Instagram kendi tanrıçalarını yarattı

Bayram tatili boyunca birçok kişi anın tadını çıkarmak yerine denizde kenarında, havuzda en güzel haliyle fotoğraf çekip Instagrama yükleti. Peki kadınlar neden olduklarından daha güzel ve çekici görünmek için çaba sarf ediyor?

Araştırmalara göre kadınlar erkeklere oranla daha seksi görünümlü fotoğraflara yer veriyor. Erkekler ise sosyal medyaya sevilmiş hissetmek için fotoğraf koyuyor.

Sosyal medya insanların vücut kimyasıyla oynuyor
Çoğu kişi kendini olduğu gibi beğenmiyor. Beğenmediği için de filtreden geçiriyor. Sosyal medya cesaret verdikçe utanma hissi de geri plana atılıyor. İnsanlar sosyal medyada normal hayatlarından daha teşhirci ve cüretkar davranıyor. Günlük yaşamda yapmaktan kaçındığımız şeyleri sosyal medyada yapıyoruz. Yarı çıplak fotoğraflarımızı cesurca koyup yayınlıyoruz. Bir yandan teşhircilik yaparken, diğer yandan da başkalarını dikizliyoruz. Peki neden? Cevap kısaca mutluluk hormanı yetersizliği.

Dopamin hormonu sevgi açlığına merhem oluyor
Instagramdan bir resim paylaşan, Facebook’tan durum güncellemesi yapan veya gününün nasıl geçtiği hakkında tweet atan insan basit bir şekilde dopamin salgılamak istiyor... Paylaşılan fotoğraflar karşısında beyin bile pes ediyor! Beğeniler sonrası beyinlerimizde dopamin (mutluluk hormonu) salgılanıyor. Böyle anlarda salgılanan dopamin sayesinde kendimizi biraz daha iyi hissediyoruz. Yani paylaşımlarımızı kaç kişi beğeniyorsa o kadar dopamin salgılıyoruz. Salgılanan dopamin ise yatıştırıcı etki gösteriyor. Geçici olarak mutsuzluğumuza, sevgi açlığımıza merhem oluyor. Gelsin takipçiler salgılansın dopaminler. Sosyal medya bir nevi geçici olarak anti depresan etkisi gösterse de bunu kalıcı çözüm olarak uygulayanlarda bağımlı moduna geçiyor. Bu üst mertebe ise vücut kimyasında deprem yaratıyor. Ortaya beğenilme ve onaylanma bağımlısı insanlar çıkıyor.
Instagram’da ideal koca adayını arıyorlar
Araştırmalar hangi milletten olursa olsun eklenen bazı karelerin tek amacının karşı cinsin dikkatini çekmek olduğunu söylüyor. Kadınların göğüslerini, kalçalarını daha gözler önüne seren pozlar doğrudan kendilerine eş bulmak için. Diğer kadın adaylar arasından sıyrılıp en uygun olan erkek adayın dikkatini çekebilmek için seksi ve güzel görünmeye uğraşıyorlar. Sonuçta milyonlarca yıldır kendi neslini devam ettirmek ve dünyaya sağlıklı bir çocuk getirmenin peşinde olan dişiler, günümüzde de sosyal medyada aynı şeyin peşinde koşuyor.
İri dudaklar da erkeklerin ilgisini çekmek için
Kadınların elmacık kemiklerini iri gösteren ve iri dudakların -köfte dudakların- ön planda olduğu pozlarını bu kadar sık Instagram’da paylaşma nedeni, erkeklerin çıkık kemikli, iri dudaklı kadınları milyonlarca yıldır üreyebilecek yani sağlıklı çocuk dünyaya getirilebilecek kadın olarak görmesi. Kadınların başlarını eğerek, ya da belli bir derecede boyunlarını bükerek poz vermesinin nedeni de yine elmacık kemiklerinin daha çıkık görünmesini sağlama amacı taşıyor.
İnce bel, geniş kalçalar doğurganlığı gösteriyor
İnce bel hatlarının yer aldığı fotoğraflar da doğurganlığı ve seksiliği karşı cinse ifade ediyor. Kalçalara dikkat çeken pozlar, insanoğlunun ilk günlerinden beri ince bel ve geniş kalçalı kadının doğurgan olduğuna ve sağlıklı çocuklar dünyaya getirebileceğine olan inancının yansıması.
Instagram, beğenilmek isteyen alfa dulları artırdı
Kadınların bu kadar çok beğenilme isteği eş arama güdülerinden kaynaklansa da aslında bazı psikolojik sorunların da işareti. İşin kötü tarafı kadınlar bu durumdan çok kötü etkileniyor.
Sebebi ise kadınları en zayıf yerinden vuran ilgi ve sevgi eksikliğinin giderilmesine yarayan bu paylaşım alanı; sekse ulaşımı kolaylaştırdı. Ve kadınların paylaşımlarının kalitesi düştü. Ailesi tarafından yıllardır hipergamisini dizginlemesi dayatılan hanımefendi aile kızı, ideal eş olması telkin edilen kadınlar, günümüzde tek eşli olamayan alfa dullara dönüştü. Kısacası sosyal yalnızlık içinde debelenip duruyorlar.
Araştırmacılar, bu kişilerin genellikle dikkat çekmeyi seven, özgüven eksikliği yaşayan, depresyona yatkın, toplumdaki konumlarını güçlendirip bir gruba ait olma ve kabul görme isteği duyanlar olduklarını belirtiyor. Bu durum, diğer bağımlılık davranışlarıyla aynı semptomları da gösteriyor.
Erkeklerin kasları karşı cinsi etkilemekte yetersiz kalıyor
Erkekler milyonlarca yıl önce eş bulmak için nasıl hayvan avlamak ve güçlü olduğunu göstermek, kendisini ispat etmek için uğraştıysa şimdi de değişen bir şey yok. Aynı eylemi onlar da kadınlar gibi sosyal medya üzerinde yapıyor. Kimi baklavalar fora ve vücut şov ile kimisi üst beden çıplak antrenman yaparken fotoğraflarını paylaşıyor. Ancak karşı cinsin dikkatini çekmek için kaslar yetersiz kalıyor. Dolayısıyla araba direksiyonunda saatlerinin de göründüğü, arabalarının markaları, tatil veya gittikleri lüks mekanları, kısaca hayat tarzlarını belirleyici, maddi durumlarını gözler önüne seren fotoğraflar yayınlıyorlar.
Vücudun yüzde 40’ını açıkta bırakıyorlar
Araştırmalara göre; erkekleri etkilemek isteyen kadınların tenlerinin en az yüzde 40’ını açıkta bırakıyor.. Bu orandan daha kapalı giyinen kadınlar muhafazakar olarak algılanırken, yüzde 40’ın üzerinde açanların ise sadakatsiz olduğu düşünülüyor. Bu pozların hepsinin amacı uygun olan eş arayışı.
Kadınlar erkeklerde sosyal medyada en çok neye bakıyor?
1. Kendine güveniyor mu?
2. Erkeksi mi? (maskülen)
3. Eğlenceli mi?
4. Çekici mi?
5. Seksi mi?
6. Karizmatik mi?
7. Sosyal zekaya sahip mi?
8. Hayvan sever mi?
9. Hobisi var mı?
10. Nerelere gider?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR