Gazete Vatan Logo

Gül'ün zor seçimi

Kritik seçim tamamlandı gözler Köşk'te

Yargıtay, seçime katılan 5 adayın ismini Cumhurbaşkanı Gül’e yolladı. Erbil en yakın rakibinin aldığı oyun iki katından fazlasını aldı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Manav ise beklenenin aksine ancak 4. sırada yer alabildi.
Gül, sıralama ve oya bakmaksızın istediği adayı başsavcı olarak atayabilecek

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın yerine seçeceği isim için Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda dün aday belirleme seçimi yapıldı. Seçim sonunda Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Hasan Erbil sürpriz biçimde büyük oy farkıyla ilk sırada yer aldı. Hükümete yakınlığıyla bilinen 3. Ceza Dairesi üyesi Hakkı Manav ise ancak 4. sırada yer alabildi. Seçim sonucunda 6. Ceza Dairesi Üyesi Erbil 283, 6. Ceza Dairesi Başkanı Celal Altunkaynak 139, 3. Ceza Dairesi Üyesi Erdal Gökçen 130, 3. Ceza Dairesi Üyesi Hakkı Manav 126 ve 12. Hukuk Dairesi Üyesi Lütfi Tombaloğlu da 10 oy aldı. Seçimde, 2 boş, bir de geçersiz oy çıktı.

Sürpriz fark

6. Ceza Dairesi üyesi Erbil’in en yakın rakibinin aldığı oyun iki katından fazla oy alması seçimin sürprizi oldu. Mardin ve Yalova Başsavcılığı görevinden sonra Antalya Başsavcıvekili ve son olarak Erzurum Başsavcılığı görevini yürütürken 8 Mayıs 2001’de, DSP’li Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk döneminde Yargıtay’a seçilen Erbil, önceki seçim döneminde, Yargıtay kontenjanından Yüksek Seçim Kurulu üyeliği de yapmıştı. Oylama sonuçları, Erbil’in Yargıtay’ın yapısı değiştikten sonra seçilen yeni üyelerin yanı sıra diğer Yargıtay üyelerinin de büyük desteğini aldığını ortaya koydu. Erbil’in aldığı oyun yüksekliği, merkez sağ çizgideki üyelerin yanı sıra ve yapısı değişene kadar Yargıtay’da sayısal üstünlüğü elinde bulunduran sosyal demokratlardan da oy aldığını gösterdi.

Eski HSYK Başkanvekili

Erbil’den 144 oy daha az alarak ikinci sırada yer alan Altunkaynak ise Kadir Özbek’ten önce HSYK Başkanvekilliği yapmıştı. Amasya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Altunkaynak, 4 Şubat 1999’da Yargıtay üyesi oldu. Cemil Çiçek’in Adalet Bakanı olduğu dönemde kurulda yaşanan atama krizinin taraflarından olan Altunkaynak, Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın Şemdinli iddianamesi nedeniyle meslekten ihraç edildiği dönemde HSYK Başkanvekili idi.

Susurluk’ta görev yapmıştı

Seçimde 3. sırada yer alan Gökçen ise İstanbul DGM Başsavcısı olarak görev yapmıştı. 2000 yılında, Hikmet Sami Türk’ün bakanlığı döneminde, Yargıtay üyeliğine seçilen Gökçen, İstanbul DGM Savcılığı ve başsavcılığı yaptığı dönemde Susurluk soruşturmasının çeşitli aşamalarında da görev yapmıştı. Gökçen, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından, eski emniyet müdürü Adil Serdar Saçan’ı, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a hukuka aykırı uygulamalara imza attığı iddiasıyla şikayet etmişti. Gökçen 2002 ila 2004 arasında Yargıtay Genel Sekreterliği yaptı. Gökçen, 2007’de de başsavcılığa aday olmuş ancak daha sonra seçimden çekilmişti.

Beklenenin altında oy aldı

Adaylardan Hakkı Manav ise yine sürpriz olarak değerlendirilen bir sonuçla ancak 4. sırada yer aldı. Adalet Bakanlığı’nın Müsteşar yardımcılığı ve başmüfettişlik başta olmak üzere çeşitli kademelerinde uzun süre görev yapmıştı. Manav’ın ismi, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Adalet Bakanı olduğu dönemde bakanlık müsteşarlığı için geçmiş, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kararnameyi imzalamadığı iddia edilmişti. Manav da müsteşar yapılamadığı için 2003’te Yargıtay üyeliğine seçilmişti. Manav’ın kızının 2008’deki nikâhında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek şahitlik yapmıştı.

Gül istediğini seçecek

Seçim sonucu, Yargıtay Birinci Başkanlığı’nca sıralı liste halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunuldu. Gül, 15 gün içinde gösterilen adaylardan birini Yargıtay Başsavcısı olarak seçecek. Gül, sıralayama ve aldıkları oy miktarına bakmadan sunulan beş adaydan birini Başsavcı olarak seçebilecek. Yeni Başsavcı, 4 yıl görev yapacak.

Haberin Devamı