Gazete Vatan Logo

Güle güle Okay Abi

Evinde geçirdiği kalp kriziyle hayata veda eden Türk basınının usta kalemi Okay Gönensin toprağa verildi... Basın camiası Gönensin’i son yolculuğunda yalnız bırakmadı

Güle güle Okay Abi

Cumhuriyet gazetesiyle başladığı yarım asırlık meslek hayatı boyunca çok sayıda gazeteci yetiştiren Türk basınının en kıdemli isimlerinden Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin, dün gözyaşlarıyla uğurlandı. Gönensin’in cenazesi Zincirlikuyu Camii’nde kılınan ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Nakkaştepe Mezarlığında toprağa verildi. Zincirlikuyu Camii’ndeki cenaze töreninde taziyeleri oğlu Can Gönensin, kardeşleri Koray ve Turgay Gönensin kabul etti.

‘Eksikliği hissedilecek’

Törene TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören, Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Turgut Yuvacan, gazeteciler Altan Öymen, Sedat Ergin, Ertuğrul Özkök, Mete Çubukçu, Güngör Uras, Hasan Cemal, Seraceddin Zıddığoğlu başta olmak üzere Gönesin’in arkadaşları ile Milliyet ve Vatan gazetesi çalışanları katıldı. Usta gazetecinin yakın arkadaşı ressam Muzaffer Akyol ise üzüntüsünü şu sözlerle paylaştı: “40 yıl boyunca Yakup’un yerinde aynı masada dostluğumuz devam etti. Kanatları geniş masası zengin bir dosttu. Türk basınının usta kalemi, aynı zamanda bir sanat severdi. Okay herkes için bir öğretmen gibiydi. Eksikliğini her zaman hissedeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Değerli bir gazeteciydi’

Cenazeye katılan TBMM Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Okay Gönensin ile çok uzun zaman önce tanıştığını ifade ederek şunları söyledi: “Okay Gönensin çok değerli bir gazeteciydi, iyi bir insandı. Bugün ebedi yolculuğuna çıkıyor Allah rahmet eylesin. Benim Maliye Bakanlığındaki idari görevlerim sırasında kendisiyle beraberliğim olmuştu. O zaman tanışmıştık. Rahatsızlığını bilmiyorum, ölümü beni son derece üzdü. Şüphesiz ki sadece beni değil arkadaşlarını, ailesini de çok üzmüştür.”

‘Çok büyük bir kayıp’

Cenaze törenine katılan gazeteci ve siyasetçi Altan Öymen, eski dostuna şu sözlerle veda etti: “Türkiye’de çok iyi yetişmiş ve görevini çok iyi yapan bir gazeteciydi. Çeşitli vesilelerle beraber çalıştık. Çok büyük bir kayıp.” Gazeteci Orhan Bursalı da şunları söyledi: “Okay iyi, zeki bir gazeteciydi. Cumhuriyet tarihine adı geçecek biriydi. Cumhuriyet, Okay zamanında iyi bir gazetecilik yaptı. Cumhuriyet’in 160 bin tiraja çıktığı dönemlerin yazı işleri müdürüydü.”

Haberin Devamı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI: ‘Hep saygıyla yad edilecek’

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gönensin’in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gazetecilik camiasının kıymetli ve emektar ismi Okay Gönensin’in ilkeli tutumu ve çalışkanlığıyla genç nesillere örnek bir gazeteci olduğunu belirten Avcı, mesajında şunları söyledi: “Yazı işleri müdürlüğünden yayın koordinatörlüğü ve köşe yazarlığına kadar mesleğinin her alanında başarılı bir yer edinen Gönensin, her zaman saygıyla yad edilecektir. Merhuma rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve basın camiamıza başsağlığı diliyorum.”

Çok sayıda gazeteci yetiştirdi

Ardında başarılarla dolu bir yaşam öyküsü bırakan Okay Gönensin, bir süredir sağlık sorunları yaşıyordu. Gönensin, 1967’de Saint Joseph Fransız Lisesi’nden, 1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe ilk adımını 1975 yılında Cumhuriyet’te attı. 9 Mayıs 1983 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü iken gazetenin baş yazarı Nadir Nadi ile birlikte iki ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Uzun yıllar yöneticilik yaptı

Sağ-sol ayrımını yaşadığı yıllarda İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Hasan Cemal, Yalçın Bayer gibi isimlerle beraber uzun yıllar Cumhuriyet’in Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yürüten Gönensin, Türkiye’nin çalkantılı dönemlerine tanıklık etti. 1980 darbesini okuyuculara aktaran Gönensin, yaşanan ayrışmalar sonrası Cumhuriyet gazetesinden ayrıldı. Daha sonra sırasıyla Sabah, Yeni Yüzyıl, Star ve Yeni Bin yıl gazetesinde yazı işleri müdürü, yayın koordinatörlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı ve başyazar olarak çalıştı. Gönensin 2002 yılında Sabah gazetesinden ayrıldıktan sonra Vatan gazetesini kurmuş olan “Bağımsız Gazeteciler Grubu” arasında yer aldı. Son olarak 15 yıldır Vatan gazetesinde yazılarını kaleme alan Gönensin, çok sayıda gazetecinin yetişmesine büyük emek verdi. Usta Gazeteci, en son 2016 yılında ‘Bu da Geçer Ya Hû’ isimli kitabını yayınladı. Yazarlığın yanında ‘Gün Doğarken Bülbül Susar, Gece Bekçisi, Ateş ve Kılıç gibi eserlerin çevirmenliğini yaptı. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Gönensin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri Gazetecilik Seçici Kurulu’nda ve Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu’nda yer aldı. Gönensin, köşe yazılarına VATAN gazetesinde devam ediyordu.

Haberin Devamı