Gazete Vatan Logo

Güler Sabancı liderlik sırrını açıkladı

Yönetimsel silahım arama konferansı

Dünyanın en önemli üniversitelerinden MIT’de konferans veren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, tecrübelerini paylaştı. Yönetim tarzının dönüşümsel liderlik olduğunu belirten Sabancı, yönetimdeki en önemli aracının ise arama konferansları olduğunu söyledi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bilim, mühendislik ve ekonomi alanında birçok başarıya sahip dünyaca ünlü Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi Sloan İşletme Fakültesi’nde konferans verdi.

ABD’nin Boston şehrindeki üniversitede düzenlenen İnovatif Liderler Serisi’ne katılan Güler Sabancı, Türkiye’nin son 30 yıllık çerçevesinde, kariyerindeki kilometre taşlarını ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Dönüşümsel lider

Yönetim tarzının dönüşümsel liderlik olduğunu vurgulayan Sabancı, yönetimdeki en önemli aracının ise arama konferansları olduğunu söyledi.

İş hayatına 1978’de başladığını belirten Sabancı, “Çalışma hayatıma başlarken lastik üreticisi firmamız Lassa’da çalışmayı istemiştim. Lassa oldukça yeni bir firmaydı ve lastik sektörü grup için çok yeni bir girişimdi. Bir konuda uzman olup, şirketle birlikte büyümek istiyordum. Bunu kendime hedef olarak aldım” dedi.

Ortaklıklarda en kötü senaryonun beklenmesi gerektiğini vurgulayan Sabancı şöyle konuştu:

“En kötü senaryoyu beklemelisiniz, ancak en iyisi için hazırlık yapmalısınız. Ortaklık bir takım oyunudur. Ortaklarınız hem müttefikiniz hem de anlaşmayı sağlayana kadar rakibinizdir. Ama ortaklık kurulduktan sonra ideali, ortaklarınızla müttefik olmanızdır. Belçikalı Beakaert ile bir ortaklık planladığımız ilk zamanlarda, kurulacak yüzde 50-50 ortaklıkta kimin patron olacağına dair farklı sesler çıkıyordu. Sakıp amcam “Patron proje olur” fikrine inandı. Dolayısıyla bir ortaklığa girerken egonuzu kapıda bırakmalı, projeye güvenmelisiniz.”

GÜLER SABANCI’DAN LİDERLİK TÜYOLARI

- Gelecek tüm senaryolara açık olun

- Peşin hükümlü olmayın ve peşin hükümlü olanların karar süreçlerindeki etkinliğini minimize edin

- Çok farklı kaynaklardan ve iddia sahiplerinden yararlanın

- Arama konferansı gibi katılımlı yönetim yöntemlerini kullanın

- Aklına güvendiğiniz yönetici ve arkadaşlara danışın

- Yeniyi bulma heyecan ve kararlılığı gösterin

- Önerileri değerlendirirken “Hayır” veya “Olmaz” diyerek söze başlamayın

- Ses tonu ve modülasyonu iyi kullanın

- İnovasyon ve eğitime inanın.

Haberin Devamı