Gazete Vatan Logo

Güleyim derken ölüme gitmeyin!

Hayatımıza Beyaz Show’da büyük bir eğlence olarak girmişti Helyum Gazı. Bugün artık o gaz birçok ülkede uyuşturucunun yerini aldı. Kenevir kadar çok satıyor, çünkü yasal. Ama tehlikesi büyük.

Güleyim derken ölüme gitmeyin!

Helyum Gazı, Nitröz Oksit ya da pazarlama adıyla Kahkaha Gazı... Yeni neslin çılgınlığı kendisi... Geçen hafta onu gündeme taşıyan İngiliz futbol takımı Liverpool’un formasını giyen 20 yaşındaki ünlü futbolcu Raheem Sterling’in bir fotoğrafıydı. Bu gazdan aldıktan sonra gülerken çekilmiş fotoğrafları İngiliz basınında birinci sayfalara çıkınca olay oldu. Liverpool Teknik Direktörü, ünlü forvete sert çıktı. Yaptığının hata olduğunu söyledi. Uyuşturucuyla Mücadele Dernekleri ayaklandı.

Amerikalı aktris Demi Moore 2012'de kendisini aldatan eşi Ashton Kuthcer'la boşanma evresinde kahkaha gazı kullandıktan sonra bayılarak hastaneye kaldırılmıştı.

Kenevirden sonra en çok o helyum gazı tüketiliyor

İngiltere’de büyük bir tartışma yarattı bu görüntü. Çünkü ülkenin başı uzun süredir bu gazla dertle. 2010 yılında Prens Harry’nin de bir partide benzer fotoğrafları çekilmişti. İçişleri Bakanlığı verilerine göre İngiltere’de 2013-2014 döneminde 16-59 yaş arasındaki 470 bin kişi bu gazı soludu. Bu rakam bir önceki yıl 100 bin. Gençlerin yüzde 8’i maddeyi denediğini söylüyor. Bu da kahkaha gazını kenevirden sonra en çok tüketilen keyif verici madde yapıyor. Önlemler yeni olsa da gazın kendisinin kullanımı çok daha eski. Öyle ki 1772-1834 arasında yaşayan ve birçok eserini uyuşturucu aldıktan sonra yazdığı bilinen İngiliz yazar Samuel Taylor Coleridge’in bir kitabında nitröz oksit denediğini ve hislerini anlattığı bir bölüm bile var. Hükümetlerin yaptırdığı sağlık araştırmalarından sonra Kamboçya ve Yeni Zelanda gibi bazı ülkelerde kullanımı yasaklandı. Ancak ABD ve İngiltere gibi ülkelerde yasal... Festivallerde, gece kulüplerinin kapılarında satılıyor. 18 yaşın üstündeysen satın almak kolay. Üstelik fiyatlar da çok ucuz. Araştırmalar gençlerin birçoğunun bu ‘yasal uyuşturucuyu’ tamamen güvenilir zannettiğini ortaya koyuyor. Ama öyle değil.

Haberin Devamı

‘Fazla kahkaha’ 52 kişiyi öldürdü

Uzmanlar hastaların uyanık gibi göründüğü ancak bilinçlerinin yerinde olmadığı anestezi haline benzetiyor kahkaha gazı almayı. Alkolle birleşince yaşanabilecek kazalara dikkat çekiyorlar. Üstelik çok sık kullanılması durumunda B12 vitamini eksikliğine, dolayısıyla da sinir zedelenmesi, sürekli hissizlik ve karıncalanma hali yaşanabileceğini belirtiyorlar. Bu gazla bağlantılı ölümler de az değil. 2012’de yayınlanan bir rapora göre son 30 yılda kahkaha gazına bağlı olarak 52 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Helyum gazı 1 litrelik metal tüplerde litresi ortalama 50 TL’ye satılıyor. Genellikle balon içine basıldıktan sonra nefes çekerek kullanılıyor.