde hem üstten hem de alttan hareket ettiririz gözlerimizi. Ama burada önerilen, sadece gözün altını kısmamız. Göz torbalarının olduğu yerden yukarı ittiriyormuşsunuz gibi düşünün... İstemsiz olarak üst taraf da oynayacak tabii. Ama sadece doğal hareketine izin verin, siz müdahale etmeyin. Aynada biraz deneyince göreceksiniz. Gerçekten de etkisi büyük...

Haberin Devamı

Çene çizgisine dikkat

Özellikle de yuvarlak yüzü olanların en büyük sorunudur gıdıları. Bunun için de tekniğe iniyor Hurley. "Alnınızı kameraya doğru ileri ve hafif aşağı götürün" diyor. Böylece oluşan gölgeyle gerçekten de çenenizin altında siyah bir çizgi oluşacak. Bu da fotoğrafta daha zayıf görünmenizi sağlayacak.

Dişler görünecek mi görünmeyecek mi?

Gülmek mi gülümsemek mi, işte bütün mesele bu... Kesin bir şey söylemek zor. Ancak yapılan anketlerde ortaya çıkan sonuca göre, dişlerini göstererek gülümseyenlerin fotoğrafları daha çok beğenilmiş. Ağzı kapalı gülümseyenlerin fotoğrafı yarı yarıya daha az beğenilmiş. Dişlerin gözüktüğü büyük bir gülüşün olduğu fotoğraflarının beğeni oranı artıyor. Ancak etkileyici bulma oranı azalıyor. Gülümseme olmayan fotoğraflar ise tahmin ettiğiniz gibi karizmatik bulunmuyor.

Yine de emin olamadıysanız

Fotoğrafı seçtiniz ama bir türlü karar veremiyor musunuz? Onun da kolayı var. Bu konuda size yardımcı olmak için kurulan bir internet sitesi. http://www.photofeeler.com. var. İster fotoğraf yüklüyorsunuz isterseniz de Facebook ya da Linkedin hesabınızdan giriş yapabiliyorsunuz siteye. Onlar da başkalarına fotoğrafınızı gösterip üç alanda oylama yapmalarını istiyor. Etkin (akıllı ve yetenekli), sempatik (arkadaş canlısı ve kibar), etkileyici (öncülük eden, sorumlu). Siz ne kadar başka fotoğraflarına oy verirseniz, sizin fotoğrafınız da o kadar kişiye gösterilip oy alıyor.

Haberin Devamı