Gazete Vatan Logo

Gül’den İlk veto

Cumhurbaşkanı Gül, muhasebeciliği kaldıran kanunu seçimleri düzenleyen maddesi nedeniyle veto etti. İlk vetonun gerekçesi: Oda seçimleri başladı, bu da temsilde kargaşa yaratacak

ANKARA - 28 Ağustos 2007’de Cumhurbaşkanlığı görevine başlayan Abdullah Gül, bu süre içinde ilk kez bir kanunu veto etti. Muhasebeciliği kaldıran 5760 sayılı “Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u Gül , geçici 10. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye geri gönderdi.

Cumhurbaşkanı veto gerekçesinde, oda seçimlerinin başladığına işaret etti ve şunları kaydetti: Bu genel kurullarda yapılan seçimler Kanunun yürürlükteki hükümlerine göre gerçekleşmiş olup, kanunun bu süreçte yayımlanması halinde, diğer odalar genel kurullarını, incelenen Kanunun 21. maddesi uyarınca yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemelere göre yapmak suretiyle organlarının seçimlerini gerçekleştirmek zorunda kalacaklardır. Bu durumda, aynı hukuki statüde bulunan odalara 2008 Mayıs ayında yapılan seçimlerle ilgili olarak değişik hükümlerin uygulanacak olması sebebiyle farklı hukuki sonuçlara ulaşılacağından, özellikle temsil noktasında karışıklığa yol açılacaktır.

SOSYAL GÜVENLİK’E ONAY Cumhurbaşkanı, 5574 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” u onayladı. Kanuna göre, 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65’e yükseltilecek. Emeklilikte prim ödeme gün sayısı da 7200’e çıkacak. Kanun, Ekim ayında yürürlüğe girecek.

301’E DE ONAY VERDİ Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinde değişik öngören 5754 sayılı “Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” da Gül tarafından onayladı. Kanunla 301’inci maddeden soruşturma açma yetkisi Adalet Bakanı’nın iznine bağlandı.

Haberin Devamı