Gazete Vatan Logo

Gül'ün memleketinde sürpriz sonuç!

2014 yılı verilerine göre nüfusu 1 milyon 314 bin olan Kayseri’de seçmen sayısı 900 bine dayandı. Organize sanayi bölgeleri ile dış ticarette de söz sahibi olan şehirde, tarım da oldukça yaygın. Ticaretin genişliği, sanayinin yaygınlığına rağmen Kayseri’de resmi rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 10’a dayandı. Bunun temel sebebi olarak da 'şehrin çok göç alması' gösteriliyor. İkinci etken ise dış ticaret yapan firmaların dövizle birlikte küçülmeye gitmesi...

Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre; 2011 seçimlerinde Ak Parti 479 bin 178 oy alarak yüzde 64.97 gibi yüksek bir oranla seçimden birinci çıkmıştı. Kayseri, 9 sandalyenin 7'sini almayı başaran Ak Parti için tam bir 'kale' görünümündeydi. Aynı seçimde MHP 132 bin 878 oy alarak yüzde 17.99 orana sahip olmuş ve 1 vekil çıkarmıştı. CHP ise 89.260 oy alarak yüzde 12.10 oranı ile yine 1 vekile sahip oldu.

4 BİN OYA BİR VEKİL

Bu seçim dizisinde, son sıra vekilin el değiştirmesinin çok kolay olduğu 20 ilden sadece 8’ini seçmiştik. Bu illerden 7’sinde Ak Parti, birinde CHP Meclis'e son vekili göndermişti. İşte bu illerden biri de Kayseri. Kayseri’de MHP yüzde 0.5 oy artışı ile bir vekil daha meclise gönderebiliyor. 2011 seçimlerinde 132 bin 678 oy alan MHP, 4 bin oy daha alabilse meclise ikinci vekili gönderecek ve Ak Parti’nin 7. sıra adayı Kayseri’de kalacaktı. İşte MHP stratejisini bunun üzerine kurarken, Ak Parti’de o 4 bin oyu vermeme mücadelesine girdi. Bunun için de oylarını artırmak için Kayseri’de tüm gücüyle seçime yükleniyor.

Haberin Devamı

YEREL SEÇİMDE AKP VE CHP DÜŞÜŞTEYDİ
2014 yerel seçimlerinde il genel meclisi oylarına baktığımızda MHP’nin gözle görülür bir artış yaşadığına şahit oluyoruz. 2011 yılında yüzde 18 olan oy oranı yerel seçimde yüzde 29’a çıkıyor. Ak Parti oylarında ise aynı oranda bir düşüş gözleniyor. Ak Parti yüzde 10 oy kaybederken CHP’de 3 puanlık bir oy kaybı yaşıyor.
GÜL FARKI
Kayseri’de seçimin yine favorisi Ak Parti olsa da 2011 seçimlerinde yakaladığı başarıya ulaşması oldukça zor. Mehmet Özhaseki’nin belediye seçimlerinde son kez sizden oy istiyorum diyerek çıktığı yolda bir yıl sonra tekrar seçmen önüne çıkması Ak Parti için en büyük handikap. Seçmen kendisini kandırılmış hissederken, Kayseri’de Abdullah Gül’ün Ak Parti için çekimser olması da ciddi etkili olacak. Gül’e haksızlık yapıldığı ve başbakanlık hakkının kendisinde olduğunu düşünen seçmen sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Mevcut adaylar arasında Özhaseki de dahil Ak Partili seçmenin Abdullah Gül kadar sevebileceği bir isim yok. Ak Parti oylarında 2014 yerel seçimlerinden daha fazla bir düşüş beklentisi şehirde oldukça yaygın.
MHP 3 GARANTİ 4 SÜRPRİZ OLUR!
MHP 2011 seçimlerinden aldığı dersle bu seçime daha sıkı hazırlanıyor. Adaylar kapı kapı dolaşarak seçmenden oy istiyor. MHP’nin üçüncü sıra adayı tam bir lokomotif. Eski il başkanı Süleyman Korkmaz, ülkücü bir geçmişe sahip. 12 Nisan 1980’de abisi Mehmet Korkmaz Sokak ortasında vurulmuştu. Kayseri için simge bir isim. Korkmaz, bu seçim de 4 vekil çıkaracaklarını söylese de bu durum kanaatimce büyük sürpriz olur. Ancak Süleyman Korkmaz’a vekil kapıları şimdiden açılmış görülüyor.
Kayseri’de bir de yerli köylü kavgası var ki bu her partinin ortak sorunu. Kayseri merkezde oturanlara yerli, köyden gelenlere de köylü deniliyor. Ak Parti için de yerlilerin ağırlıklı olması, kamuoyunda köylülerin dışlandığı imajını oluşturuyor. MHP bu sorunu çözmek için hem yerli hem köylü aday göstermiş.
CHP’NİN ARTI BİR ŞANSI YOK!
CHP oylarında düşüş görünse de bir vekili garanti. Temayülden birinci sırada çıkan Çetin Arık ile yarışa giren CHP’nin ikinci vekil çıkarması oldukça zor görünüyor. Oylarını yüzde 6,5 artırması gerekiyor. 2011 seçimlerinde 90 bin oy alan CHP, seçmenden alacağı 50 binden fazla oy artışı ile ancak ikinci vekili çıkarabilir.

Haberin Devamı