Arapsaçı

2003 yılının hiç kuşkusuz en önemli meselesi Irak... Konu giderek daha da ısınıyor ya da ısıtılıyor. Her gün başka bir açıklama, başka bir haber geliyor.

Haberin Devamı

2003 yılının hiç kuşkusuz en önemli meselesi Irak... Konu giderek daha da ısınıyor ya da ısıtılıyor. Her gün başka bir açıklama, başka bir haber geliyor. Herkes gibi benim de aklım karışıyor. Muhtemel bir harekâta dair konuşulanlardan, yazılanlardan, son haberlerden not ettiklerimi müsaadenizle burada dökmek istiyorum. Görün bakın işler nasıl arapsaçına dönmüş...

* ABD terörle savaş için savaşa hazırlanıyor. Irak'ın silahsızlandırılmasında kararlı ama önce silahların bulunması gerekiyor.

* Barış için kuvvet tehdidi gerekçesiyle Körfez'e yığınak sürdürülüyor. Amaç, caydırıcılık; Körfez'de Amerikan askeri varlığı 150 bine ulaştı.

* Tarih konusu belirsiz. Önemle beklenen 27 Ocak tarihi gündemden düşüyor. BM denetçileri kaygılı, denetçilerin başkanı Hans Blix zamana ihtiyaç olduğunu ama yeterli zamanın verileceğinden emin olmadığını söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan da denetimlerin sağlıklı olması için 1 yıl daha zaman gerektiği belirtildi.

* 9 Ocak'ta Hans Blix, 'Irak'ta dumanı tüten silah bulamadık ama cevaplanması gereken sorular var' dedi. 13 Ocak'ta BBC'ye konuştu, kaçak yollarla ithal edilmiş materyal bulduklarını, bu materyalin kitle imha silahı üretimiyle ilgili olup olmadığını henüz saptayamadıklarını belirtti.

* ABD'nin lojistik kaygıları var. Şubat ayında başlaması öngörülen Irak'ta savaşa dair, ABD'nin planlarının, müttefiklerinin tutumu yüzünden geciktiği, savasın şubatta başlaması olasılığının artık kalmadığı belirtildi.

* Başka bir deyişle, plan bozuldu çünkü ABD'nin güney cephesine dair hazırlıkları tamamlanıyor ancak kuzey cephesinde durum belirsizliğini koruyor. Türkiye, ABD'nin Kuzey Irak'ta görevlendirmek istediği 80 bin askerin topraklarına gelmesi yönündeki talebe cevap vermedi. Son durumda 15 bin Amerikan askerinden söz edildi.

* En büyük müttefik İngiltere'nin Başbakanı'ysa denetçilerin Irak'taki faaliyetleriyle ilgili olarak, zaman sınırı koymanın yanlış olacağını belirtti; bir yandan da 'birkaç hafta içinde gelişmeleri göreceksiniz' diye konuştu.

* İngiltere'den gelen son açıklama daha dikkat çekici oldu: İngiltere Dışişleri Bakanı, Irak'ın ikinci bir BM kararına gerek kalmadan vurulabileceğini belirtti.

* Oysa BM Genel Sekreteri Annan tam tersini söyledi: ABD ve İngiltere'nin 'gerekirse hemen savaş' niyeti, halen uluslararası topluluk tarafından kabul görmüş değil.

* Ve bir açıklama da, ABD Başkanı'ndan geldi: Bush 'Irak yalan söylüyor. Zamanı daralıyor'dedi.

Yani neymiş? Bir yandan Irak'ta denetimler, diğer yandan ABD'nin Körfez'e yığınağı sürüyor.

Uysa da uymasa da... ABD isterse ikinci bir BM kararı olmadan da harekete geçebilir. Ama hâlâ takvim yok; şubattan başlayarak, yıl sonuna kadar geniş bir zaman aralığında bekleyiş devam edebilir.

Siz, tüm bunlardan bir şey anladınız mı bilmem ama, benim anladığım, hem köy görünmüyor hem de acilen bir kılavuza ihtiyaç var.

DİĞER YENİ YAZILAR