Gazete Vatan Logo

Gülen okullarının izinde...

BBC dünya genelinde yüzlerce okula sahip Gülen hareketinin eğitim kurumlarını dosya haber yaptı. Ankara’nın okulların kapatılması talebinin ülkelerde farklı karşılık bulduğunu belirtti

Gülen okullarının izinde...

BBC’nin dosya haberine göre okullar, Fethullah Gülen Cemaati’nin geniş ve nispeten gizli kalan ağının bir parçası. Türk hükümetinin, devlet kurumlarına sızmaya çalıştığını söylediği hareketin temel unsurlarından biri. Almanya’dan Afganistan’a, onlarca ülkedeki bu okullara yönelik suçlamalar binlerce öğrencinin de eğitimlerini belirsizliğe sürüklüyor. Destekçileri bu okulları, ortak değerleri paylaşan, akademik başarıya odaklı, Cemaat’le de gevşek bağları olan kurumlar olarak tanımlıyor. BBC Dünya Servisi, üç farklı kıtada 10 ülkede öğrenciler, ebeveynler, öğretmenler ve yetkililerle görüştü. Bu görüşmelerin sonunda, okulların birçok ortak noktaları olduğu ancak işleyişte farklılaştıkları anlaşılıyor. Dünya genelinde Gülen okullarına verilen tek bir isim yok. Pakistan’da Pak-Turk, Kırgızistan’da Sebat, Kenya’da Light Academy olarak biliniyorlar.

Okulların çoğu Türk işadamları ile yerel işadamları ve kuruluşların ortaklıklarıyla kuruldu. Ama Endonezya ve Kırgızistan gibi birçok ülkede Türk ortaklar artık doğrudan müdahil değil. Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümet, Gülen okullarının kapatılması için çabalarını arttırdı. Bütün ülkelere bu okulların kapatılması çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Sadece birkaç ülke kapattı

- Özbekistan, 2000 yılında ülkedeki tüm Gülen bağlantılı okulları kapattı. Benzer adımları atan bir diğer ülke de Rusya oldu. Rusya’da 2008 yılına kadar faaliyette olan 50 okuldan yalnızca 7’si kaldı. Bu okullar da Türki dillerin konuşulduğu Tataristan’da, Eğitim Bakanlığı’nın sıkı denetimi altında faaliyet gösteriyor.

- Somali’deki üç okulun tamamı kısa bir süreliğine kapatıldı ve Türk eğitimciler evlerine geri gönderildi. Daha sonra da, Somalili öğretmenlerle ve Türk Büyükelçiliği’nin mali kaynaklarıyla yeniden açıldı.

- Azerbaycan’daki Gülen bağlantılı prestijli Kafkas Üniversitesi’nin de yönetimi artık hükümetin kontrolünde.

- Endonezya’da, Eğitim Bakanı Kharisma Bangsa okulunu ziyaret etti ve okulun idaresinden memnuniyet duyduğunu, okulların ‘terör bağlantıları olduğu iddialarının doğru olmadığını’ söyledi.

Haberin Devamı

- Kırgızistan’da Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, okullar için “yüksek kalitede eğitim veren kurumlar ve onlara ihtiyacımız var” dedi

- Kenya ve Nijerya’daki yetkililer de Türkiye’nin baskısına direniyor.

- Pakistan’da 23 Türk öğrenmenin görevine son verildi. Pakistan Eğitim Bakanı Muhammed Baligh ur Rahman, “Türkiye’nin öğretmenlerle ilgili şüphesi varsa, o zaman Pakistan devam etmelerine izin vermeyebilir” dedi.

- Hollanda’daki milletvekilleri, ülkedeki yedi ilkokulun ‘terör örgütüyle’ bağları olduğuna ilişkin haberlere tepki gösterdi.

- Alman yetkililer Türkiye’nin Berlin ve Stuttgart’taki okulları incelemeleri gerektiği talebinden endişe duyduklarını dile getirdi.