Gazete Vatan Logo

Gül'den İran'a uyarı!

Abdullah Gül, İran ziyaretinde sınırda son bir yılda 20 Türk’ün öldürülmesini gündeme getirdi ve...

Son bir yılda sınırı geçen 20’den fazla Türk’ün ‘kaçakçı’ diye İranlı askerler tarafından öldürülmesini gündeme getiren Gül Ahmedinejad’dan ‘güvenlik makamlarını uyarmasını’ istedi

Cumhurbaşkanı Gül, İran ziyaretinde sınırda son bir yılda 20 Türk’ün öldürülmesini gündeme getirdi ve Ahmedinecad’a “Bu kişiler öldürmeden engellenebilir, güvenlik makamlarınızı uyarın” dedi



İRAN’A giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad tarafından resmi törenle karşılandı. Gül ile Ahmedinecad 40 dakika baş başa görüştükten sonra ortak basın toplantısına katıldı. Gül, bir gazetecinin Ortadoğu’daki gelişmeleri nasıl değerlendirdiği sorulunca, önce ziyaretine ilişkin bilgi verdi, ardından soruyu yanıtladı. Gül, İran’a Cumhurbaşkanı olarak ikinci kez geldiğini, ilk gelişinin çok taraflı bir ziyaret olduğunu, ikili resmi ziyaret için ilk kez İran’da bulunduğunu söyledi ve şöyle devam etti:”Ortak kültürümüz, tarihimiz vardır. Bunun en iyi göstergesi, en iyi işaretini de geçenlerde İstanbul Kültür Başkenti programları çerçevesinde Topkapı Sarayı’nda bir sergi açıldı ’On Bin Yıllık İran Medeniyeti, İki Bin Yıllık Ortak Tarih’ adı altında. Çok ortak yanlarımız var. Dolayısıyla ilişkileri daha da geliştirmeye önem veriyoruz. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile yaptığımız baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili hem de bölgesel konuları ele aldık. Bu çerçevede İran’ın nükleer dosyasıyla ilgili konuları da ele aldık. Bölgemizde özellikle Ortadoğu’da, İslam dünyasında çok önemli, köklü değişimlere şahit oluyoruz. Bunları da değerlendirdik. Görüşüm şudur ki bütün bu olup bitenlerin aslında hiçbir şekilde sürpriz olmaması gerekir. Bugünkü iletişim çağında, bugün herkesin birbirinden haberi olduğu bir dönemde halkların talepleri, istekleri çok gerçekçidir.

Ben 2003 yılında Tahran’da, burada bir İslam Konferansı toplantısında konuşma yapmıştım ve şu değerlendirmede bulunmuştum, hiçbir ayrım yapmadan bütün ülkeler, hep beraber, hepimiz evlerimizin içini düzene koymamız gerekir.

Halkların arzularını dikkate almak gerekir, bu doğrultuda da gerek siyasi gerek ekonomik köklü reformlar yapmak gerekir. Dolayısıyla bazen yönetimlerin, liderlerin yapamadığını halk zorluyor. Aslında bölgede gördüğümüz şeyler budur.”

Sınır uyarısı

Gül, İran tarafından kaçakçı oldukları iddia edilen Türklerin sınırda öldürülmesi olayını heyetlerarası görüşmelerde gündeme getirdi. Gül, bu kişilerin öldürülmeden engellenebileceğini belirterek, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’tan güvenlik makamlarını uyarmasını istedi. Gül, “Kanunsuz iş yapanları muhakkak ki takip etmek gerekir. Ama bu işin insani boyutu da var. Bu kişiler öldürmeden engellenebilir, güvenlik makamlarınızı uyarın” dedi. Ahmedinecad da Gül’ün sözlerine katıldığını belirterek, iki ülke sınır yetkililerinin görüşmeler yapmasını istedi. Ahmedinecad Türkiye ile ilişkilerini “derin, kalıcı ve kardeşçe” olarak niteleyerek, şöyle dedi: “Bölgenin güvenliği, barışı ve kalkınmasına yönelik ortak görüş ve işbirliğimiz söz konusu. Türkiye ve İranarasındaki işbirliği bölgeyi iktisadi, siyasi ve kültürel alanda bir güce dönüştürecek.

Biz, Türkiye’nin uluslararası alandaki tüm haklarını destekliyoruz. Türkiye’nin başarısını, kalkınmasını ve zaferini kendimizinki gibi görüyoruz. Türkiye’nin de İran’ın haklarını uluslararası arenada desteklediğinden eminiz.”

Ahmedinecad, İran’ın nükleer enerji elde etme hakkıyla ilgili olumlu yaklaşımlarından dolayı Cumhurbaşkanı Gül ve Türkiye’ye özel teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

DİP NOT: Son 1 yılda İran askerlerince öldürülen Türk sayısı 20’yi geçti. En son 3 Şubat’ta Van’ın Özalp ilçesine bağlı Yukarı Balçıklı ile Çaldıran Çilli köyünde yaşayan, akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları ileri sürülen 15 yaşındaki Ömer Pay, Suat Baykara ve Hüsnü Baykara sınırda İran askerlerinin silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda Ömer Pay ile Suat Baykara yaşamını yitirdi.

Gül’den Fransa-Almanya örneği

Gül, Ahmedinecad’la birlikte Türkiye-İran İş Konseyi toplantısına katılarak iş adamlarına hitap etti. Gül, ‘’İran ve Türkiye, bölgenin iki büyük ve köklü ülkesi. Ekonomik potansiyellerinin iki ülke halkları yararına gerçekleşmesini arzuluyoruz. Nasıl AB’nin iki büyük ülkesi Fransa ve Almanya arasında yoğun ekonomik ve ticari ilişki varsa İran ve Türkiye arasında büyük bir işbirliği olabilir... “ dedi.

Haberin Devamı