Gazete Vatan Logo

Gülen şikayet etti Avcı ifade verdi

Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın cemaati kastederek ‘MİT’in sırları bile ellerinde’ dediği ifadesi yüzünden Fethullah Gülen şikayetçi oldu. Davada, Avcı’nın hakaret, iftira ile kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediği iddia edildi.

17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla zirve yapan ‘cemaat ile hükümet’ arasındaki kavgada eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Avcı’nın tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde özel izin ile verdiği röportajlar basında yer aldı. İşte bu röportajlarından biri de, ‘MİT’in sırları bile ellerinde’ başlığı ile Yeni Şafak gazetesinde yayımlandı. Haberin yayımlanmasından sonra Fethullah Gülen, Avcı’dan şikayetçi oldu. Avcı’nın hakaret, iftira ile kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediğini iddia etti.

Davada 3 başlık

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’na verilen dilekçede, şikayetler 3 başlık altında toplandı. Gülen’in avukatı tarafından savcılığa sunulan dilekçede, Avcı’nın 3 ifadesine dikkat çekildi. “Camia uydurma iddialar ve iftiralar ile ceza davası açtırdı”, “Polis ve adliyeyi cemaatin yönetici kadroları koordine ediyor”, “Cemaat kendi parasıyla dinleme cihazı alıp bunları emniyet istihbaratta tutup kullanıyor.” Avukat tarafından bu ifadeler kullanıldıktan sonra, ifadelerin eleştiri mahiyetinde olmadığına, Gülen’in kişilik haklarına açıkça saldırıldığı iddiasında bulunuldu.

Cemaat diye bir olgu yoktur

Avcı ifadesinde, hakkındaki şikayet hakkında takipsizlik verilmesini talep etti: “Fethullah Gülen’in bu ülkede herhangi bir hukuki statüsü, herhangi bir devlet kurumu ve kuruluşunda veya özel kuruluşta hiçbir sıfatı yoktur. Hukuk düzeninin tanıdığı cemaat diye bir olgu yoktur. Bu nedenle burada hukuki anlamda bir husumet yokluğundan da takipsizlik kararı verilmesini talep ediyorum.”

Avcı’nın ifadesinden...

Hanefi Avcı 11 Şubat’ta İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nda ifade verdi. İfadesinde, basındaki haberleri daha önce kitabında yazdığını belirten Avcı, bu yüzden haksız yere ceza da aldığını belirterek şöyle konuştu: “6352 sayılı üçüncü yargı paketinin 1. Maddesi’ne aykırı olarak benimle ilgili olan bu dava ertelemeye alınmamıştır. Benim haricimdeki Türkiye Cumhuriyeti Devleti yargısında bulunan 5 bin civarındaki basın suçları ertelenmiştir.” Avcı savunmasında, haberlerde cemaat ile ilgili hareket içerikli ifadeler kullanmadığını ise şu sözlerle ifade etti: “Ben cemaatin milli olduğu, yabancı devletlerle işbirliği yaptıklarını tahmin etmediğimi, buna inanmadığımı ama yabancı devlete ait servislerin bu yapıyı kullanmak isteyecekleri yönünde beyanım mevcuttur.”

Haberin Devamı